Emekleme; oturma ve yürüme arasında bir ara adımdır ve bir bebeğin emeklemeyi öğrenmesi için çok sayıda yol vardır. Bebekler tipik olarak 9 aylık veya daha sonra emeklemeye başlar, ancak bazıları 6 veya 7 aylık olunca emeklemeye başlayabilir.
Farklı emekleme stilleri nelerdir?
Bebeklerin emeklemeye başlamasının birçok yolu vardır:
- Bazen bebeğiniz sürünerek, karnını ve bacaklarını yerde tutarak ve kollarıyla kendini çekerek emeklemeye başlayabilir.
- Bebeğiniz emeklemeyi öğrenirken vücudunun alt kısmını zeminde kaydırarak, kendini öne çekmek için bacaklarını kullanır.
- Bebeğiniz emekleme denemeleri sırasında ileri geri sallanabilir.
- Bebeğiniz yerde sürünerek emeklemeye çalışabilir.
Her bebeğin kendine özgü hareketleri olduğu için emekleme stilleri de farklılık gösterebilir.
Ya bebeğim henüz emeklemiyorsa?
Bebeğiniz geç emekliyorsa (veya hiç emeklemiyorsa), bu endişe edilecek bir durum değildir. Bununla birlikte, dil, sosyal etkileşimler veya diğer motor beceriler gibi diğer gelişim alanlarında da geri kalıyorsa veya vücudunun her iki tarafını eşit derecede kullanamıyorsa, bunu doktoruyla görüşmeniz yararlı olacaktır.
Emekleyen bebeğimi nasıl güvende tutabilirim?
Bebeğiniz emeklemeye başladığında, hareketleri şaşırtıcı derecede hızlı olabilir. Bu nedenle bebeğinizi güvende tutmak için evinizde bazı değişiklik yapmanız gerekecektir. Bebeğinizi güvende tutmak için şunları yapabilirsiniz:
Bebeğinizin hareketlerini kolaylaştırmak için bebeğinize rahat ve esnek giysiler giydirin.
Evinizde bulunan, bebeğinizin ulaşabileceği ve bebeğinize zarar verebilecek eşyaları bebeğinizden uzak tutun. Evinizin yeni hareket eden bir bebek için çocuklara karşı korumalı olduğundan emin olun.
Bebeğinize mobilyalara tırmanmamasını öğretin ve bunu yaptığında engel olun.
Bebekler ne zaman oturur?
Baş kontrolü, sırt, boyun ve karın kaslarının gelişimi ile birlikte bebeğinizin oturmasına yardımcı olacaktır. Yaklaşık dört ila altı aylıkken bebeğiniz destekle oturabilecek ve oyuncakları kavramak için kollarına ve ellerine ulaşabilecektir. Bebeğiniz destekle oturmaya başladığında, onu yere oturması için cesaretlendirin. Sırt kasları henüz yeterince güçlü olmadığı için ellerinin üzerinde öne doğru eğileceğini fark edeceksiniz. Bununla birlikte, uygulama ve cesaretlendirme ile bebeğiniz altı aylıkken kısa süreler için desteksiz oturabilir. Bebeğiniz ayrıca yere yakın yerleştirilmiş oyuncaklara uzanacağı ve kavrayacağı için keşfetmek için ellerini de kullanmaya başlayacaktır.
Bebeğimin oturmasına yardımcı olmak için neler yapabilirim?
Alıştırma mükemmelleştirir, bu nedenle bebeğinize dik oturma fırsatı vermek, bağımsız oturma gücünü kazanmasına yardımcı olabilir. Bağımsız oturmak, soldan, sağdan, öne ve arkadan kontrollü ağırlık kaymaları gerektirir. Bu, doğru yapmak için çok fazla güç ve tüm bu farklı yönlerde hareket etme alıştırması gerektiği anlamına gelir.
Bebeğinizin oturmayı öğrenmesine yardımcı olmak için:
Çocuğunuza bol bol deneme yanılma pratiği verin. Yakınlarda kalın, ancak farklı yaklaşımları ve kendi vücut hareketlerini keşfetmelerine ve denemelerine izin verin.
Yerde daha fazla zaman geçirmek, bebeğinizi koltuk pozisyonerlerine yerleştirmek yerine bu bağımsızlığı güçlendirmeye yardımcı olabilir. Yaşa uygun oyuncaklarla, günde en az 2 veya 3 kez çok sayıda yerde oynamayı hedefleyin.
Bebeğinizi kucağınıza veya yerde bacaklarınızın arasına oturtun. Onlara kitap okuyabilir, şarkılar söyleyebilir ve yumuşak bir battaniyenin üzerinde onlarla oyunlar oynayabilirsiniz.
Biraz daha bağımsız olduklarında, onları yüksek yüzeylerde değil yerde çalışırken denetlerken etraflarına yastıklar veya başka dolgular yerleştirin.