Aşılar, COVID-19 pandemisini sona erdirmek için uygulanan en iyi yöntemdir. Koronavirüse karşı uygulanan aşı sayısı da artış göstermektedir ve aşılama çalışmaları hızlı bir şekilde yürütülmektedir. Ancak aşı karşıtlarının, aşılarla ilgil ileri sürdüğü bazı iddialar, insanlarda aşılarla ilgili endişelere yol açmaktadır. Bu yazımızda aşı karşıtlarının ileri sürdüğü iddiaların bilimsel zeminde nasıl karşılık bulduğunu ve yanlış iddiaların doğrularını başlıklar halinde sizler için yazdık.

COVID-19 aşısı, hızla geliştirilip test edildiğinden güvenli değildir

Birçok ilaç şirketi, pandeminin dünya çapındaki etkisi nedeniyle COVID-19 için hızla bir aşı geliştirmek için önemli kaynaklara yatırım yaptı. Acil durum, acil müdahaleyi garanti etti ancak bu durum, şirketlerin güvenlik protokollerini atladığı veya yeterli test yapmadığı anlamına gelmemektedir. Evet, aşıların çok hızlı geliştirildikleri doğru ve bunların yeni, yenilikçi aşılar, özellikle mRNA haberci aşıları olduğu da doğru. Bununla birlikte, zamandan tasarruf etmek için sıkıştırılan şey, etikle ilgili aşamalar değil, klinik araştırmaların yürütülmesinin idari aşamalarıydı. Etik kurullara her zaman olduğu gibi danışılmış ve her zamanki gibi görüş ve yanıtları verilmiştir. Salgının tüm dünyayı etkisi altına alması, çalışmaları ve bazı prosedürleri hızlandırmıştır.

Zaten COVID-19 geçirdim ve iyileştim, bu nedenle bir COVID-19 aşısı olmama gerek yok

Enfeksiyondan sonra bir kişinin tekrar COVID-19’a yakalanmaktan korunup korunmadığını veya ne kadar süreyle korunacağını söylemek için şu anda mevcut yeterli bilgi bulunmamaktadır. Daha önce koronavirüs geçiren kişilerin de aşı olması bilimsel olarak tavsiye edilmektedir.

Aşı olmuş olsanız bile virüsü yine de bulaştırabilirsiniz

Aşı, bulaşma riskini muhtemelen yüzde 60 ila 80 oranında azaltır. Yüzde 100 değil, ancak halk sağlığı açısından, bulaşma riskini önemli ölçüde azaltmak, virüsün yayılma riskini azaltmaya yardımcı olur. Yani ne kadar çok insan aşılanırsa, bu virüsü o kadar çok engelleyebileceğiz ve nüfusa yayılmasının o kadar az olacağı anlamına gelir. Çok az aşı virüsün bulaşma riskini tamamen ortadan kaldırır. Covid-19 aşıları bir miktar bulaşmaya izin verebilir, ancak bizi şiddetli formlara karşı korur.

COVID-19 aşıları DNA’mı değiştirecek

Özellikle bu iddia, çok konuşulan iddialardan biri. Genellikle mRNA aşılarına karşı bu iddia ileri sürülmektedir. CDC’ye göre, mRNA aşıları, vücuttaki hücrelere bir bağışıklık tepkisini tetikleyen bir proteinin nasıl yapılacağını öğreterek çalışır. Vücudunuza mRNA enjekte etmek, hücrelerinizin DNA’sı ile etkileşime girmez veya hiçbir şey yapmaz. İnsan hücreleri, talimatları kullanmayı bitirdikten hemen sonra parçalanır ve mRNA’dan kurtulur.

COVID-19 aşılarının ciddi yan etkileri vardır

Yan etkiler her ilaçta ve aşıda meydana gelebilecek durumlardır. Aşıların yan etkileri ve yararları karşılaştırıldığında, yararların yan etkilerden çok daha ağır bastığı görülmektedir. Bunun yanı sıra ciddi yan etkilerin yaşanma olasılığı son derece nadirdir.

COVID-19 aşısının olumsuz bir yan etkisi sonucunda, aslında virüsten ölecek olandan daha fazla insan ölecek

Sosyal medyada, COVID-19’un ölüm oranının %1-%2 olduğu ve hayatta kalma oranı yüksek bir virüse karşı insanların aşılanmaması gerektiği iddiası dolaşıyor. Ancak %1’lik bir ölüm oranı mevsimsel gripten 10 kat daha öldürücüdür. Ek olarak, ölüm oranı büyük ölçüde değişebilir ve yaş, cinsiyet ve altta yatan sağlık durumundan etkilenir. Aşı olan bazı kişilerde bağışıklık sistemi tepki verdiğinde semptomlar gelişebilir. Ancak bunun herhangi bir aşı olurken yaygın olduğunu ve ciddi veya yaşamı tehdit edici olarak kabul edilmediğini unutmayın.

Aşı olmanın sadece COVID-19’dan sağ çıkmakla ilgili olmadığını bilmek önemlidir. Virüsün başkalarına yayılmasını önlemek ve uzun vadeli olumsuz sağlık etkilerine yol açabilecek enfeksiyonu önlemekle ilgilidir. Hiçbir aşı %100 etkili olmasa da, aşı olmamaktan çok daha iyidir. Faydaları, sağlıklı insanlardaki risklerden kesinlikle daha ağır basmaktadır.

COVID-19 aşısı, genel nüfusu ya mikroçip takibi ya da beynimizdeki “nanotransdüserler” yoluyla kontrol etmek için geliştirildi.

Aşı mikroçipi yoktur ve aşı insanları izlemeyecek veya kişisel bilgileri bir veri tabanında toplamayacaktır. Bu efsane, Gates Vakfı’ndan Bill Gates’in dijital bir aşı kayıtları sertifikası hakkında yaptığı yorumlardan sonra başladı. Bahsettiği teknoloji bir mikroçip değil, hiçbir şekilde uygulanmadı ve COVID-19 aşılarının geliştirilmesi, test edilmesi veya dağıtımıyla bağlantılı değil.

COVID-19 aşıları fetal doku (cenin) kullanılarak geliştirildi.

Ne Pfizer/BioNTech COVID-19 aşısı ne de Moderna COVID-19 aşıları cenin hücreleri içermez ve cenin hücreleri her iki aşının geliştirilmesinde veya üretiminde kullanılmamıştır.

COVID-19 aşıları kısırlığa veya düşüklere neden olur

Hayır, COVID-19 aşıları kısırlık veya düşükle bağlantılı değildir.

Bu aşılardan üretilen COVID-19’un spike proteinine karşı antikorların plasenta proteinlerine bağlanacağını ve hamileliği önleyeceğini iddia eden karmaşık bir dezenformasyon kampanyası internette dolaşıyor. Bu dezenformasyonun, aşı karşıtı görüşlere sahip olduğu bilinen eski bir bilim insanının internet yayınlarından kaynaklandığı düşünülüyor. COVID-19 enfeksiyonu kısırlıkla bağlantılı olmadığı için bu gönderiler bilimsel olarak makul değildir. Ayrıca, benzer mekanizmalarla başka hiçbir viral enfeksiyon veya aşıyı indükleyen bağışıklığın kısırlığa neden olduğu gösterilmemiştir. Spike proteinine karşı antikorlar, COVID-19 enfeksiyonundan sonra kısırlıkla bağlantılı değildir. COVID-19 aşısı sonrasında bunun değişeceğine inanmak için bilimsel bir neden yoktur.