Bebeklerde astım bir hastalık olarak düşünmeyebilirsiniz. Ancak astımlı çocukların yüzde 80 kadarında 5 yaşına gelmeden başlayan belirtiler görülür. Astım bronş tüplerinin iltihaplanmasıdır. Bronş tüpleri havayı ciğerlerinize ve akciğerlerinize getirir. Semptomlar alevlendiğinde nefes almak daha zordur.

Hışıltı, daha büyük çocuklar ve yetişkinler arasında yaygın bir astım semptomudur. Ancak bebeklerde hırıltı olmaksızın astım olabilir. Tersine, hırıltılı solunum yapan birçok bebek astım hastası olmaz. Astımı olan her kişi durumu biraz farklı yaşar.

Bebeklerde Astım Belirtileri 

Bebeğinizde astımın ilk belirtileri bir solunum yolu enfeksiyonu tarafından tetiklenebilir. Çocuğunuz viral bir solunum yolu enfeksiyonu geliştirirse, astım belirtileri açısından bebeğinizi gözlemleyin. Bir bebeğin bir yetişkinden çok daha küçük solunum yolları vardır. Bu nedenle küçük bir iltihaplanma bile solunum sorunlarına neden olabilir. Bebeklerde astımın başlıca belirtileri şunlardır:

Zor nefes alma, bebeğinizin karnının nefes alırken normalden daha fazla hareket ettiğini fark edebilir ve burun delikleri parlayabilir.

Normal aktiviteler sırasında nefes nefese kalma veya ağır nefes alma.

Kulağa ıslık gibi gelebilecek hırıltı. Diğer “gürültülü nefes alma” türlerinin hırıltı gibi gelebileceğini ve hırıltılı solunumun yalnızca bir stetoskopla doğru bir şekilde teşhis edilebileceğini unutmayın.

  • Sık öksürük.
  • Hızlı, sığ nefes alma.
  • Yemek yemede veya emmede zorluk.
  • Yüz ve dudaklar soluk veya mavi olabilir. Bebeğinizin tırnakları da maviye dönebilir.

Her hırıltı ve öksürük astımdan kaynaklanmaz. Aslında, pek çok bebek hırıltılı nefes alır ve diğer sık ​​solunum semptomlarına sahiptir, bir çocuğun en az iki ila üç yaşına gelene kadar astımı olup olmayacağını bilmek zordur. Bebeğinizin astımı varsa, tüm öksürük nöbetlerinin astım krizi olduğunu düşünmeyin. Bu, astım olmayan bir durumu tedavi etmek için astım ilaçlarının uygunsuz kullanımına yol açabilir. Bununla birlikte, bebeğinize astım teşhisi konduysa, herhangi bir kalıcı öksürük nöbeti muhtemelen astım alevlenmeleridir.

Bebeklerde Astım Teşhisi

Bir bebek veya yürümeye başlayan çocukta astım teşhisi koymak zor olabilir. Daha büyük çocuklar ve yetişkinler, solunum yollarının sağlığını kontrol etmek için akciğer fonksiyon testleri yapabilir. Bu test genellikle bir bebeğe yapılamaz. Bir bebek semptomlarını tarif edemez, bu nedenle semptomları gözden geçirmek ve bir muayene yapmak doktora kalmıştır. Genellikle muayene, bebeğinizde hırıltı veya öksürük gibi semptomlar olduğunda yapılır. Çocuğunuzun doktoru, belirtiler ve tıbbi geçmiş hakkında detaylı sorular soracaktır. 

Çocuk doktorunuz bebeğinizin astımı olduğundan şüphelenirse, solunum problemlerini gidermek için çocuğunuzun astım ilaçlarına nasıl tepki verdiğini görmek isteyebilir. İlacın uygulanmasından sonra nefes almak kolaylaşırsa, bu astım tanısını doğrulamaya yardımcı olacaktır. Göğüs röntgeni veya kan testi de istenebilir. 

Bebeklerde Astım Tedavisi

Bebeklerde astımı tedavi etmek için kullanılan ilaçların çoğu inhale formda verilir. Daha büyük çocuklar için uygun olan ilaçlar genellikle bebekler için uygundur, sadece bazen daha düşük dozlarda verilmesi gerekir. Astım ilaçları genellikle sıvı ilaçları sis formuna dönüştüren bir makine olan nebülizöre dökülür. Buğulu ilaç, bir tüpten çocuğun giydiği bir yüz maskesine gider. Bebeğiniz sadece burnunu ve ağzını kapatsa da maske takmayı sevmeyebilir. Biraz güvence vererek veya en sevdiği oyuncak gibi bir dikkat dağıtmayla, semptomların biraz rahatlamasını görmek için çocuğunuza yeterince ilaç verebilmelisiniz. İlaçlar ayrıca uygun boyutta bir maske ile birlikte aerochamber adı verilen ekstra bir cihaz kullanılarak inhaler yoluyla da verilebilir. 

Bebeğinize faydalı ilaçlar sağlamanın yanı sıra, çocuğunuzun semptomlarını yönetmeye yardımcı olacak başka adımlar da atabilirsiniz. İki ana hedef, çocuğunuzun tetikleyicilerini öğrenerek onlardan kaçınmak ve çocuğunuzun solunum modellerini öğrenerek bir saldırının olup olmadığını anlamaktır. Ayrıca aşağıdakilere maruz kalmayı azaltarak bebeğinize yardımcı olabilirsiniz:

  • Toz,
  • Küf sporları,
  • Polen,
  • Sigara dumanı. 

İyi kontrol edilmeyen astım atakları sonunda hava yollarının kalınlaşmasına neden olabilir. Bu, uzun süreli solunum güçlüklerine yol açabilir. Kısa vadede astım krizi, bebeğinizin telaşlı, rahatsız ve yorgun olacağı anlamına gelir. Hızlı tedavi edici ilaçlarla durdurulamayan ciddi bir astım krizinde derhal tıbbi yardım almalısınız. Bebeğinizin acil servise gitmesi gerekebilir ve hastanede kalması da gerekebilir.