Bebeklerde ateşin çıkmasının pek çok nedeni vardır. Ateşin kendisi tehlikeli olmasa da altta yatan neden tehlikeli olabilir. Küçük bebeklerin ateşinin çıkması daha büyük çocuklara kıyasla önemli sayılır ve tedavi edilmesi gerekir. Yenidoğan bebeklerde ateş olunca vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekir. Düşük dereceli ateşi olan 3 aylık ve daha büyük bebekler, ilgili başka semptomlar gelişmezse evde uygun bakımla tedavi edilebilir. İnatçı veya yüksek ateşi olan bebeklerin mutlaka bir doktora görünmeleri gerekir. Normal sıcaklık 37°C civarındadır. Bu sıcaklık gün içinde biraz değişebilir. Vücut ısısı genellikle uyandığınızda daha düşük, öğleden sonra ve akşam saatlerinde daha yüksektir. Ateşi olan 3 aylıktan küçük bebekler, altta yatan nedeni teşhis etmek ve gerekirse tedavi etmek için acil tıbbi müdahale almalıdır.
Ateş Nasıl Düşürülür?
3 aylıktan büyük bir bebekte biraz yüksek ateş, doktora gitmeyi gerektirmeyebilir. Ateşi evde aşağıdaki yöntemlerle tedavi edebilirsiniz:
Giysilerini azaltın
Bebeğinize hafif giysiler giydirin, rahat ve serin kalması için sadece bir çarşaf veya hafif bir battaniye kullanın. Bebeğinizi gereğinden fazla giydirmek, vücudunun doğal soğuma yöntemlerini etkileyebilir.
Sıcaklığı azaltın
Evinizi ve bebeğinizin odasını serin tutun. Bu, aşırı ısınmalarını önlemeye yardımcı olabilir.
Bebeğinize ılık bir banyo yaptırın
Bebeğinizi ılık suyla süngerle yıkamayı deneyin. Soğuk su kullanmaktan kaçının, çünkü bu titremeye neden olabilir ve bu da sıcaklıklarını artırabilir. Bebeğinizi banyodan sonra vakit kaybetmeden kurulayın ve bebeğinize hafif kıyafetler giydirin.
Sıvı verin
Dehidrasyon, ateşin olası bir komplikasyonudur. Düzenli sıvılar (anne sütü veya formül) verin ve bebeğinizin ağlarken gözyaşının, nemli bir ağzının ve düzenli ıslak bezinin olduğundan emin olun.
Kaçınılması gereken şeyler
Bebeğinizin ateşi yükseldiğinde bazı şeyleri yapmamanız gerekir. Bu durumlar şunlardır:
- Herhangi bir ateşi olan yenidoğan veya sürekli ateşi olan veya çok hasta görünen bir bebek için tıbbi müdahaleyi geciktirmeyin.
- Önce ateşini kontrol etmeden ve doktorunuza danışmadan bebeğinize ilaç vermeyin.
- Yetişkinlere yönelik ilaçları kullanmayın.
- Bebeğinizi aşırı giydirmeyin.
- Bebeğinizin ateşini düşürmek için buz kullanmayın.
Bir bebeğin sıcaklığı nasıl kontrol edilir?
En doğru sıcaklığı elde etmek için rektal olarak çok amaçlı bir dijital termometre kullanın. Rektal sıcaklığın diğer yöntemlerle alınan sıcaklıklardan daha yüksek olacağını unutmayın. Bebeğinizin ateşini rektal yollarla şu şekilde ölçebilirsiniz:
- Termometreyi alkol veya sabunla temizleyin.
- Termometrenin ucunu vazelin veya bebeğinize zarar vermeyecek başka bir ürün ile yağlayın.
- Bebeğinizin poposundaki tüm giysileri veya bebek bezlerini çıkarın.
- Bebeğinizi alt değiştirme masası veya yatak gibi güvenli ve rahat bir yüzeye veya kucağınıza yüzüstü yatırın.
