Alerjik hastalıklar her geçen gün artmaktadır. Alerji hastalıklarının en sık olanı da astım hastalığıdır. Astım hastalığı olanlar oruç tutarken nelere dikkat etmelidir sorusunu bu yazımızda sizler için cevapladık. 

Astım Hastalığı ve Oruç

Astım hastalığı olanlar oruç tutarken nelere dikkat etmelidir, yanıtlanması gereken önemli sorulardan biridir. Alerji hastalıklarından en sık görülen astım hastalığıdır. Astım hastalığı olanlarda öksürük önemli bir belirtidir. Balgam koyu kıvamdadır ve çıkarmak zordur. Özellikle astım krizi döneminde bronşlar dar olduğu için balgam çıkarmak zorlaşmaktadır. Oruç döneminde su kaybı fazla olduğu için balgam daha da koyulaşmakta ve bu nedenle de öksürük krizleri artabilmektedir. Astım hastalığı olanlar öksürük krizleri olduğu dönemde oruç tutmamaları ve öksürük olmadığı dönemlerde de bol su içmeleri faydalı olacaktır.

Astım ve Reflü

Reflü sıklığı fazladır. Astım ilaçları reflü gelişmesine neden olabildiği gibi reflü de astım hastalığı belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle astım hastalığı olanların özellikle reflüyü artıran portakal, mandalina gibi asitli meyvelerin, domatesin, kafein içeren gıdaların, çikolataların, yağlı gıdaların, baharat, acı, turşu, nane gibi gıdaların mümkün olduğunca kaçınmaları veya az tüketmeleri faydalı olabilir. Reflüye karşı diğer önlemler de sahurda reflüyü artıran gıdalardan kaçınmada daha titiz davranılması ve yemekten sonra hemen yatılmaması, yatıldığı zaman da 45 derece eğimli olarak yatılması faydalı olacaktır.

Astım ilaçları orucu etkiler mi?

Astım ilaçlarından sprey ve buhar şeklinde kullanılanları orucu bozmaz. Bu nedenle astım hastalarının düzenli olarak kullanmaları gereken sprey tarzında ilaçları varsa kullanmaya devam etmeleri uygun olacaktır.

Astım hastalığında alerji aşıları orucu etkiler mi?

Astım hastaları alerji aşısı kullanıyorsa devam ettirmelidir. Alerji aşılarının orucu bozmadığı bilinmektedir. Bu nedenle alerji aşıları kullananların alerji aşılarını sabah saatlerinde yaptırmaları daha uygun olacaktır. Çünkü; vücudun su miktarının ilerleyen saatlerde azalması nedeniyle alerji aşılarına yan etki riski artacağı için sabah erken saatlerde alerji aşılarının yapılması uygun olacaktır.

Alerji aşılarından dilaltı kullanılan veya enjeksiyon tarzında uygulanan aşılar orucu bozmaz. Enjeksiyon tarzındaki aşıların sabah saatlerinde alerji uzmanı tarafından yapılması ve gözlem altında yarım saat tutulması uygun olacaktır. Dil altı aşılar evde ve akşam saatlerinde uygulanabildiği için akşam saatlerinde tercih edilebilir.

Alerji testleri orucu bozar mı?

Alerji testleri orucu bozmaz. Oruç tutarken de yapılabilir. Alerji testinin sabah saatlerinde yapılması daha uygun olacaktır.

Solunum testleri orucu bozar mı?

Solunum testleri orucu bozmaz. Bu nedenle oruç tutarken de solunum fonksiyon testlerinin yapılmasında sakınca yoktur.

Sonuç olarak;
– Astım hastalığı olanların;
– Kriz olduğu dönemde oruç tutulması uygun değildir.
– İiftar sonrası ve sahurda bol su içmeleri faydalı olur.
– Reflü yapan gıdalardan uzak durmalıdırlar.
– Tedavisinde kullanılan sprey ilaçlar orucu bozmaz.
– Yapılan alerji aşıları orucu bozmaz.
– Astım hastalığının teşhisi için alerji testleri, solunum fonksiyon testleri orucu bozmaz