Hangi yaşta olursa olsun burun tıkanıklığı can sıkıcı ve rahatsız edici bir durumdur. Bebeklerde burun tıkanıklığı ise hem bebek için hem de ebeveynler için zor bir durum olabilir. Bebekler burunlarını kendi başlarına temizleyemezler. Bu nedenle ebeveynlerin bebeklerin burun temizliği konusunda hem bilgili hem de dikkatli olması gerekir. Bebeğinizin burnunu temizlemek, özellikle emdiği zamanlarda rahat etmesini sağlar. 

Burun Yıkamanın Riskleri Nelerdir?

Burun yıkama yani nazal sulama tıkanıklıktan kurtulmak için yaygın olarak başvurulan bir yöntemdir. Ancak bebeklerde burun yıkamanın zararlı olup olmadığı ebeveynlerin merak ettiği bir konudur. Nazal sulama, doğru yapıldığında güvenlidir. Kirlenmiş su kullanırsanız, hafif bir enfeksiyon riski vardır. Bu nedenle kullandığınız suyun ve materyallerin temiz olduğundan emin olmanız gerekir. Nazal sulama ile ilişkili olumsuz vakaların çoğu, arıtılmamış musluk suyu kullanan kişileri içerir. Damıtılmış veya kaynamış su kullanmak bebeğinizi enfeksiyonlardan korur.

Bebeğinizin Burnunun Tıkalı Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Çoğu durumda, bebeğinizin burnunun tıkalı olup olmadığını hızlıca anlayabilirsiniz. Burunda tıkanıklığa neden olan mukus burun deliğinde ya da burun çevresinde görülebilir. Aksi takdirde, burun tıkanıklığı gürültülü nefes alma, horlama veya genel sinirlilik temelinde tespit edilebilir.

Tıkalı Burun Neden Olur?

Çeşitli yaygın durumlar ve hastalıklar bebeğinizin burnunun tıkanmasına neden olabilir. Bu durumlar şunlar içerir:

  • Soğuk algınlığı veya grip,
  • Kuru havaya maruz kalma,
  • Alerjiler,
  • Kirleticilere maruz kalma.

Genel olarak, burun pasajları küçük olduğundan ve gelişmesi için zamana ihtiyaç duyduğundan, bebekler daha büyük çocuklara veya yetişkinlere göre tıkanıklığa daha yatkındır. Çoğu durumda, tıkanıklık hafiftir ve burun temizliği gerekirken, ebeveynler fazla endişelenmemelidir. Tıkanıklık bebeğin göğsünün daha derinlerinde meydana gelirse, bunun nedeni astım, zatürre veya kistik fibroz gibi endişe verici sorunlar olabilir.

Burun Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebeğinizin burnunda ne sebeple olursa olsun mukus birikmesini önlemek ve tıkanıklığı açmak bebeğinizin rahatı ve kolay emzirilebilmesi açısından önemlidir. Bununla birlikte, daha büyük çocuklar ve yetişkinler için tipik olarak güvenli olan bazı teknikler bebekler için zararlı veya ölümcül olabileceğinden, bebeğinizin burnunu nasıl temizlediğiniz önemlidir. Aşağıdaki yöntemlerle bebeğinizin burnunu güvenli bir şekilde temizleyebilirsiniz.

Bir nemlendirici ile nemi artırın

Özellikle kış aylarında yetişkinlerde de olduğu gibi bebeklerde de burun tıkanıklığı yaygındır. Soğuk hava burun boşluklarının genişlemesine neden olarak tıkanıklığa zemin hazırlayabilir. Bir nemlendirici, mukusu sınırlandırmak veya parçalamak için evinizdeki nem seviyelerini artırabilir. Bu hem siz hem de bebeğiniz için evinizi daha konforlu hale getirecektir. Ayrıca, şırınga veya aspiratör gibi daha invaziv seçenekleri kullanma ihtiyacınızı sınırlayacaktır.

