Bebekler ağlama yeteneği ile doğarlar. Bebeklerde ağlama bebeklerin ana iletişim yoludur. Aç olduklarında, yorgun olduklarında, rahatsız olduklarında, hasta olduklarında veya acı çektiklerinde ağlarlar. Bazen teselliye ihtiyaçları olduğu için ağlarlar. Ancak bazen ağlayan bebeğinizin neye ihtiyacı olduğunu bulmak zor olabilir. Bu nedenle bebeğiniz ağladığında, bebeğin hasta olup olmadığını kontrol ederek başlayın. Emin değilseniz, bebeğinizin doktorundan randevu alın.

Ağlamak ve telaşlanmak

Ortalama olarak, bebekler günde neredeyse üç saat ağlar ve telaşlanır ve yaklaşık 10 bebekten 1’i bundan çok daha uzun süre ağlar. Ağlama genellikle yaklaşık 6-8 haftalıkken zirveye ulaşır ve daha sonra bebekler büyüdükçe yavaş yavaş azalır. Ayrıca, altı aydan küçük bebekler en çok öğleden sonra ve akşamın erken saatlerinde ağlamaya eğilimlidir. Bu yoğun ağlama aşaması genel olarak beş aydan önce geçme eğilimindedir.

Bebekler büyüdükçe, ağlamanın gün boyunca yayılması daha olasıdır. Bunun nedeni, daha büyük bebeklerde ağlamanın daha çok sizinle veya çevrelerindeki bir şey hakkında iletişim kurmakla ilgili olmasıdır.

Kolik; bebeklerin bariz bir sebep olmadan ağlamasıdır ve yatıştırılması neredeyse imkansızdır. Bebeğinizin kolik olduğunu düşünüyorsanız, ağlamanın tıbbi nedenlerini ekarte etmek için doktorunuza danışmanız yararlı olacaktır.

Bebeğinizin ağlamasını nasıl yönetebilirsiniz? 

İlk adım, bebeğinizin aç, yorgun veya rahatsız olup olmadığını kontrol etmektir. Bebeğinizin ağlamasına mama vererek, bebeği yatırarak veya altını değiştirerek yanıt verebilirsiniz. Bebeğinizin ağlamasını kontrol etmeniz bazı ipuçları şunlardır: 

Bebeğinizi hareket ettirmek

Bebeğinizi bir bebek taşıyıcı veya kanguruda hafifçe sallayın veya taşıyın. Bazen bir ebeveyne hareket ve yakınlık bebekleri sakinleştirebilir. 

Çok yorgun olmadığınız sürece yürüyüşe de çıkabilirsiniz. Bebeğiniz ağlamayı bırakmasa bile, hareket halindeyken başa çıkmak bazen daha kolaydır. Bebeğinizi bir bebek arabasında gözetimsiz olarak uyutmanın önerilmediğini unutmayın.

Bebeğinizi sakinleştirmek ve rahatlatmak

Bebeğinize ılık bir banyo yaptırın. Bebek masajını deneyin. Bu da rahatlamasına yardımcı olabilir. Ayrıca siz ve bebeğiniz arasındaki bağı güçlendirebilir. 

Bebeğinizi uykuya hazırlamak ve yatıştırmak

Besleme ve yerleşme için bir model oluşturmaya çalışın. Bebeğinizi sarın; bu, bebeğinizin güvende hissetmesine yardımcı olabilir. Bebeğinizi karyolaya yan yatırın ve ritmik olarak sırtını sıvazlayın. Uykuya dalarsa bebeği nazikçe sırt üstü çevirin.

Bir emzik veya meme verin. Bazen bebeğiniz aç değildir ama emmek ister. Bebek 3-4 aylık veya daha büyükse, emmek için kendi parmaklarını veya başparmağını kullanmasına da yardımcı olabilirsiniz.

Bebeğinizle yumuşak bir şekilde konuşun, ona şarkı söyleyin veya yumuşak bir müzik çalın. Beyaz gürültü de bazı bebekler için yatıştırıcı olabilir. İstasyonlar arasında statik olarak ayarlanmış bir fan, elektrikli süpürge veya bir radyo deneyebilirsiniz.

Kendi duygularını yönetmek

Ağlama sesinin içinizden geçmesine izin verin ve kendinize her şeyin yolunda olduğunu hatırlatın. Bebekler, onlarla sıcak, sevgi dolu ve duyarlı şekillerde etkileşim kurduğunuzda kendilerini güvende hissederler. Böylece bebekleri kucağınıza alarak, sarılarak veya onlarla konuşarak şımartamazsınız. Acıktığını düşündüğünüzde bebeğinizi besleyin ve ağlarken rahatlık sağlamak için bebeği kucağınıza alın.

Bebeğiniz ağlarken kendinize bakmak

Bebeğiniz çok ağlıyorsa, kendinize bakmanız çok önemlidir. Stresli, endişeli veya kızgın hissediyorsanız, sadece beş dakika bile kafanızı dağıtmanıza yardımcı olabilir. Siz sakin olduğunuz sürece bebeğinizi sakinleştirmeniz daha kolay olacaktır. Kafanızı dağıtacak ve stresinizi azaltacak size uygun aktiviteler yapın.