Isı döküntüsü olarak da bilinen isilik, aniden ortaya çıkabilir ve endişe verici görünebilir, ancak genellikle endişe nedeni değildir. Bebeklerin cildi hassas olduğu için yetişkinlere kıyasla daha fazla isilik çıkarabilirler. Bebeklerde isilik, kaşıntılı, rahatsız edici ve dikenli hissettirebilir. 

Bebeklerde İsilik Neden Olur?

Bebekler, vücut ısısını yetişkinlere göre daha az düzenleyebildikleri için isiliklere eğilimlidir. Ter derinin altına sıkıştığında ısı döküntüleri ortaya çıkar. Bebekler daha küçük ter bezlerine sahip olduklarından ve vücut ısılarını daha az düzenleyebildikleri için, yetişkinlere göre ısı döküntülerine karşı daha savunmasızdırlar. Dar giysiler, kundaklar ve battaniyeler de isiliğe olabilir. Çoğu durumda, döküntü tedavi olmaksızın kendi kendine gider.

İsilik Türleri

İsilik, cilt teri hapsettiğinde ortaya çıkar. Ter, tahrişe ve kızarıklığa neden olur. İsilik, döküntülerin ciddiyetine göre üç türe ayrılır: 

Miliaria ruba, en yaygın isilik türüdür. Bu tip döküntü, cildin yüzeyine yakın ter bezlerinde veya epidermiste ve cildin ikinci tabakasında veya dermiste bir tıkanıklık olduğunda meydana gelir. Yumrulara, kızarıklık gibi renk değişimlerine ve kaşıntıya neden olur.

Miliaria crystallina, isiliğin en az şiddetli şeklidir. Epidermisteki ter bezlerinde bir tıkanıklık olduğunda olur. Bu tür ısı döküntüsü küçük, berrak veya beyaz kabarcıklara neden olabilir.

Miliaria profunda, en şiddetli isilik türüdür, ancak nadirdir. Dermisteki ter dermise sızdığında yoğun kızarma ve yanmaya neden olabilir. Milaria profunda’lı bebeklerde de ısı bitkinliği belirtileri görülebilir. Döküntü enfekte olabilir.

Kızarıklığa neden olan döküntülerde, kızarıklığa neden olan süreç aynı olmasına rağmen, açık tende kızarıklığın görülmesi daha kolay, koyu tende görülmesi daha zor olabilir.

İsilik Belirtileri Nelerdir?

Çoğu bebek için isiliğin tek belirtisi, vücudun ısıya maruz kalan kısımlarındaki kızarıklıktır. Yetersiz havalandırma, aşırı sıcak tutan giysiler, kundaklama gibi ısı kaynakları isilik riskini artırabilir; bebeğinizin vücudunda kızarıklık olabilir. 

İsilik, boyun veya kasıkta olduğu gibi cilt kıvrımlarında da görülme olasılığı daha yüksektir. İsiliğin tipik belirtileri şunları içerir: 

  • Kırmızı görünebilen bir döküntü,
  • Cildin geniş bir bölgesini kaplayan, iğne başı büyüklüğünde kabarcıklar, 
  • Sıcak cilt.

Nasıl Tedavi Edilir? 

İsilik, genellikle tedavi olmaksızın birkaç gün içinde kendi kendine geçer. Bebeğinizin rahatsızlığını hafifletmek için şunları deneyebilirsiniz: 

Kızarıklığın ilk belirtisinde çocuğunuzu serin bir yere götürün.

Cildi serin ve kuru tutun.

Etkilenen bölgeye soğuk kompres uygulayın.

Ter döküntülerini temizlediğinizden emin olmak için bebeğinizin vücudunun kıvrımlarını temiz tutun. Düzenli olarak temizleyin.

Cildi serin tutmak için bebeğin çıplak kalmasına izin verin.

Cildi serin tutmaya yardımcı olması için klima veya vantilatör kullanın.

Bebeğinizi iyi nemlendirin. Bu, anne sütüyle beslenen bebeklerin talep üzerine emzirilmesini ve daha büyük bebeklerin suya sürekli erişiminin sağlanmasını içerebilir.

Doktorunuz belirli bir krem ​​önermedikçe ciltte kızarıklık kremleri kullanmayın. İsilik, alerjik bir reaksiyon değildir ve kuru cilt değildir. Bu durumları tedavi eden kremlerin kullanılması yardımcı olmayabilir.

Kendi kendine geçmeyen şiddetli isilikler için doktorunuz iyileşmeyi hızlandırmak için bir steroid krem ​​reçete edebilir.

Nadir durumlarda, özellikle bir bebeğiniz isilikleri kaşıyıp çizerse ısı döküntüleri enfekte olabilir. Enfekte bir ısı döküntüsü, ateşe ve diğer hastalık belirtilerine neden olabilir.

Önleme İpuçları

Bebeklerde isilik riskini azaltmak için aşağıdakileri deneyin:

Bebekleri mevsime uygun giysilerle giydirin. Özellikle sıcak havalarda bebeklerin her zaman kundak veya battaniye ile örtülmesine gerek yoktur.

Bebeğiniz için pamuklu ve geniş kıyafetler tercih edin.

Bebekleri doğrudan güneşten uzak tutun.

Sıcak havalarda bebekleri serin tutmak için klima ve vantilatör kullanın.

Bebekleri doğrudan ısıtıcıların veya diğer ısı kaynaklarının önüne koymaktan kaçının.

Bebekleri aşırı terleme belirtileri açısından izleyin. Bebek kızarıyorsa veya terliyorsa, onu daha serin bir alana taşıyın.