Tükürük, bir kişinin ağzından istemeden dışarı aktığında, salya akması olarak bilinir. Tükürük üreten altı tane tükürük bezi vardır ve fazla tükürük üretildiğinde salya akıtma eğilimi meydana gelir. Salya akması bebeklerde sık görülen bir durumdur. Bebekler yaklaşık 3 aylıkken salyaları akmaya başlar. Bazı bebeklerin salyası biraz akarken bazı bebeklerin salyası ise daha fazla akar. Bebeğinizin salyasının aşırı aktığını görürseniz, bunun nedeni ağzındaki az gelişmiş kaslar veya aşırı tükürük üretimi olabilir. Ancak salya akması fiziksel gelişiminin bir parçası olduğu için endişelenecek bir şey yoktur.

Bebeklerde Salya Akması Yaygın Mı?

Bebeklerin salyalarının akması yaygın bir durumdur ve bir bebeğin hayatının ilk iki yılında salyası akabilir. Bir bebek yutma işlevini ve ağız kaslarını tam olarak kontrol edemediğinden, uyurken bile salyaları akabilir. Bebeğinizin salyası akmaya başladıysa, bu durumun 18 ila 24 aylık olana kadar devam etmesini bekleyebilirsiniz. Diş çıkarma döneminde salya akması oldukça yaygındır. Ancak bir çocuk dört yaşından sonra bile salya akıtıyorsa bu normal değildir.

1-24 Aylık Bebeklerde Salya Akması

Bebeklerde salya akması normaldir ve hatta gelişimlerine yardımcı olur. Bir bebek, yaşamının farklı evrelerinde ve büyüdükçe hafiften aşırıya salya akıtabilir.

3 Aylık  

Bir bebek 1 ila 3 aylıkken salyası hiç akmayabilir. Bebek sırtüstü pozisyonda olduğundan salya akması bu aylarda nadirdir. Dolayısıyla bu süre zarfında ve hatta sonrasında salyası akmayabilir. Ancak bazı bebeklerin salyaları 3 aylıkken akmaya başlar. .

6 Aylık

Bu zamana kadar salya akışı biraz daha kontrollü hale gelir ancak bebek oyuncakları ağzına götürdüğünde devam eder. Genellikle bebekler bu dönemde diş çıkarmaya başlar, dolayısıyla salyaları akar.

9 Aylık

Bu aşamada bebekler yuvarlanmaya ve emeklemeye başlar. Hala diş çıkarırken salyaları akmaya devam edebilir. Diş çıkarma, salya akışını uyarabilir.

15 Aylık

15 aylıkken çoğu bebek yürümeye ve koşmaya başlar; yürürken veya koşarken salyaları akmaz. Ancak, konsantrasyon gerektiren faaliyetlere veya görevlere kendilerini kaptırırlarsa, salyaları akabilir.

18 Aylık

Bebekler, düzenli faaliyetlerde bulunurken veya ince motor becerilerini geliştiren faaliyetlerde bulunurken salyaları akmaz. Ancak beslenirken veya giyinirken salyaları akabilir.

24 Aylık

Bu dönemde, bebeklerde salya minimum düzeydedir; neredeyse yok denecek seviyedir. 

Salya Akması Bebeğin Gelişiminde Önemli Bir Rol Oynuyor Mu?

Salya akması bebeğin büyümesinde ve gelişmesinde önemli bir rol oynar. Salya akması bebekte diş çıkarma belirtisidir. Salyaların akması ve baloncukların üflenmesi de yeni yürümeye başlayan çocuklarda fiziksel gelişimin bir işaretidir. Bebeğinizin salyası akıyor veya baloncuk çıkarıyorsa, bu onun yeni bir büyüme dönemine girdiğinin bir işaretidir. Bebeğiniz süt veya yemek kokusu aldıktan sonra salyası akıyorsa, koku alma duyusunun geliştiğini bilmelisiniz.

