Anne sütü bebeklerin ilk yıllarında sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişimi açısından çok önemli bir besin kaynağıdır. Anne sütünün bebeklerin gelişimine birçok faydası bulunmaktadır. Uzmanlar bebeğin özellikle ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesini şiddetle tavsiye etmektedir.
Anne sütü besleyicidir ve kolay bir şekilde sindirilebilir
Bebekler için en doğal besin olan anne sütü içeriğindeki protein, karbonhidrat, yağ ve diğer besin maddeleri ile bebeğin gelişimi için gerekli olan tüm öğeleri içermektedir. Kolay bir şekilde sindirilebildiği için bebeklerin sindirim sistemi problemleri yaşamalarını önler.
Enfeksiyona karşı koruyarak sindirim sistemini güçlendirir
Anne sütü içeriğinde bebekler için doğal bağışıklık sağlayan antikorlar bulunmaktadır. Bu antikorlar bebekleri enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı korumaktadır. Kolostrum adı verilen ilk süt bebekleri enfeksiyonlardan korumak için yüksek miktarda antikorlarla doludur. Bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye fayda sağlar.
Bebeklerin beyin gelişimi için oldukça faydalıdır
Anne sütü içeriğinde bebeklerin beyin gelişimi için çok fayda sağlayan omega+3 yağ asitleri bulunur. Bu sayede bebeklerin sinirsel ve zihinsel gelişimini desteklemekte, daha iyi bilişsel yeteneklere sahip olmasını sağlamaktadır.
Anne ve bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir
Beslenme sırasında bebek annesinin kokusunu alır ve sesini daha yakından duyar. Böylelikle kendini güvende ve konforlu hisseder. Bebekler için güvende ve konforlu hissetmek önemlidir. Huzursuz olan bebekler sıklıkla ağlayabilir ve uyku bozuklukları yaşayabilir.
Anne sütü ileriki yaşlarda da hastalıklardan korur
Yapılan araştırmalar sonucunda özellikle ilk 6 ay anne sütü alan bebeklerin ileriki yaşlarda alerji, astım, obezite gibi birçok hastalığa yakalanma riskinin azaldığını ortaya koymuştur. Anne sütünün uzun vadede de faydaları çok fazladır, kronik hastalıklara karşı korunmada en önemli yardımcıdır.
Anne sütünün yeterli olduğu nasıl anlaşılır?
Özellikle ilk 6 ay bebekler sadece anne sütü ile beslenir. Zaman zaman anneler bebeklerin yeterli beslenip beslenmediği konusunda endişe duyabilir. Anne sütünün yeterli olup olmadığı bu yöntemlerle anlaşılabilmektedir:
Bebeğin kilosu ve büyüme hızı
Anne sütünün yeterli olduğunu anlamak için bebeğin gelişimine bakılabilir. Bebekler doğumdan sonraki ilk birkaç hafta içerisinde kilo kaybedebilirler, ancak bu haftalardan sonra düzenli olarak kilo almaları beklenir. Düzenli olarak doktor kontrolünde olarak bebeğin kilosu ve gelişim durumu gözlemlenir.
Günlük kullanılan bez sayısı
Anne sütünün yeterli olup olmadığını anlamak için bebeğin bez sayısına bakılabilir. Yeterli miktarda sıvı alan bebekler günde 4-6 kez bezini ıslatacaktır. Bebeklerin dışkısı genellikle sarı renkte ve suludur. Rengi, kıvamı ve sıklığı anne sütünün sindirim sistemi üzerindeki etkileri için ipuçları verebilir. Bebeğin dışkısında anormal bir durum gözlemleniyorsa mutlaka uzman hekime danışılmalıdır.
Bebeğin davranışları
Bebekler genellikle yeterli miktarda anne sütü ile beslendikten sonra daha rahat olurlar. Özellikle beslenme sonrasında uyku modunda ya da mayışmış durumdadırlar. Emmeyi bıraktıktan sonra hala huzursuz olan ve tekrar emmek isteyen bebeğin besin ihtiyacı tam olarak karşılanmamış olabilir.
