Koronavirüse karşı geliştirilen aşı sayıları, günden güne artış gösteriyor. Ülkemizde de yakın zamanda uygulanan aşılara bir yenisi daha eklenecek. İlk olarak Coronavac aşısı ile başlayan aşılama süreci Biontech aşısı ile devam ediyor. Sputnik V aşısının da yakın zamanda yapılmaya başlanacak olmasıyla birlikte alerjisi ve astımı olanlar hangi aşıyı olmaları gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşıyor. Bu yazımızda, astımı olanlar Rus aşısı olabilir mi sorusunu sizler için cevapladık.
Sputnik V Aşısı Nedir?
Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Sputnik V (Gam-COVID-Vac) aşısı, vektör bir aşıdır. Bir vektör aşısında, inaktif soğuk virüsler gibi zararsız virüsler, SARS-CoV-2 patojeninin kendisini insan hücrelerine bağlamak için kullandığı başak proteinler için genetik kodu vücuda iletir. Aşılanmış bir kişinin vücudu, onları yabancı maddeler olarak tanıyacak ve her ikisi de bağışıklık için önemli olan antikorlar ve spesifik T hücreleri oluşturarak reaksiyona girecektir. Bununla birlikte, Sputnik V ile ilgili olağan dışı olan şey, ilk ve ikinci atışlar için iki farklı tür soğuk virüs veya adenovirüsün kullanılmasıdır. Bu kombinasyonun, ikinci aşının birinciden bağışıklama etkisini nötralize etmesini ve istenen güçlendirici etkiyi önlemesini önlediği varsayılmaktadır. Vektör aşılarının yönetimi, çok düşük sıcaklıklarda depolanması gereken mRNA aşılarına göre daha kolaydır.
Sputnik V Aşısının Yan Etkisi Var Mı?
Sputnik V, dünya çapında kullanıma izin verilen ilk tescilli koronavirüs aşılarından biridir. Viral vektör aşısı, antikor üretimini tetikleyerek çalışır ve bu nedenle, çoğu doğası gereği hafif olan rutin enflamatuar reaksiyonlara neden olur. Her aşıda olduğu gibi bu aşıda da bazı yan etkiler vardır ve şunları içerir:
- Baş ağrısı,
- Yorgunluk,
- Enjeksiyon yerinde ağrı, şişlik, kızarıklık,
- Kas ağrısı,
- Titreme, ateş.
Bildirilen, ciddi yan etkiler veya olumsuz reaksiyonlar henüz yoktur. Klinik çalışmalara göre, hipertansiyon, hemorajik inme, tromboz ile ilgili olaylar olmuştur, ancak bunların hiçbirinin aşı enjeksiyonu ile ilişkili olmadığı saptanmıştır.
Yan Etkiler Görülürse Ne Yapılabilir?
Yorgunluk, baş ağrısı, halsizlik gibi yan etkilerin görülmesi durumunda bol sıvı alıp dinlenmeniz yararlı olacaktır. Ağrı, ateş gibi durumlarda parasetamol içeren ilaçlar kullanabilirsiniz.
Enjeksiyon bölgesinde reaksiyon varsa; öncelikle aşı uygulanan kolunuzu yüksekte tutmanız gerekir. Soğuk su ile ıslatılmış havluyu, kolunuzu uygulayabilirsiniz. Doğrudan buzu kolunuza koymayın. Ağrı yaşarsanız parasetamol içeren ağrı kesici kullanabilirsiniz.
Astımı Olanlar Sputnik V Aşısı Olabilir Mi?
Sputnik V aşısı ile ilgili bildirilmiş bir alerjik reaksiyon yoktur. Diğer vektör aşılarından sonra gelişen ürtiker durumları olduğu için bu aşıda da ürtiker tarzı alerjik reaksiyonlar kendini gösterebilir. Aşıda bulunan maddelerden birine karşı alerjiniz varsa, bu aşıyı olmamanız gerekir. Alerjik astımı olan kişiler Rus aşısı olabilir. Aynı zamanda astımı olan kişilerin Coronavac ve Biontech aşılarını olmalarında da bir sakınca yoktur.
Alerjisi olan kişilerin aşılarını hastanede olması ve aşıdan sonraki 30 dakika hastanede beklemesi tavsiye edilir. Oluşabilecek bir alerjik reaksiyon riskine karşı hastane ortamında olmanız, acil müdahale bakımından önemlidir.