Yenidoğan bebekler neden kusar, ilk birkaç ayda sık sık tükürür ve kusar? Bebeklerin kusması da tükürmesi de ağzının köpürmesi de genel olarak normal durumlardır. Ancak ebeveynleri bebeklerinin tükürdüğünü ya da kustuğunu gördüklerinde endişe duyabiliyorlar. 

Bebekler neden tükürür?

Bebekler sindirim sistemi gelişmediği için sürekli tükürürler. Süt veya yiyecek, bebeğin yemek borusuna mideden geri geldiğinde olur. Tükürmek ve kusmak ayrı eylemlerdir. Kusma güç gerektirir ve bebeklerde ağrılı olabilir. Ancak konu tükürme olduğunda, küçük çocuğunuz muhtemelen bunu yaparken farkına bile varmayacaktır.

Emzirilen ve mamayla beslenen bebekler için normal tükürme, genellikle bebeğin az önce sahip olduğu süt veya formüle oldukça benzer görünümdedir. Bebeğiniz tükürme sırasında ve sonrasında nispeten rahat ve memnun olacaktır.

Sütü pıhtılaştıran nedir?

Tükürme, tıpkı kusmuk gibi mide asidi içerebilir. Bebeklerin tükürüğü, emzirmeden veya mamadan gelen süt asidik mide sıvısıyla karıştığında kesilir.

Beslenmeden hemen sonra tükürme veya kusma muhtemelen normal süt gibi görünecektir. Küçük çocuğunuz aradan bir süre geçtikten sonra tükürürse ya da kusarsa, kusmuğu peynir ya da pıhtılaşmış süt gibi görünebilir. 

Bebeklerin peynir gibi tükürmesinin nedenleri nelerdir?

Bebeğinizin kesilmiş süt ya da peynir gibi tükürmesinin birkaç nedeni vardır:

Sindirim zorluğu

Bebeğiniz birkaç nedenden dolayı anne sütünü sindirmekte zorluk çekebilir. Yenidoğan bebeklerde sindirim zorluğunun en yaygın nedeni sindirim sisteminin henüz yeterince gelişmemiş olmasıdır. Bebeklerin sindirim sistemlerinin gelişmesi için biraz zamana ihtiyaç vardır. 

Bazı bebekler inek sütüne veya inek sütü içeren formüllere alerjik reaksiyon gösterebilir. Nadiren laktoz intoleransı veya süt proteini alerjisi olabilir. Ancak bunların ishal gibi başka semptomlarla birlikte geldiğini belirtmek gerekir. Alerji veya hoşgörüsüzlükten şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanına gitmeniz yararlı olacaktır. Doktorunuz tükürmeyi azaltmak için bebeğinizin diyetinde bazı değişiklikler önerebilir. 

Asit reflü

Bebeklerde, özellikle yeni doğmuşlarsa asit reflüsü olabilir. Asit reflü, mide asidi mideden boğaza doğru hareket ettiğinde meydana gelir. Acı verici olabilir. Formülleri değiştirmeden (veya emzirmeden formül mamaya geçmeden) önce şunları denemeniz yararlı olabilir:

Bebeğinizi tek seferde çok hızlı veya çok fazla beslemekten kaçının.

Bebeğinizi emzirirken ya da mama verirken neredeyse dik pozisyonda vermeye çalışın.

Emziriyorsanız narenciye, domates, baharatlı yiyecekler, gazlı içecekler ve yağ oranı yüksek yiyecekler gibi yiyeceklerden kaçının (bunlar anne sütünüzü etkileyebilir ve reflüye neden olabilir).

Pilor stenozu

Pilor stenozu nadir görülen bir durumdur. Pilor, midenin, yiyecek ve diğer maddelerin ince bağırsağa girmeden önce geçtiği alt kısmıdır. Bebeklerde pilordaki kaslar büyüyebilir, bu da pilor kanalının daralmasına neden olur ve yiyeceklerin mideden çıkmasını engeller. Pilor stenozu yaşayan bebeklerin çoğu 3-5 haftalıktır, bu durum tedavi ve ameliyat gerektirir. Pilor stenozunun bazı belirtileri arasında sütün şiddetli bir şekilde ileriye fışkırarak kusulması, kilo kaybı ve kabızlık yer alır. Pilor stenozu, acil tedavi gerektiren ciddi bir durumdur.

Bebekler Neden Kusar Sonuç Olarak:

Bebeğinizin mide asidi tükürmesine yol açabilecek birkaç neden vardır. Bebeğiniz beslenmeden gelen sütü sindirmediyse tükürmesi ya da kusması kesik süt ya da peynir gibi görünebilir. Bu her zaman bir sağlık sorunu değildir, ancak bebeğinizin tükürmesindeki herhangi bir değişikliğe dikkat etmek önemlidir.

Bebeğinizin tükürmesi konusunda endişeleriniz varsa veya sağlıklı beslenme alternatifleri hakkında sorularınız varsa, bebeğinizin doktoruyla konuşun.

Randevu ve Bilgi Formu