Bebeklerde Laktoz İntoleransı

Bebeklerde Laktoz İntoleransı

Laktoz intoleransı, laktaz adı verilen bağırsak enziminin yetersiz miktarları nedeniyle süt şekerlerini sindirme yeteneğinin azalmasıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde laktoz intoleransı olabilir, çünkü laktoz anne sütünde olduğu kadar mamada da bulunur. İshal, bebeklerde laktoz intoleransının bir belirtisi olabilir. Laktoz intoleransı, bağırsak astarı hasar gördüğünde ortaya çıkar. Bu hasara genellikle rotavirüs gibi virüslerle enfekte olmuş ishal neden olur.

Laktoz İntoleransının Belirtileri

Laktoz intoleransı olan bebekler laktozu gerektiği gibi sindiremezler ve bağırsakta sindirilemez durumda kalır. Laktoz birikmesi, ishale neden olan sulu dışkı (kaka) üreten suyu çeker. Çok küçük bebekler genellikle laktozu sindirmeye yardımcı olan enzimi (laktaz) yeterince üretmezler. Bebeğinizde bulaşıcı ishal olmaksızın laktoz intoleransı olabilir, ancak enzim yaşla birlikte artacaktır, bu nedenle laktoz intoleransı şiddetli olup dehidrasyona veya yetersiz büyümeye neden olmadıkça emzirmeyi bırakmaya gerek yoktur. Mümkünse emzirmeye devam etmeniz tercih edilir, ancak doktorunuz size emzirmeyi bırakmanızı tavsiye edebilir. 

Bebeklerde Laktoz İntoleransı Belirtileri

Belirtiler kişiden kişiye değişebilir ve şunları içerir: 

  • Karında ağrı ve şişlik,
  • Emzirme zamanlarında yerleşmeme, memeye girip çıkma,
  • Kilo alamamak,
  • İshal,
  • Hacimli, köpüklü ve sulu dışkı,
  • Deri yer yer aşınmış kırmızı alt kısım,
  • Dışkı çıkarken ağlamak,
  • Sinirlilik.

Laktoz İntoleransı Türleri

2 ile 3 yaş arasındaki çocuklarda laktoz intoleransının gerçekten nadir bir durumdur. Genellikle birincil laktoz intoleransı, ergenlerde ve yetişkinlerde daha sık ortaya çıkma eğilimindedir. Bu durumdaki insanlar, laktozu parçalayan enzim olan iyi bir laktaz kaynağı ile hayata başlarlar. Yaşlandıkça, laktaz seviyeleri önemli ölçüde düşebilir ve küçük miktarlardaki süt ürünlerini bile sindirmeyi zorlaştırabilir.

Birincil laktaz eksikliği, insanların yüzde 70’ini etkiler ve kısmen genetik tarafından belirlenir.

 Konjenital laktoz intoleransı

Bu durum genetik olarak, ailelerde – otozomal resesif kalıtım yoluyla aktarılır. Bu, bir bebeğin gebe kaldığında hem anneden hem de babadan geni aldığı anlamına gelir. 

Konjenital laktoz intoleransı olan bebekler, ilk birkaç beslemede 10 güne kadar hemen belirtiler gösterir. Sulu ishal gibi semptomların gelişmesi fazla zaman almaz çünkü, birincil laktoz intoleransının aksine, laktaz enzimi doğumda ya eksiktir ya da basitçe yoktur. Bu durumu şu şekilde de görebilirsiniz:

  • Alaktazi,
  • Hipolaktazi,
  • Laktoz emilim bozukluğu,
  • Süt şekeri intoleransı,
  • Doğuştan laktaz eksikliği.

Galaktozemi, laktoz intoleransı olmayan, ancak benzer şekilde bebeğinizin formül veya anne sütündeki laktozu işleme yeteneğini etkileyebilen başka bir doğumsal durumdur. Vücudun galaktozu parçalamak için ihtiyaç duyduğu karaciğer enzimi olan GALT’ı ya üretmediği ya da yeterince üretmediği nadir bir metabolik durumdur. Galaktoz, laktoz şekerinin bir parçasıdır, ancak galaktozemiye sahip olmak, laktoz intoleransı olmakla aynı şey değildir. Bu durumda bebeklerde ishal gibi benzer semptomlar olabilir. Bu belirtiler genellikle doğumdan sonraki birkaç gün içinde ortaya çıkar.

Gelişimsel laktoz intoleransı

Gelişimsel laktoz intoleransı da doğumda mevcuttur. Bir bebeğin erken doğmasının bir sonucudur (34 haftalık gebelikten önce). Erken doğan bebeklerin laktaz seviyeleri daha düşük olabilir çünkü bu enzim tipik olarak üçüncü trimesterin sonlarında üretilir. Bu hoşgörüsüzlük biçimi çok uzun sürmeyebilir. Bebekler, ince bağırsakları olgunlaştıkça hızla aşabilirler.

İkincil laktoz intoleransı

İkincil laktoz intoleransı bebekleri, çocukları ve yetişkinleri etkileyebilir. Bu formla ince bağırsak, hastalık veya yaralanmaya yanıt olarak laktaz üretimini azaltır. Yaygın suçlular arasında Crohn hastalığı, çölyak hastalığı ve aşırı bakteri üremeleri gibi şeyler bulunur. Zamanla, vücut, altta yatan durum için tedavi gördükten sonra laktozu işleyebilir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir