Ebeveynler, yenidioğan bebeklerinin her hareketini ilgi çekici bulur ve bazı durumlarda endişelenir. Örneğin bebeklerin ağzının köpürmesi ya da kusmuklarının kesik süt gibi olması durumları bazı ebeveynleri endişelendirebilir. Yenidoğan bebeklerde görülen karın guruldaması da merak uyandıran konulardan biri. Bebeğinizin karın gurultusu genel olarak sindirim sistemi ile alakalıdır. Bebeğiniz, anne sütüne veya mamaya alışıyorken midesinde gaz ve basınç olabilir. Bu gaz ve basınç da karın guruldamasına neden olur. Bebeğinizin karnında meydana gelen guruldamaya neden olur. Bebeklerde gaz olması son derece normaldir. Ancak bu gaz belli bir miktarın üzerinde olursa normal kabul edilmez ve bebeğinizde sancıya neden olabilir.
Yenidoğan homurdamasının nedeni
Bebeğiniz homurdandığında, genellikle bağırsak hareketi yapmayı öğreniyor demektir. Bebeğiniz, dışkı ve gazı hareket ettirmek için karın basıncını kullanırken pelvik tabanı nasıl gevşeteceğini henüz bilmiyor. Karın kasları zayıftır ve diyaframları kapalı gırtlaklarına (glottis) karşı bastırmak zorundadırlar. Bu, bir hırıltı sesine yol açar.
Bebeklerde Gaz Sancısının Belirtileri Nelerdir?
Bebeğiniz bazı durumlarda huysuz görünebilir; açken, uykusuzken ya da altını kirletmişken. Bunlarla birlikte gaz sancısından dolayı bebeğinizin huysuzlanması da oldukça olasıdır. Karın guruldamalarına neden olan gaz sancıları birçok belirti gösterir. Bu belirtilerden bazıları şunlardır:
- Sıklıkla geğirme,
- Hıçkırık,
- Tükürme,
- Sert ve şişkin bir karın,
- Ağlama,
- Huzursuzluk hali.
Bu belirtiler bebeğinizin gaz sancısı yaşadığı anlamına gelir ve bebeğinizin karnında guruldamalar olabilir. Bebeklerde oluşan gazlarda annenin diyeti de önemli bir rol oynar. Annenin gaz yapan yiyeceklerden uzak durması, bebeklerde de gaz oluşumunu azaltacaktır.
Bebeklerde Karın Guruldaması Diğer Nedenleri
Bebeklerde karın guruldamasına neden olabilecek bazı farklı durumlar da olabilir. Örneğin bebeğinizin memeyi iyi kavrayamaması, beslenirken hava yutmasına neden olur ve bu durum da gaza neden olur. Bebeğinizi emzirirken, bebeğinizin memeyi tam kavramasını sağlayın ve hava yutmasına engel olmaya çalışın.
Bebeğinizde alerji varsa da gaz problemleri olacaktır. Yenidoğan bebeklerde özellikle süt alerjileri son derece yaygındır. Bebeğinizde bazı alerji belirtileri varsa bir alerji uzmanına gitmeniz yararlı olacaktır.
Bebeğinizde reflü varsa da karnı guruldayabilir. Bebeklerin sindirim sistemi henüz tam olarak gelişmemiştir ve bu nedenle reflü olması yaygın bir durumdur.
Tüm bunların yanı sıra bebeğinizdeki karın gurultusu açlık belirtisi de olabilir.
Bebeğinizin Gazını Nasıl Çıkarırsınız?
Sizin ve bebeğiniz için rahat olan farklı gaz çıkarma pozisyonları deneyin. Birçok ebeveyn şu üç yöntemden birini kullanır:
Dik oturun ve bebeğinizi göğsünüze doğru tutun. Bebeği bir elinizle desteklerken bebeğinizin çenesi omzunuza yaslanmalıdır. Diğer elinizle bebeğinizin sırtını hafifçe sıvazlayın. Bunu yaparken bebeğinizi hafifçe sallanmak da yardımcı olabilir.
Bebeğinizi oturur pozisyonda, kucağınızda veya dizinizin üzerinde tutun. Bebeğinizin çenesini avucunuzun içine alarak bir elinizle bebeğinizin göğsünü ve başını destekleyin. Elinizin ayasını bebeğinizin göğsüne dayayın, ancak boğazından değil, bebeğinizin çenesini kavramaya dikkat edin. Bebeğinizin sırtını sıvazlamak için diğer elinizi kullanın.
Bebeğinizi kucağınıza karnının üzerine yatırın. Bebeğinizin başını destekleyin ve göğsünden daha yüksek olduğundan emin olun. Bebeğinizin sırtını nazikçe sıvazlayın.