Göğüslerdeki dolgunluk durumu
Emzirme sonrasında anneler göğüslerin rahatladığını ve yumuşadığını fark etmektedir. Göğüslerdeki dolgunluk hissi süt üretiminin hala devam ettiğini, bebeğin yeterli miktarda beslendiğini gösterir.
Doğru emzirme teknikleri nelerdir?
Doğru emzirme teknikleri ile birlikte hem annenin hem de bebeğin konforu, daha rahat bir şekilde beslenmesi sağlanmaktadır. Öncelik olarak bebeği emzirmek için rahat bir pozisyonda olmak gereklidir. Yastık kullanılarak annenin sırtı desteklendirilebilir. Doğru konumu yakalamak için bebeğin başı göğüs ucunun altına, çenesi ise göğüs ucunun karşısına gelmelidir. Bunun için emzirme yastığı tercih edilebilir.
Bebeğin göğüs ucunu doğru şekilde emmesi annenin göğüs ucu yaraları yaşamasını engelleyecektir. Bu sebeple bebeğin alt dudağı dışa doğru, üst dudağı ise göğüs ucunun üst kısmına yerleştirilmelidir. Bebek göğüs ucunun kahverengi olan kısmının tamamını emecek şekilde konumlandırılmalıdır.
Emziren anneler neler yemelidir?
Emziren annelerin sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmesi hem kendi sağlıklarını hem de bebeklerinin sağlıklarını etkilemektedir. Emzirme döneminde çeşitli besin gruplarından düzenli bir şekilde beslenmek oldukça önemlidir.
- Balık, ceviz, keten tohumu gibi besinler omega-3 yağ asitleri bakımından zengin besin kaynaklarıdır ve bebeğin beyin gelişimi için oldukça faydalıdır. Balık tüketiminde dikkatli olunmalı, aşırı miktarda cıva içeren balık türlerinden uzak durulmalıdır.
- Yeterli miktarda sıvı tüketildiğinden mein olunmalıdır. Annenin günlük olarak en az 8-10 bardak su içmesi süt üretimi açısından da faydalı olacaktır.
- Süt, yoğurt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum ve d vitamini yönünden güçlü besinleri tüketmek bebeklerin kemik gelişimine fayda sağlamaktadır.
- Tavuk, kırmızı et, baklagiller, ıspanak gibi demir ve folik asit bakımından zengin besinler tüketilmelidir.
- Beslenme döneminde olan anne düzenli olarak meyve tüketimine de önem vermelidir. Elma, portakal, muz gibi çeşitli meyveler tüketilebilir.
Anne sütü yapan yiyecekler nelerdir?
Anne sütünü arttırmak için ilk olarak doğal yöntemler tercih edilir. Bu yöntemler arasında beslenme düzeni, süt yapan yiyecekler bulunur. Anne sütünü arttıran yiyecekler bu şekildedir:
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler (Ispanak, brokoli, pazı)
- Yulaf
- Fıstık
- Badem
- Balık
- Yumurta
- Çemen otu
- Kimyon
- Bol miktarda su
- Maden suyu
- Tahin
- Fesleğen
- Çörek otu
- Üzüm
Emziren bir annenin günlük beslenme programı nasıl olmalı?
Anneler hem kendi hem de bebeklerinin sağlığı için dengeli ve düzenli beslenmelidir. Çeşitli besin gruplarını tercih etmek anne sütünün artmasını, bebeğin yeterli miktarda besin almasını sağlayacaktır. Emziren anne kahvaltıda yulaf ezmesi, tam buğday ekmeği, peynir, salatalık, yumurta, ayran gibi besinleri tercih edebilir. Ara öğünlerde mutlaka meyve tüketimine önem verilmelidir. Öğle ve akşam yemeği için ızgara tavuk, çorba, patates püresi, balık, bulgur pilavı, yeşil yapraklı salata gibi yiyecekler tercih edilebilir. Gün içerisinde bolca sıvı alımına dikkat edilmelidir.