Bebeğinizde bakteriyel enfeksiyon olabileceğini düşündüren risk faktörleri veya belirtiler nedeniyle bebeğiniz antibiyotik alabilir. Doğum sürecinin bir parçası olarak tüm bebekler, annenin bağışıklık sistemi tarafından korunan rahim içindeki steril ortamdan, sayısız bakteriyle karşılaştıkları dış dünyaya giderler. Bunların çoğu cildimizde, ağzımızda, boğazımızda ve bağırsaklarımızda yaşayan ve ciddi enfeksiyonlardan kaçınmamıza yardımcı olan normal bakterilerdir. Ancak bu bakterilerin bazıları yeni doğmuş bir bebekte ciddi bir enfeksiyona neden olabilir. 

Bebekler, aşağıdaki yaygın durumların tedavisinde antibiyotiğe ihtiyaç duyarlar:

Yüksek ateş

Bebeklerde yüksek ateş, ciddi bir bakteriyel enfeksiyona işaret edebilir. Bu durumda bazı antibiyotikler gerekebilir.

Akciğer iltihaplanması

Bu akciğer enfeksiyonunun nedeninin viral (muhtemelen bir üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle) veya bakteriyel olup olmadığını belirlemek zordur. Zatürre belirtileri genellikle ateş, öksürük, nefes darlığı ve/veya kusma ile başlar. Bebeklerin pnömoniden ölüm de dahil olmak üzere komplikasyon riski daha yüksek olduğundan, çocuk doktorları bakteriyel bir enfeksiyon olduğu pozitif olmasa bile genellikle bazı antibiyotikler reçete eder.

Boğmaca 

Antibiyotikler, boğmaca başlamadan önce, erken belirtiler hafif bir öksürük veya ateş içerdiğinde, bu solunum yolu hastalığının ilk veya iki haftasında başlandığında en etkilidir. 

Kulak enfeksiyonları

Daha büyük çocuğunuzun kulak enfeksiyonu varsa, doktorunuz tedavi olmaksızın iyileşip iyileşmediğini görmek için 7 ila 14 gün bekleyebilir. Ancak bebekler istisnadır. Bebeğinizde kulak enfeksiyonu olabileceğine dair işaretler arasında kulak çekme, aşırı sinirlilik veya ağlama, uyku güçlükleri ve yüksek ateş sayılabilir.

İdrar yolu enfeksiyonları

Bu enfeksiyonlar, dışkı veya diğer bakteriler mesaneye veya böbreklere girdiğinde ortaya çıkar. Ateş, tipik olarak bir bebekte İYE’nin tek belirtisidir, ancak diğer bazı semptomlar sinirlilik, kusma veya ishali içerebilir. 

Diğer enfeksiyonlar

Bebekler nadiren antibiyotik gerektiren boğaz ağrısı (ateş, boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü belirtileri içerir) veya sinüs enfeksiyonları (veya ateş veya öksürük ile birlikte aşırı burun tıkanıklığı) geliştirir.

Bebeklere antibiyotik vermek güvenli midir?

Tüm ilaçlar gibi, antibiyotikler de yan etkilere veya aşağıdaki gibi diğer sorunlara neden olabilir:

Alerjik reaksiyonlar: 100 çocuktan sadece beşi antibiyotiğe gerçekten alerjiktir. Çoğu, kurdeşen veya kırmızı, şişmiş, kaşıntılı konaklar geliştirir. 

Yan etkiler: Yaklaşık 10 çocuktan biri antibiyotik aldıktan sonra yan etkiler yaşıyor. En sık görülenler yan etkiler ishal, mide bulantısı ve mide ağrısıdır. 

Antibiyotik direnci: Yıllar boyunca daha fazla antibiyotik kullanıldığından, bazı ilaçlar belirli bakterileri öldürmede daha az etkili hale gelebilir. Bu, antibiyotik direnci olarak bilinir ve bu günlerde doktorların sadece kesinlikle gerekli olduğunda antibiyotik reçete etme konusunda daha temkinli olmalarının önemli bir nedenidir.

Antibiyotikler ne zaman etki etmeye başlar?

Çoğu çocuk tedaviye başladıktan 48 ila 72 saat sonra kendini daha iyi hissetmeye başlar, ancak çocuğunuz daha iyi görünse bile ilacı belirtilen süre boyunca vermek önemlidir. İlacın erken kesilmesi enfeksiyonun geri dönmesine neden olabilir. 

Antibiyotikler nasıl verilir?

Antibiyotikler en yaygın olarak bebeğinizin kolundaki veya bacağındaki bir damara yerleştirilen bir kanül (IV) yoluyla verilir. Kanül, her antibiyotik verilmeden önce ve sonra 6 saatte bir steril salin (tuzlu su) ile yıkanır. Bebeğinize verilmesi muhtemel antibiyotikler amoksisilin ve gentamisindir. Birlikte bu antibiyotiklerin enfeksiyona neden olan çoğu bakteri türü üzerinde çalıştığı bilinmektedir.