Yeni ebeveynler özellikle soğuk havalarda bebeklerini nasıl koruyacakları konusunda biraz endişeli. Bebeğinizin temiz havaya ihtiyacı vardır ve havalar soğuk diye bebeğinizin sürekli içerde tutulması tavsiye edilmez. Tehlikeli derecede soğuk olmadığı sürece, dışarıda olmak bebeklerin mevsimlere ve gece-gündüz döngüsüne alışmasına yardımcı olur ve genellikle huzursuzluğu yatıştırır. Bununla birlikte yeni ebeveynler güvenlik önlemlerine uymalıdır. Sıcaklık sıfırın altına düştüğünde, bebeğinizi dışarı çıkarmamalısınız. Küçük bebekler titreyerek ısıyı artırma yeteneğinden yoksundur ve üşüdüklerinde tekrar ısınmak için gerekli vücut yağına sahip değildirler. Bu nedenle aşırı soğuk havalarda bebeğinizi dışarı çıkarmamanız gerekir. Soğuk havalarda bebeğinizi güvende tutabilmeniz için yapılması gerekenleri bu yazımızda sizler için yazdık.
Bebeğinizi kat kat giydirin
Bebeğinizi kat kat giydirmek hava durumuna göre ısıyı bebeğinizin ihtiyaçları doğrultusunda ayarlamanıza yardımcı olur. Alt kat, tayt ve tulum gibi rahat giysiler olabilir. Bunun üzerine başka bir pantolon ve uzun kollu bir gömlek giydirebilirsiniz. Elleri ve ayakları sıcak tutmak için bir eldiven ve patik kullanabilirsiniz. Pamuk ve muslin gibi nefes alabilen kumaşları tercih edin, böylece bebeğinizin daha rahat etmesini sağlayabilirsiniz.
Arabadaysanız bebeğinize mont giydirmeyin
Bebeğinizin paltosunu arabada çıkarmak mantıksız görünebilir. Ancak paltoyla ilgili sorun şu ki, bebek ve araba koltuğu kayışları arasında çok fazla malzeme varsa, malzeme bir kaza sırasında sıkışabilir ve bebeğinizin emniyetsiz kalması için alan bırakabilir. Montlar için bebek araba koltuğunun kayışlarını gevşetmeniz gerekebilir. Bu da olası kaza durumunda bebeğinizin sarsılmasına neden olabilir. Bebeğinizi arabaya koymadan önce arabayı ısıtmanız yararlı olacaktır.
Dışarıda gezintiye çıkın
Sıcaklık veya rüzgar donma noktasının altına düşerse veya dondurucu olmayan sıcaklıklar rüzgar veya yağmurla karışırsa, küçük çocuğunuzu içeride tutun. Ancak dışarısı aşırı soğuk değilse bebeğinizi doğru bir şekilde giydirerek, bebek battaniyesi ve bebek arabasını da yanınıza alarak bir gezintiye çıkın. Bebeğinizde rahatsızlık belirtileri olup olmadığını sık sık kontrol edin. Yüzü kızarırsa, cildi sıcaksa ve huysuzsa, muhtemelen aşırı ısınmıştır.
Bebeğinizin bebek arabasını örterken dikkatli olun.
Çok dikkatli bir şekilde, bebeğinizin bebek arabasının üzerine bir battaniye atmak veya onu eski moda plastik örtülerle korumak isteyebilirsiniz. Ancak bu durum bebeğinize giden hava akışını tehlikeye atabilir. Pek çok puset, uygun hava sirkülasyonu sağlamak için özellikle bu markaya uygun kılıflara sahiptir. Pusetinize veya bebek arabanıza uygun kılıf kullandığınızdan emin olun.
İç ortam sıcaklığını doğru tutun
Bebeğin çok üşümesi konusunda endişelenebilirsiniz, ancak çok fazla iç ortam ısısı da sorun olabilir. İç mekan ısıtması düşük nem oranına sahiptir ve havadaki nem eksikliği bebeğinizin hassas cildini kurutabilir. Bunu önlemek için, iç mekan sıcaklığınızı gün boyunca tolere edebileceğiniz bir ısıda tutun.
Kuru cildi önleyin
Soğuk havalar, nem eksikliği ve hava sirkülasyonu kuru, kaşıntılı ve pullu cilde neden olabilir. Bebeğinizin cildini kurutmamaya çalışın. Düzenli olarak bebeğinize uygun, kimyasal içermeyen boyasız ve kokusuz nemlendiricilerle bebeğinizin cildini nemlendirin.
Uyarı işaretlerine dikkat edin
Bebeğiniz titremeye başlarsa veya uzuvları, elleri, ayakları ve yüzü, üşür ve kızarırsa veya solgun ve sertleşirse, onu hemen içeri alın. Soğuk bölgeyi yeniden ısıtmak için ovmamalısınız, çünkü bu soğuk cilde daha fazla zarar verebilir. Bunun yerine, cildi nazikçe yeniden ısıtmak için ılık bezler kullanın, ardından ılık ve kuru giysiler giyin. Birkaç dakika içinde düzelmezse doktorunuzu arayın. Bebeğinizin çok üşüdüğünün ve tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyduğunun diğer belirtileri uyuşukluk, tepki vermeme ve mavi dudaklar veya yüzdür.