İnvajinasyon, bağırsağın bir bölümünün başka bir bölümün içine kaydığı ağrılı bir bağırsak tıkanıklığı şeklidir. Bağırsak hasarına yol açabilecek şişmeye neden olabilir. İnvajinasyon, yaşamı tehdit eden bir durum olabilir. Bağırsakların bir kısmı diğerine kaydığında, yiyecek geçemez. Kan da bölgeye ulaşamaz, bu da bağırsakta yırtılmaya, enfeksiyona ve iç kanamaya neden olabilir.

İnvajinasyon Nedenleri ve Risk Faktörleri

2 yaşından küçük çocuklarda invajinasyon en sık görülen abdominal acil durumdur. Daha büyük çocuklarda ve gençlerde de olabilir. Nadir durumlarda, yetişkinleri etkileyebilir, ancak genellikle tümör gibi başka bir tıbbi sorunun sonucu olur.

Bağırsak düğümlenmesinde bazı risk faktörleri şunlardır: 

Cinsiyet: Bu durum erkekleri kızlardan daha fazla etkiler.

Doğum kusurları: Bazı bebekler bağırsak malrotasyonuyla doğarlar. Bu, bağırsakların doğru gelişmediği veya dönmediği anlamına gelir.

Önceki sorunlar: İnvajinasyon geçirenlerin tekrar alma şansı daha yüksektir.

Aile öyküsü: bu duruma sahip birinin kız ve erkek kardeşlerinin buna yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Bağırsak Düğümlenmesi Belirtileri Nelerdir?

İnvajinasyon, henüz konuşmaya başlamamış çocukları etkileyebileceğinden, karın ağrısını ani, yüksek sesli bir ağlama ile ifade edebilirler. Ayrıca dizlerini göğüslerine kadar çekebilirler. Ağrı bazen ilk başta, genellikle her 15 ila 20 dakikada bir olur. Zaman geçtikçe, ağrı daha sık olacak ve daha uzun sürecektir. Belirtiler çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Bazılarında hiç ağrı olmaz. Tipik belirtiler olarak şunlar sıralanabilir:

  • Midede görünür bir yumru veya şişlik,
  • Kan ve mukusla karıştırılmış dışkı,
  • İshal,
  • Ateş,
  • Enerji eksikliği,
  • Sarı-yeşil bir sıvı olan safrayı kusmak.

İnvajinasyona ne sebep olur?

Bu duruma neyin sebep olduğu her zaman net olmayabilir. Bu durum, bazı durumlarda, yakın zamanda bir gastroenterit (veya “mide gribi”) atağını takip edebilir. Ayrıca soğuk algınlığı veya gribi takip edebilir. Bakteriyel veya viral gastrointestinal enfeksiyonlar, bağırsağı kaplayan enfeksiyonla savaşan lenf dokusunu şişirebilir. Bu, bağırsağın bir kısmının diğerine çekilmesine neden olabilir.

3 aylıktan küçük veya 5 yaşından büyük çocuklarda invajinasyona, büyümüş lenf düğümleri, tümör veya bağırsaklardaki kan damarı sorunu gibi altta yatan bir durumun neden olma olasılığı daha yüksektir.

İnvajinasyon en çok 5 ila 9 aylık bebeklerde görülür, ancak daha büyük çocuklarda da olabilir. Erkekler kızlara göre daha sık invajinasyon yaşarlar.

Bağırsak Düğümlenmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorlar genellikle bir çocuğun ağrı dönemleri geçirmesi, bacakları çekmesi, kusması, uykulu hissetmesi veya kan ve mukusla kaka yapması durumunda invajinasyon olup olmadığını kontrol eder. Doktorunuz çocuğunuzun genel sağlık durumu ve tıbbi geçmişi ile detaylı sorular soracaktır ve dokunulduğunda şişebilen veya hassaslaşabilen göbeğe özellikle dikkat ederek bir muayene yapacaktır. 

Bağırsak Düğümlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Bazı invajinasyon vakaları geçicidir ve tedaviye ihtiyaç duymazlar. Lavman invajinasyonu düzeltmezse, sonraki adım ameliyattır. Ameliyat sırasında:

Bir pediatrik anestezi uzmanı (çocuklarda ağrı kesici ve sedasyon uzmanı) çocuğunuzu tamamen uyutur.

Ameliyat laparoskopi kullanıyorsa, doktorunuz göbekte küçük kesiler yapacak ve küçük aletler ve bir kamera yerleştirecektir.

Aksi takdirde doktorunuz göbeğin sağ tarafında küçük bir kesi yapacak ve bağırsağı normal pozisyonuna geri itecektir.