Avokado, son yıllarda popülerliği artan ve daha sık gördüğümüz besinlerden biri haline gelmiştir. Bebeklerin ilk yemeği için giderek daha sık kullanılan bir seçim olmuştur. Hafif tadı, yumuşak dokusu ve yüksek besin değerleri nedeni ile de rahatlatıcı bir seçim haline gelmiştir. Bu yazımızda avokadonun bebeklere faydaları ve bebeklerde avokado tüketimi ile ilgili merak edilenleri sizler için yazdık. 

Bebekler ne zaman avokado yiyebilir?

Her yaştaki bebekler ve küçük çocuklar avokado yiyebilir. Ayrıca pişirilmesi gerekmeyen çok yönlü bir besindir, bu da onu çok kullanışlı kılar. Avokado, bebeğinize enerji sağlayan ve bebeğinizin diğer besinleri emmesine yardımcı olabilecek sağlıklı yağlar açısından da zengindir. Bebeğinize, ek gıdaya geçtiğiniz zamandan itibaren avokado verebilirsiniz.  

İlk yemek olarak avokado verebilir miyim?

Avokado, ilk yemek için harika bir seçenektir. Yumuşak ve çiğnemesinin kolay olması da avokadonun tercih edilme sebeplerinden biridir; ayrıca yüksek besin değerlerine sahiptir. Bebeğinizin diyetine 6 aydan sonra kademeli olarak avokado ekleyebilirsiniz. Bebeğiniz avokadoyu iyi tolere ederse vermeye devam edebilirsiniz. Yaklaşık 9 aylıkken, çoğu bebek her gün orta boy bir avokadonun yaklaşık dörtte üçünü güvenle yiyebilir.

Bebeğinizde ek gıdaya geçerken, hangi besinler başlarsanız başlayın, her seferinde sadece bir katı gıda verdiğinizden emin olun. Araya birkaç günlük zaman koymadan ikinci bir katı gıdaya geçmeyin. Böyle yapmanız bebeğinizin besinlere vereceği tepkileri gözlemlemek açısından oldukça yararlı olacaktır.

Avokadonun bebeğe faydaları nelerdir?

Avokado, bebekler için besinlerle doludur. İyi bir sağlıklı yağ ve lif kaynağı olmasının yanı sıra önemli vitamin ve minerallerle doludurlar. Avokadonun ağır metalleri düşüktür, potasyumu yüksektir, tadı nötrdür; tatlandırma veya pişirme gerektirmezler. Çoğu bebek avokadoyu her gün güvenle tüketebilir; ancak bebeğinize verdiğiniz avokado miktarına dikkat etmeniz gerekir. Bebeğiniz ek gıdaya geçtiğinde diyetine kademeli olarak günde bir ila iki kaşık avokado püresi ekleyebilirsiniz. Bebeğiniz avokadoyu iyi tolere ederse miktarı artırabilirsiniz. 

Avokado Besin Bilgileri

Avokado, oldukça önemli bir lif kaynağıdır; 9 gram lif içerir. Çeşitli mineraller ve vitaminler bakımından da zengindir. C, E, B ve K vitaminleri, çinko ve manganez. Avokadolar fazla protein içermezler, ancak zengin bir poli ve tekli doymamış yağ kaynağıdırlar. Beslenme söz konusu olduğunda, avokado muhtemelen en çok yağ içeriği ile bilinir. Avokadoların içeriği sağlıklı doymamış yağlar bebeğinizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamakla birlikte beyin gelişimine de katkı sağlar. 

Yağ İçeriği ve Avokado

Avokadoda bulunan yağlar tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlardır. Avokado, bitki bazlı omega-3 yağ asitleri (ALA) ve ayrıca antioksidanlar içerir. Doğal olarak herhangi bir sodyum veya kolesterol içermezler. Katı gıdaları keşfetmeye yeni başlayan bebekler için harika olan yumuşak dokularının yanı sıra, avokadoların yüksek yağ içeriği, bebeklerin yağ ihtiyaçlarının artması nedeniyle onları bebeklerin yemesi için harika bir seçenek haline getirir.

İyi bir avokado nasıl seçilir?

Engebeli ve koyu yeşil kabuklu, kösele dokulu bir avokado seçin. Avokado dokunmak için biraz sert olmalı, ancak bazı yumuşak noktalara sahip olmalıdır. Avokadonun ıslak veya aşırı yumuşak olmadığından emin olun. İyi bir avokado kesildiğinde yağlı bir dokuya ve çekirdeğin yakınında tereyağı sarısı olan yeşilimsi bir ete sahiptir. Gri veya kahverengi lekeler aşırı olgunlaşmayı gösterir.

Avokado ile yapabileceğiniz bazı tarifler nelerdir?

Avokado, bebek mamasına bir püre halinde, bir tutam limon suyuyla veya limon suyu olmadan dahil edilebilir. Avokadoyu ezip bebeğe kaşık kaşık yedirebilirsiniz. Avokadoyu biraz haşlanmış elma ile karıştırıp bebek için karışık bir püre yapabilirsiniz. Daha büyük çocuklarınız için avokadolu tost yapabilirsiniz. Ayrıca avokadoyu salatalara küp küp dilimleyip çocuğunuza yedirebilirsiniz. 

Avokado tehlikeli olabilir mi?

Dengeli bir diyet ve günlük fiziksel aktivite ile birlikte ölçülü olarak tüketilen avokado çoğu kişi için güvenlidir. Bebekler özellikle avokadoları iyi tolere eder ve yüksek yağ içeriğine rağmen istenmeyen herhangi bir kilo artışı yaşamazlar. Bununla birlikte, avokadoların bazı yan etkilerinin bir listesi aşağıdadır:

Mide rahatsızlığı

Avokado, büyük miktarlarda tüketildiğinde müshil benzeri bir etkiye sahip olabilen polioller (şeker alkolleri) adı verilen bileşikler içerir. Bu, kabızlığı olan bebeklere yardımcı olsa da bazı bebeklerde dışkı ve kramp sıklığında artış olabilir.

Alerjiler

Nadiren bir bebeğin avokado alerjisi olabilir. Az miktarda avokado bile yedikten sonra 48 saate kadar deri döküntüleri, gaz veya mide rahatsızlığı yaşayabilirler. Bu tür çocuklara avokado vermekten kaçının ve kızarıklıklar çok şiddetliyse veya bebeğiniz rahatsız görünüyorsa tıbbi yardım alın.

Avokado yaygın bir alerjen midir?

Avokado, yaygın alerjenlerden biri değildir, ancak avokadolara karşı alerjik reaksiyon olması mümkündür. Ağız çevresinde kaşıntı ile karakterize edilen oral alerjiler ve lateks alerjileri bazen avokado tüketirken veya onlara dokunurken ortaya çıkar. Herhangi bir alerji endişeniz varsa vakit kaybetmeden bebeğinizin doktoru ile iletişime geçin.

Avokado boğulma tehlikesi midir?

Avokado, özellikle yumuşak ve olgun olduklarında, yüksek riskli boğulma gıdası olarak kabul edilmez. Boğulma riskini daha da azaltmak için bebeğinizin yaşına ve beslenme kabiliyetine uygun boyutta ve şekilde servis ettiğinizden emin olun. Son olarak, bebeğinize vermeden önce tohumun herhangi bir parçası olup olmadığını hızlı bir şekilde kontrol edin.