Besin alerjisi, bağışıklık sisteminin bazı yiyeceklere aşırı tepki vermesi ile oluşur. Bağışıklık sisteminiz bu gıdalardaki bazı proteinleri yanlış bir şekilde zararlı olarak tanımlar ve histamin gibi kimyasalları serbest bırakmak da dahil olmak üzere bir dizi koruyucu önlem başlatır. Besin alerjisi olan kişilerde çok az miktarda yiyeceğe maruz kalmak bile alerjik reaksiyona neden olabilir. Alerjene maruz kaldıktan sonra belirtiler birkaç dakika ya da birkaç saat gibi bir sürede ortaya çıkabilir. Kusma, ishal, düşük kan basıncı, nefes almada güçlük, kurdeşen, kaşıntılı döküntü, dil, ağız ve yüzün şişmesi gibi durumlar besin alerjisinin belirtileri arasında yer alır. Bebeklerde alerji yapan yiyeceklerin başlıca belirtileri ve bu belirtilerin derecesi kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
En Yaygın Alerji Yapan Yiyecekler
Besin alerjisine sebep olan çok sayıda besin vardır. Ancak bazı besinler pek çok kişide alerjiye neden olan besinlerdir. Yaygın olarak alerji yapan besinler listesi aşağıda yer almaktadır.
İnek Sütü
İnek sütüne karşı gelişen alerji en çok bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür. Bebeklerin ve yürüyen çocukların %2-3’ünü etkileyen ve çok yaygın olan alerjenlerden biridir. Bununla birlikte çocukların çok büyük kısmı 3 yaşına bastıklarında bu durumu aşacaklardır. İnek sütü alerjisi yetişkinlerde çok seyrek görülen bir alerjen türüdür. İnek sütüne alerjisi olan kişilerde belirtiler sütü tükettikten 5 ile 30 dakika içerisinde kendini gösterir. Belirtiler arasında; kusma, kurdeşen, şişlik, kızarıklık gibi işaretler vardır. İnek sütü alerjisi teşhisi alan birinin yapabileceği tek şey inek sütünden uzak durmaktır. Aynı zamanda inek sütünü içeren gıdalardan da uzak durmak gerekmektedir. Bu gıdalar, süt tozu, peynir, tereyağı, margarin, yoğurt, dondurma gibi ürünlerdir. İnek sütüne alerjisi olan bebeklerin emziren annelerin de inek sütünü ve onu içeren yiyecekleri tüketmemesi gerekebilir. Anne sütü almayan bebekler için de doktor kontrolünde inek sütü içermeyen mama takviyesi verilir.
Yumurta
Yumurta alerjisi çocuklarda en yaygın görülen alerjenlerden biridir. Yumurtaya alerjisi olan çocukların büyük bir kısmı 16 yaşına kadar yumurta alerjisini aşacaktır. Yumurta alerjisinde yumurtanın sadece sarısına ya da ya da beyazına karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. Bunun sebebi ise yumurtanın beyazı ve sarısı arasındaki proteinlerin farklılık göstermesidir. Yine de yumurta alerjisini tetikleyen proteinlerin çoğunun yumurta beyazında olduğu araştırmacılar tarafından belirtilmektedir. Yumurta alerjisinin başlıca belirtileri; mide ağrısı gibi sindirim rahatsızlığı, deri reaksiyonları, anafilaksi, solunum problemleri gibi semptomlardır. Yumurta alerjisi olan kişilerin yumurtayı beslenme listelerinden çıkarmaları gerekmektedir.
Kabuklu Ağaç Yemişleri
Kabuklu yemiş alerjisi, ağaçlardan elde edilen bazı kabuklu kuru yemişlere karşı gelişir. Bazı ağaç fıstığı örnekleri şunlardır; Brezilya fındığı, badem, kaju fıstığı, Antep fıstığı, çam fıstığı, ceviz. Bu besinlere alerjisi olan kişilerin bu besinlerden elde edilen yağlar gibi çeşitli maddelere karşı da alerjisi olacaktır. Bu gıdalara karşı gelişen alerjiler ömür boyu sürebilir. Belirtilen gıdalardan bir ya da ikisine alerjisi olan kişilerin, tüm fındık çeşitlerinden uzak durması gerekmektedir. Çünkü o gıdaların tüketilmesi alerji geliştirme riskini arttırabilir.