Dekonjestanlar yerine tuzlu burun spreyi kullanın

Bebeklere asla dekonjestan veya antihistaminik gibi soğuk ürünler vermeyin. Bunlar, dört yaşın altındaki çocuklarda hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Birçok ebeveyn ampul şırıngaları ve aspiratörler gibi araçlara güvenirken, bazen bunun yerine veya sürecin geri kalanını kolaylaştırmak için tuzlu su spreyi kullanılabilir. Bebeğinizi çenesi yukarı bakacak şekilde arkaya yatırın ve her bir burun deliğine iki veya üç damla püskürtün.

Bir kauçuk ampul şırınga deneyin

Ebeveynler, bebeklerinin burunlarındaki mukusu emmek için genellikle kauçuk ampul şırıngaları kullanırlar. Bu, salin spreyi ile veya sprey olmadan kullanılabilir. Ancak tuzlu su spreyi sertleşmiş mukusu inceltir ve çıkarılmasını kolaylaştırır.

Mümkün olduğunda, bebeğiniz zaten rahatlamışken ampul şırıngasını kullanın

Bazı bebekler bu tekniğe dirençli olduğundan, kıpırdanmaya hazırlıklı olun. İşi kolaylaştırmak için başka bir yetişkinden yardım alabilirsiniz. Başlamak için, bir vakum oluşturmak için ampuldeki tüm havayı sıkın. Ampulü hızla bırakmadan önce şırınganın ucunu bebeğinizin burun deliğine yerleştirin. Bu, mukusu burundan emecek ve burun pasajlarını temizleyecektir.

Şırınganızı burun aspiratörü ile değiştirin

Birçok ebeveyn, nazal aspiratörlerin kullanımını geleneksel ampul şırıngalarından daha uygun bulmaktadır. Çoğu zaman, daha büyük bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocuklar ampul şırıngalarına direnerek ebeveynlerin tıkanıklığı tamamen gidermesini zorlaştırır. Tipik bir aspiratör, bir ucu bebeğinizin burun deliğine yerleştirilmiş ve diğer ucu emmek için kullanılan esnek bir tüp içerir. Aldığınız aspiratörün tipine göre emilen sümüğün bir mendile ya da tek kullanımlık bir filtreye düşmesi söz konusu olabilir. Ampul şırıngasında olduğu gibi, sertleşmiş mukusu gevşetmek için başlangıçta tuzlu su spreyi kullanabilirsiniz. İster aspiratör ister ampul şırınga seçin, bebeğinizin burnundaki mukusu temizlemeyi bitirdikten sonra her iki araç da sabunlu suyla iyice temizlenmelidir.

Her gün burun yıkama yapmak doğru mudur?

Semptomlarınız varken günde bir veya iki kez nazal yıkama yapmanızda bir sakınca yoktur. Semptom göstermeyen bazı kişiler, sinüs enfeksiyonlarını veya alerji semptomlarını önlemek için günlük veya haftada birkaç kez irrigasyon yaparlar. Kapları düzgün bir şekilde temizlemeye özen gösterdiğiniz ve kaynamış veya damıtılmış su kullandığınız sürece, burun yıkama güvenli bir günlük ritüeldir.

Sonuç Olarak:

Nazal sulama, rahatsız edici bir burun tıkanıklığı veya akıntısı ile uğraşırken genellikle rahatlama sağlayabilir. Burun yıkama işlemini doğru yapmaya özen gösterin. Arıtılmış su kullanın (kaynatılmış veya damıtılmış). İyotlu yerine iyotsuz tuzu seçin. Ve tıkalı kulaklarınız veya kulak enfeksiyonunuz varsa asla burun yıkamaya çalışmayın. 

Nazal sulama semptomlarınıza yardımcı olmuyorsa, semptomlar kötüleşiyorsa veya ateş gibi ek semptomlar geliştirirseniz doktorunuzla iletişime geçin.