Salya, bebeğin 4 ila 6 aylıkken yarı katı veya katı yiyecekleri sindirmesine yardımcı olan enzimler içerir. Tükürük mide asidini nötralize eder ve bebeğin bağırsak astarının tamamen gelişmesine yardımcı olur ve yemek borusunun astarını tahrişten korur. Tükürük, yutmayı kolaylaştıran kaygan yapısı nedeniyle yiyeceğin birbirine bağlanmasına da yardımcı olur.

Bebeklerde Aşırı Salya Nedir?

Normal salya akma yaşını geçtikten sonra bebeğin ağzından istemsiz salya akması aşırı salya olarak adlandırılabilir. Bebeğinizin 2 yaşını geçtikten sonra çok fazla salyası akıyorsa bunun için bir doktora başvurmalısınız. Aşırı salya akmasının çeşitli nedenleri vardır ve bu nedenleri belirlemek için doktora gitmeniz yararlı olacaktır. 

Bebeklerde Aşırı Salya Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde ve küçük çocuklarda aşırı salya aşağıdaki nedenlerden kaynaklanır:

  • Diş çıkarma,
  • Açık ağız duruşu,
  • Uzun süre odaklanmak,
  • Nörolojik bozukluklar,
  • İlaçların yan etkileri.

Salya Akması Tedavisi

Bebeklerin salyasının akması normaldir ve salya akması bebeklerde fiziksel gelişim ve büyümenin önemli bir parçasıdır. Ancak 2 yaşına geldiklerinde salyalarının akması normal değildir. Yürümeye başlayan çocuğunuzun 2 yaşından sonra bile salyası akıyorsa, bunu hafife almamalısınız. Tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyduğu için bir doktora danışmalısınız. Çocuğunuzun aşırı salyası akıyorsa sosyal hayatını ve günlük aktivitelerini etkileyebileceği için hemen bir doktora başvurun. Bebeğinizin salyası çok akıyorsa, çocuğunuzun doktoru bir sonuca varmak ve buna yönelik bir tedavi uygulamak için bebeğinizi detaylı bir şekilde muayene edecektir. Salya akmasının altta yatan nedenine göre çeşitli tedaviler uygulanabilir. 

Salya Döküntüsü Nedir?

Ağızdan sürekli tükürük damlaması nedeniyle bebeğinizin alt dudakları, yanakları, boynu ve göğsü cilt tahrişi belirtileri gösterebilir. Bebeğiniz aşırı salya akıtırsa, tükürük yanaklarına, boynuna veya göğsüne gelir ve bu bölgelerde kırmızı, düzensiz döküntüler fark edebilirsiniz. Salyadan kaynaklanan kızarıklık bebeğin ağzının etrafındaysa, salya döküntüsü olarak bilinir. Salya döküntüsünü tedavi etmek için, etkilenen bölgeyi düzgün bir şekilde yıkamalı, kurulamalısınız.  Salyanın boyun ve göğüs bölgesine yayılmasını önlemek için bebeğinizin boynuna bir önlük bağlayabilirsiniz. Nemli tutmak ve hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olmak için etkilenen bölgeye vazelin bile uygulayabilirsiniz. Ancak bebeğinizin cildine herhangi bir krem veya losyon uygulamadan önce doktorunuzla konuşun.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim? 

Salya akıtma, bebeğin katı yiyecekleri nemlendirmesine ve yumuşatmasına yardım etmenin doğal bir yoludur ve yiyeceği yutmasını kolaylaştırır. Bebek için birçok önemli işlevi yerine getirmesine rağmen, salya akması artarsa ve dört yaşından sonra azalma belirtisi göstermezse yakından izleyin. Kötüleşmeden sorunu çözmek için tıbbi yardım alın. Çocuğunuz dört yaşını geçtikten sonra bile salyası akıyorsa doktora başvurmalısınız. Tıbbi durumların neden olduğu kontrol edilemeyen salya akması, bir çocuk doktoruna danışılarak ele alınabilir.