Bazı kişilerde, baharla birlikte alerjik hastalıklara bağlı bulgularda büyük bir artış olur. Bahar alerjisi, daha çok halk arasında “saman nezlesi” olarak bilinen alerjik riniti ifade etmektedir.Bahar ayları olan mart, nisan ve mayısta bu belirtilerin görülmesinin nedeni ağaç, çiçek ve çimenlerin polenlerinin havaya yayılmasıdır. Bu polenler hava ile ağız, burun, göz, deri ve akciğerlerimize kadar ulaşırlar ve alerjik hastalıklara ait bulguların ortaya çıkmasına neden olurlar. Polen dönemi mart ayından ekim ayına kadar sürmektedir. Fakat bitkilerin polen dönemleri birbirlerinden kısmen farklıdır. Bu yüzden duyarlı olunan polene göre bulguların süresi ve şiddeti değişebilir.
Bahar Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Bahar aylarında burunda tıkanıklık, akıntı, hapşırma, kaşınma, damak ve kulakta kaşıntı gibi alerjik nezle belirtileri; gözlerde sulanma, kızarıklık ve kaşınma gibi göz alerjisi belirtileri olmaktadır. Hastada birlikte astım varsa öksürük ve nefes sıkışması gibi astım belirtileri de görülebilir.
Bahar aylarında soğuk algınlığının da sıklığında artış olmaktadır. Bahar alerjisi belirtileri ile nezle belirtileri benzerdir. Bu nedenle yanlış tanı konulabilir. Nezlede bulgular 7-10 gün içinde kaybolurken, bahar alerjisinde bu süre birkaç aya kadar uzayabilir. Bu nedenle burunla ilgili yakınmaların 2 haftadan uzun sürdüğü takdirde alerjik nezle açısından araştırılması gerekir.
Bahar Alerjisi Teşhisi Nasıl Konulur?
Bahar aylarında yukarıda anlatılan belirtileri olan çocukların mutlaka bir çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi uygun olur. Değerlendirme sonucunda bahar alerjisi düşünülürse tanıyı kesinleştirmek için kan ve deri testleri yapılmalıdır. Kan testleriyle de tanı konulabilmekte birlikte deri testi daha güvenilir sonuç vermektedir.
Alerji testleri 1 aydan sonra yapılabilmekle birlikte polen alerjileri için alerji testi genellikle 2 yaşından sonra tercih edilmektedir. Çünkü bahar alerjisi genellikle 2 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır.
Bahar Alerjisinin Tedavisi Nasıldır?
Bahar alerjisi tedavisinde korunma, ilaç tedavisi ve aşı tedavisi uygulanmaktadır.
Sonuç olarak;
– Bahar aylarında polen duyarlılığı alerjik hastalıkların yakınmalarında artışa neden olur.
– Belirtileri hapşırma, burunda kaşıntı, tıkanıklık, gözlerde sulanma, kızarıklık ve akciğerlerle ilgili olarak da öksürük ve nefes darlığıdır.
– Polen duyarlılığı ciltten ve kandan yapılan alerji testleri ile konulur.
– Bahar alerjisinde tedavi korunma, ilaç ve aşı (immünoterapi) tedavisi olarak yapılır.
– Bahar alerjisi olan bir çocuk tanı ve tedavi için mutlaka çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.