- Ateşi ölçerken bebeğinizi nazikçe yerinde tutun. Termometrenin bebeğinizin rektumuna daha fazla girmesini önlemek için işlem sırasında hareket etmelerine veya kıpırdamalarına izin vermeyin. Bebeği sabit tutmak ve olası yaralanmaları önlemek içinden birinden yardım almanız iyi olacaktır.
- Termometreyi açın ve termometre bip sesi çıkarana kadar bebeğinizin rektumuna belirtildiği şekilde yerleştirin.
- Termometreyi dikkatlice çıkarın ve sıcaklığı okuyun.
- Timpanik termometreler, sıcaklığı bebeğin kulağından okur ve yalnızca 6 aylık ve daha büyük bebeklerde kullanılmalıdır.
Bebeğinizin ateşini ölçmek için diğer yöntemler:
Bebeğinizin ateşini ağızdan veya koltuk altından ölçmekten kaçının. Bunlar bebekler için doğru kabul edilmez.
Alnına dokunduğunuzda sıcaklık hissederseniz, bebeğinizin ateşi olduğu sonucuna varmayın. Ateşi belirlemek için doğru bir dijital termometre okumasına ihtiyacınız var.
Cıva dolu termometreler kullanmaktan kaçının. Kırılırlarsa cıvaya maruz kalma riski taşırlar.
Ne Zaman Tıbbi Yardım Almalıyım?
Bir hastalık sırasında bebeğinizin ateşini izlediğinizden emin olun ve doktorunuza başvurmanız gerekip gerekmediğini belirlemek için diğer belirti ve davranışları gözlemleyin. Aşağıdaki durumlar meydana gelirse çocuğunuzun doktoru ile iletişime geçmeli ya da tıbbi tedavi almalısınız:
Bebeğiniz 3 aylıktan küçükse ve vücut ısısında yükselme olursa,
3-6 aylık bebeğinizin rektal sıcaklığı 38,9°C veya daha yüksekse,
6 ila 24 aylık bebeğinizin ateşi bir veya iki günden fazla 38,9°C’nin üzerindeyse ve başka semptom yoksa,
24 saatten uzun süren veya düzenli olarak ortaya çıkan ateşleri varsa,
Bebeğiniz sinirli ve normalden daha uykulu ve uyuşuksa,
Uygun dozda ilaç aldıktan sonra bebeğinizin ateşi bir saate kadar düşmezse,
Kızarıklık, yetersiz beslenme veya kusma gibi başka belirtiler ortaya çıkarsa,
Bebeğiniz susuz aldıysa; gözyaşı, tükürük veya normalden daha az bezini ıslatıyorsa tıbbi yardım almanız gerekir.
Bebeklerin ateşi neden yükselir?
Bebeğinizin ateşi aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir:
- Viral bir enfeksiyon,
- Bakteriyel bir enfeksiyon,
- Belirli aşılar,
- Başka bir tıbbi durum.
Çocuklarda ateşin yaygın nedenleri arasında soğuk algınlığı ve kulak enfeksiyonları gibi solunum yolu hastalıkları yer alır.
Sonuç olarak:
Bebeklerin ateşlenmesi ebeveynler için büyük bir endişeye neden olan bir durumdur. Bebeğinizin ateşinin çıkmasının pek çok nedeni olabilir. Bebeklerde ateşin tedavisi, altta yatan duruma ve bebeğinizin mevcut sağlık durumuna göre değişkenlik gösterir. Yenidoğan bebeğiniz ateşlenirse vakit kaybetmeden doktora başvurmanız yararlı olacaktır. Daha büyük çocuklarda ateş bir süre takip edilebilir. Bebeğinizin ateşi birkaç gün boyunca devam ediyorsa ve müdahale etmenize rağmen düşmüyorsa çocuğunuzun doktoru ile iletişime geçmeniz yararlı olacaktır. Bebeğinize herhangi bir ilaç vermeden önce mutlaka çocuğunuzun doktoruna danışmanız gerekir.