Ramazan ayının gelmesiyle birlikte alerjisi ve astımı olan çok sayıda kişinin merak ettiği bazı sorular da oluşmaya başladı. Astım ilaçlarının ve alerji iğnelerinin orucu bozup bozmayacağı sorularının cevaplarını; alerji ve astım hastaları olan kişilerin oruç tutarken dikkat etmesi gerekenleri sizler için yazdık.

Astım İlaçları Orucu Bozar Mı?

Astım, çok sayıda kişiyi etkileyen bir hastalıktır. Astımı olan kişilerin büyük bir bölümü düzenli olarak astım ilacı kullanma gereksinimi duymaktadır. Durum böyle olunca astımı olan kişiler, kullandığı ilaçların oruç tutmanın önünde bir engel olup olmadığını merak etmektedir. Sprey ve buhar şeklinde kullanılan ilaçlar orucu bozmamaktadır. Konuyla ilgili diyanetin açıklaması ise şu şekildedir: “Nefes darlığı dışında oruç tutmaya engel başka sağlık problemi bulunmayan astım hastaları, soluk almayı rahatlatacak özel spreyi ağızlarına püskürterek oruç tutabilirler. Ağza püskürtülen bu ilaçlar orucu bozmaz. Çünkü bu spreyden bir kullanımda 1/20 ml. gibi çok az bir miktar ağza sıkılmaktadır. Bunun da önemli bir kısmı ağız ve nefes boruları cidarları tarafından emilip yok olmaktadır. Bundan geriye kalan miktarın tükürükle mideye ulaştığı konusunda ise, kesin bir bilgi yoktur.”

Spreyler ve Buhar Tedavisi Orucu Bozmaz

Astım ilaçlarından sprey ve buhar şeklinde kullanılanları orucu bozmaz. Bu nedenle; astım hastaları düzenli olarak kullanmaları gereken sprey tarzında ilaçları varsa kullanmaya devam etmelidir.

Sprey ve buharlar orucu bozmazken, astım tedavisinde kullanılan şurup ve tablet şeklindeki ilaçlar orucu bozabilmektedir. Bu sebeple bu ilaçların, hastanın mevcut durumu da göz önüne alınarak ve doktora danışılarak, iftar veya sahurda alınması gerekir.

Alerji Aşıları Orucu Bozar Mı?

En çok merak edilen sorulardan biri de alerji aşılarının orucu bozup bozmayacağıdır. Enjeksiyon şeklinde ve dilaltı şeklinde uygulanan alerji iğneleri, orucu bozmaz. Alerji aşı tedavisinde devamlılık, tedavinin daha doğru seyretmesine neden olur. Bu sebeple tedavinin aksatılmaması gerekir. Nitekim, alerji aşıları orucu bozmaz.

Alerji Testleri Orucu Bozar Mı?

Alerji testleri, deriden ve kandan yapılan testlerdir ve orucu bozmaz. Vücuda herhangi bir şey girmediği için oruç bozulmaz.

Solunum Testleri Orucu Bozar Mı?

Solunum testleri orucu bozmaz bu sebeple oruçluyken solunum testi yaptırmanızda herhangi bir sakınca yoktur.

Astım Hastalarının Oruç Tutarken Dikkat Etmesi Gerekenler

Astım hastalarının oruç tutarken dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Örneğin astım hastalarının, astım alevlenmeleri zamanında oruç tutmaması gerekir.

Astımın tipik belirtisi öksürüktür. Öksürükle birlikte balgam da sıklıkla görülür. Oruç döneminde su kaybı fazla olduğu için balgam daha koyulaşır ve öksürük krizleri artış gösterebilir. Astım hastalarının öksürüğün yoğun olduğu dönemlerde oruç tutmamaları ve bol su içmeleri faydalı olacaktır.

Astım ilaçları reflüye neden olabilir ve reflü de astım belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu sebeple astımı olan kişilerin reflüyü artıran besinlerden mümkün olduğunca uzak durması gerekir. Özellikle sahurda reflüyü artıran besinlerden uzak durmanız faydalı olacaktır.

Oruç döneminde şekerin düşmesiyle birlikte açlık duygusu artar ve iştahta artma olabilir. İştahın artması doyma hissinin daha geç gelmesine neden olur ve kilo artışları yaşanabilir. Fazla kilo astım için önemli bir risktir. Bu sebeple astımı olan kişilerin kontrollü beslenmeleri ve iftar sofralarında ölçülü yemeleri yararlı olacaktır.

Sonuç olarak:

  • Alerji iğneleri, sprey ve buhar şeklinde olan astım ilaçları, alerji testleri ve solunum testleri orucu bozmaz.
  • Astım hastalarının astım alevlenmelerinin olduğu zamanlarda oruç tutmaması gerekir.
  • Astım hastalarının reflüyü artıran besinlerden uzak durması gerekir.
  • Astımı olanların iftarda ve sahurda bol su tüketmesi yararlı olacaktır.
  • Astım nedeniyle öksürük ve balgamda artışınız varsa oruca ara vermelisiniz.