Bebeklerde tiroid yüksekliği diğer adıyla hipertiroidizm, bir çocuğun tiroid bezi ihtiyaç duyduğundan daha fazla tiroid hormonu ürettiğinde ortaya çıkar. Tiroid bezi kelebek şeklindedir ve boyunda yer alır. Görevi, vücudun kalp atış hızını, sıcaklığını ve metabolizmasını kontrol etmek için tiroid hormonunu kana salmaktır. Aşırı aktif bir tiroid bezi büyüyebilir ve özellikle çocuk yutkunduğunda boğazda bir yumru gibi görünebilir ve hissedilebilir. Tiroid bezi çok fazla hormon salgıladığında bu, çocuğun metabolizmasını hızlandırır. Kaygı, kilo kaybı ve titreme gibi sorunlara neden olur. Ayrıca büyümelerini ve gelişmelerini de etkileyebilir. Bununla birlikte, pediatrik hipertiroidizm tedavi edilebilir ve hipotiroidizm ile karşılaştırıldığında nadirdir. Hipotiroidizm, tiroid bezi yeterli tiroid hormonu üretmediğinde ortaya çıkar. Tedavi önemlidir çünkü hipertiroidizm 3 yaşın altındaki çocuklarda bilişsel gecikmeye neden olabilir, bu da onların düşünme ve öğrenme yeteneklerini etkiler. Yenidoğanlarda, doğumdan hemen sonra teşhis edilmezse yaşamı tehdit edebilir. Tedavi edilmeyen hipertiroidizm de çocukların ilk başta hızlı büyümelerine ve daha sonra erken büyümelerinin durmasına neden olabilir. Bu boy kısalığına neden olabilir.

Bebeklerde Tiroid Yüksekliği Neden Olur?

Bebeklerde ve çocuklarda tiroid yüksekliğinin ana nedenleri arasında şunlar yer alır: 

Yenidoğan Graves hastalığı, yenidoğanlarda hipertiroidizmin en yaygın nedenidir. Bu durum, Graves hastalığı olan bir annenin tiroid uyarıcı antikorlarını çocuğuna geçirmesinden sonra olur ve bebeğin geçici bir hipertiroidizm vakasına sahip olmasına neden olur. Neonatal Graves hastalığı, genellikle birkaç hafta sonra, annenin antikorları bebeğin kan dolaşımından temizlendiğinde ortadan kalkar.

Graves hastalığı, çocuklarda ve ergenlerde hipertiroidizmin en yaygın nedenidir. Bu, vücudun tiroid bezini çok fazla tiroid hormonu üretmesi için uyaran tiroid uyarıcı antikorlar ürettiği bir otoimmün bozukluktur.

Otonom tiroid nodülleri (toksik veya sıcak nodüller olarak da adlandırılır), tiroid bezinde çok fazla tiroid hormonu üreten büyümelerdir.

Tiroidit, tiroid bezi iltihaplandığında ortaya çıkar ve çok fazla tiroid hormonunun hasarlı tiroidden kana sızmasına neden olur. Tiroidite enfeksiyonlar, otoimmün durumlar, radyasyona maruz kalma veya bazı ilaçlar neden olabilir. Tiroiditin neden olduğu hipertiroidizm geçicidir ve genellikle 8 ila 12 hafta içinde kaybolur.

Hipertiroidizmin Belirtileri Nelerdir?

Tiroid hormonunun beyin, kalp, kemik, deri ve bağırsak sistemi dahil olmak üzere vücuttaki hemen hemen her organ üzerinde önemli etkisi vardır. Hipertiroidizmde, aşırı miktarda tiroid hormonu bu organların herhangi birinden belirtilere neden olabilir. Aşırı tiroid hormonu metabolizmayı hızlandırır ve kilo kaybına, terlemeye ve hızlı bir kalp atışına neden olabilir. Ayrıca çocuğunuzun ruh halini ve konsantre olma yeteneğini etkileyerek onu gergin, sinirli ve endişeli hale getirebilir. Bebeklerde çok fazla tiroid hormonu gelişimsel gecikmeye neden olabilir.