Yer Fıstığı
Ağaç yemişlerinde olduğu gibi yer fıstığı alerjisi de çok yaygın bir alerjendir ve ciddi reaksiyonlara sebep olabilir. İnsanların fıstık alerjisini geliştirmesinin nedenleri tam olarak bilinmezken aile tıbbi geçmişinde fıstık alerjisi olan kişilerin daha fazla risk altında olduğu düşünülmektedir.
Kabuklu Deniz Ürünleri
Deniz ürünleri alerjisinin en yaygın tetikleyicisi, tropomiyosin adı verilen bir proteindir. Kabuklu deniz ürünleri alerjisinin belirtileri genellikle çabuk ortaya çıkar ve diğer gıda alerjilerinin belirtilerine benzer. Kabuklu deniz ürünlerine alerji zamanla çözülme eğilimi gösteren bir durum değildir. Bu nedenle bu alerjik reaksiyona sahip olan kişilerin kabuklu deniz ürünlerinden uzak durmaları gerekmektedir. Bu ürünler arasında, karides, yengeç, ıstakoz, kalamar gibi deniz canlıları yer alır.
Buğday
Buğday alerjisi, buğdayda bulunan bir proteine bağışıklık sistemin aşırı tepki vermesi sebebi ile ortaya çıkar. Bu alerji türü en çok çocukları etkileme eğilimi gösterir. Diğer alerji çeşitleri gibi buğday alerjisi de kurdeşen, sindirim rahatsızlığı, kızarıklık gibi belirtileri beraberinde getirir. Buğday alerjisi genel olarak çölyak hastalığı ya da gluten alerjisi ile karıştırılır ancak bu durumlar birbirinden farklılık göstermektedir. Buğday alerjisi genellikle deri testi ile teşhis edilir.
Soya
Soya alerjileri en çok üç yaşın altındaki çocuklarda görülür. Bu alerji, soya fasulyesi içeren ürünlerdeki bir protein tarafından tetiklenir. Soyaya alerjisi olan çocukların büyük bir bölümü bu alerjiyi aşar. Belirtiler, karıncalanma hissi veren ağız ve burun akıntısından, döküntü ve astıma veya nefes alma güçlüklerine kadar değişkenlik gösterebilir. Paketli gıdaların bir bölümünde soya bulunur; bu sebeple etiketleri okumak faydalı olacaktır.
Balık
Balık alerjileri yetişkinlerde daha yaygındır. Diğer alerjilerden farklı olarak balık alerjisi, ileri yaşlarda da ortaya çıkar ve gelişebilir. Balık alerjisinin ana belirtileri kusma ve ishaldir. Çok nadir olarak da anafilaksi görülebilir. Kabuklu deniz ürünleri ile yüzgeçli balıklar aynı proteinlere sahip olmadığı için kabuklu deniz ürünlerine alerjisi olan kişilerin balığa alerjisi olmayabilir.
Yaygın Olmayan Alerji Yapan Yiyecekler
Yukarıda belirtilen besinler en yaygın olan alerjik besinlerdir. Ancak bu besinler dışında da alerjik reaksiyona neden olabilecek çok sayıda besin vardır. Besin alerjisine yol açan alerjeni belirlemek için mutlaka bir alerji uzmanından destek almalısınız. Seyrek görülen gıda alerjileri, dudaklarda ve ağızda oluşan hafif kaşıntıdan çok ciddi boyutlara kadar ulaşabilir. Seyrek görülen gıda alerjileri şunları içerir; keten tohumu, susam tohumu, şeftali, muz, avokado, kivi, kereviz, sarımsak, hardal tohumu, ananas tohumu, papatya. Herhangi bir yiyeceğin gıda alerjisine sebebiyet vermesi olası bir durumdur. Bu sebeple gıda alerjisi belirtilerinden herhangi birini ya da birkaçını yaşamanız durumunda mutlaka bir uzmanla görüşmelisiniz. Alerji uzmanınızdan alacağınız bilgi ve yönlendirmeler doğrultusunda alerji yönetimini başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.