Biontech aşısının da ülkemizde yapılmaya başlamasıyla birlikte, aşı sırası gelen kişiler hangi aşıyı seçecekleri konusunda kafa karışıklığı yaşıyor. Özellikle alerjik hastalığı olan kişiler aşı seçimi konusunda endişeli. Bu yazımızda astımı olanlar Biontech aşısı yaptırabilir mi sorusunu sizler için yanıtladık. 

Koronavirüse Karşı Geliştirilen Biontech Aşısı Nedir?

Almanya’nın Pfizer Biontech aşısı, koronavirüse karşı yeni bir teknoloji ile geliştirilmiştir. mRNA tabanlı bu aşı Çin’in geliştirdiği Coronavac aşısından farklıdır. Çin aşısı, formaldehitle inaktive edilen ölü bir aşıdır. Biontech aşısı koronavirüsün yüzeyinde bulunan diken proteininin bir kısmını kodlayan nükleositle modifiye edilmiş mRNA (modRNA) kullanımına dayanmaktadır. Bu aşıda mRNA tarafından diken proteinin bir parçası vücutta oluşur ve bu da vücutta bağışıklık oluşturur. Bu bağışıklık enfeksiyona karşı koruma sağlar. 

Biontech Aşısının Etkinlik Oranı Nedir?

Aşılarla ilgili merak edilen en önemli konulardan biri de aşıların etkinlik oranıdır. Biontech aşısının etkinlik oranı içi firmanın belirttiği oran %91.3’tür. 

Biontech Aşısının Yan Etkisi Var Mı?

Yan etki, her aşıda olabilen bir durumdur. Uzun yıllardır kullanılan ve bazı hastalıklara karşı koruma sağlayan aşılarda bile yan etki meydana gelebilir. Biontech aşısının da yan etkileri sıklık sırasına göre sıralanmıştır ve şunları içerir:

  • Enjeksiyon yerinde ağrı ve şişlik,
  • Yorgunluk,
  • Baş ağrısı,
  • Kas ağrıları,
  • Titreme,
  • Eklem ağrısı ve ateş.
  • Ateş gene olarak ikinci dozdan sonra daha sık görülmektedir. 

Biontech Aşısının Alerji Riski Var Mı?

Biontech aşısı çeşitli ülkelerde uygulanmaya başladıktan kısa süre sonra alerjik reaksiyon yaşandığına dair çeşitli bilgiler geldi. Bu haberlerin yayılması aşıların alerji riski var mı sorusunun uzun süre konuşulmasına neden oldu. BioNTech aşısı için milyon doz aşı başına yaklaşık on bir vakada şiddetli alerjik reaksiyon gözlenmiştir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin bir raporuna göre, bu alerjik reaksiyonların %71’i aşılamadan sonraki 15 dakika içinde gelişmiş ve çoğunlukla (%81) bir alerji veya alerjik reaksiyon öyküsü olan kişilerde meydana gelmiştir. Gelişen alerjik reaksiyonların Biontech aşısının içinde bulunan polietilen glikol (PEG) olarak adlandırılan bir maddeye karşı meydana geldiği düşünülmektedir. Bunun yanı sıra mRNA’nın da alerji yapabileceği düşünülmektedir. Ancak bilimsel yayınlarda alerjiye neden olan madde net olarak belirtilmemiştir. Son yapılan bir çalışmada ise alerjik şok olarak bildirilen 4 vakanın da aslında alerjik şok olmadığı, alerjik şoku taklit eden durumlar olduğu bildirilmiştir. 

Astım Hastası Olanlar Biontech Aşısı Yaptırabilir Mi?

Alerjik astımı olan kişilerin Biontech aşısı olmasında herhangi bir sakınca yoktur. Alerjik hastalığı olan kişilerin aşılarını hastane ortamında olması faydalı olacaktır. Hastane ortamında aşı olmak, oluşabilecek olumsuz bir duruma karşı acil tıbbi müdahale almanızı sağlar. Aşı olduktan sonra 30 dakika gözlem altında hastanede beklemeniz, tedbir amaçlı gereklidir. Alerjik astımı olan kişilerin hem Biontech hem de Coronavac aşısı olması açısından alerji riski oldukça düşüktür.