Hipertiroidizmin belirtileri şunları içerebilir:

  • Kilo almada zorluk,
  • Hızlı veya düzensiz kalp atışı,
  • Yüksek kan basıncı,
  • Sık bağırsak hareketleri,
  • Sıcak, nemli cilt,
  • Sinirlilik,
  • Odaklanmada zorluk,
  • Şişkin gözler.

Graves hastalığı olan çocukların gözlerinde kızarıklık, ağrı veya şişkinlik de olabilir. Bu, Graves oftalmopatisi veya tiroid göz hastalığı olarak da bilinen Graves göz hastalığının ayırt edici özelliğidir. Semptomlar ayrıca ışığa duyarlılık, kuruluk ve çift görme içerebilir. Bu semptomları yönetmek için tedaviler mevcuttur.

Çocuğunuz tirotoksik kriz olarak da adlandırılan bir tiroid fırtınası yaşarsa başka belirtiler ortaya çıkabilir. Bu nadir görülen ancak yaşamı tehdit eden bir durumdur. Hipertiroidizm tedavi edilmediğinde veya yetersiz tedavi edildiğinde ortaya çıkabilir. Tiroid fırtınasının belirtileri arasında yüksek ateş, hızlı kalp atışı, dehidrasyon, konfüzyon/ajitasyon ve ishal bulunur. Bu durum acil tedavi gerektirir.

Bebeklerde Tiroid Yüksekliği Nasıl Teşhis Edilir?

Hipertiroidizm teşhisi, tam bir tıbbi öykü ve ardından fizik muayene ile başlar. Teşhisi doğrulamak için çocuğunuzun doktorunuz şunları yapabilir:

Çocuğunuzun tiroid hormonlarının ve/veya tiroid uyarıcı antikorların (Graves hastalığı testi) düzeylerini kontrol etmek için kan testi, 

Tiroid bezinin boyutunu, şeklini, işlevini ve konumunu belirlemek için tiroid taraması veya ultrason gibi tiroid görüntüleme çalışmaları. 

Hipertiroidizmin nedenini bulmak için daha ileri testler de yapılabilir. Bu testler; Graves hastalığına neden olabilecek tiroid uyarıcı antikorları kontrol etmek için kan testlerini içerebilir. 

Tiroid Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

Tiroid yüksekliğinin tedavisi altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. 

Yenidoğan Graves hastalığı, annenin tiroid uyarıcı antikorları bebeğin dolaşımından temizlenene kadar devam eden geçici bir durumdur. Durum ortadan kalkana kadar, bebeğin aşırı aktif tiroidini kontrol etmek için antitiroid ilaçlar kullanılır. Hızlı tedavi ile bebekler genellikle birkaç hafta içinde tamamen iyileşir. Bununla birlikte, yaşamın ilk yılında hipertiroidizm veya hipotiroidizm (düşük tiroid fonksiyonu) ortaya çıkabilir, bu nedenle çocuğunuzun doktor tarafından sürekli izlenmesi gerekir.  

Graves hastalığı, çocuklarda ve ergenlerde hipertiroidizmin en yaygın nedenidir. Tedavinin amacı, tiroid bezinin işlevini normale döndürerek normal miktarda tiroid hormonu üretmesini sağlamaktır.

Otonom tiroid nodülleri genellikle iyi huyludur. Tedavileri ne kadar tiroid hormonu ürettiklerine ve bunun tiroid hormonu fazlalığı belirtilerine neden olup olmadığına bağlıdır. Hafifçe aşırı aktif olan ve belirtilere neden olmayan otonom nodüller. Sıklıkla tedavisiz gözlemlenebilir.

Tiroiditin neden olduğu hipertiroidizm genellikle geçicidir ve sekiz ila 12 hafta içinde geçer. Bu durum hızla ortadan kaldırılamayacağı için durum geçene kadar belirtiler yakından takip edilir. Belirtilerin kontrol altına alınabilmesi için bazı ilaçlar kullanılabilir.