Alerjik hastalık vücudumuzun birçok yerinde farklı belirtiler ile kendini gösterebilir.  Alerjik reaksiyonlar  en çok solunum sistemi hastalıkları, sindirim sistemi ve cilt üzerinde belirtiler ve hastalıklara yol açar. Bazen sadece bir sistemi etkiler ama çoğu zaman bir çok sistem aynı anda etkilenir.

Alerjik hastalıkların solunum yollarında yaptığı tahribata bağlı olarak dünya üzerinde çok fazla sayıda hasta özellikle astım hastalığı nedeniyle hastanelere başvurmaktadır. Alerji, astım dışında da akciğer hastalıklarına yol açabilir.

Alerjiye bağlı gelişen akciğer hastalıklarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Astım,
  • Eosinofilik akciğer hastalıkları,
  • Hipersensitivite pnömosi.

Alerjik bronkopulmoner aspergillosiz gibi hastalıklar alerjinin başlattığı immün sistem üzerindeki tepkiler sonucunda oluşur.

Astım

Alerjik hastalıklar içinde en sık karşımıza çıkan alerjik rinit ve sonrasında astım hastalığıdır. Alerjik rinit gelişen hastaların bir kısmı astımla sonlanır. Burun akıntısı, kaşıntısı, tıkanıklık ve hapşırma şikayetleri ile başlayan süreç; öksürük, nefes darlığı, hırıltı ve şeffaf balgam çıkarma ile devam eder. Yani üst solunum yollarında başlayan süreç alt solunum yollarını da etkileyip astıma yol açar.

Astımın %60-80’ni alerjik kökenlidir. Bu yüzden astım şikayetleri olan hastalarda alerjik nedenlerin araştırılması ve tanısının konulması gerekir. Astım, erken tanı konulduğunda tedavi edilebilir ve ayrıca alerjik rinit aşamasında yakalandığında önlenebilir.

Alerji uzmanları tarafından yapılan testlerle alerjiye yol açan alerjen saptanıp sonrasında önlem, ilaç tedavisi ve aşı tedavisi ile ortadan kaldırılabilir.

Eosinofilik akciğer hastalıkları

  1. Akut eosinofilik pnömoni: Ani başlangıçlı öksürük, nefes darlığı ve ateş ile kendini gösteren bazı ilaçlar veya alerjenlere bağlı oluşan aşırı duyarlılık reaksiyonu veya kimyasal maddelerin yaptığı toksik reaksiyonlar sonucunda oluşur.
  2. Kronik eosinofilik pnömoni: Hastaların çoğunda astım başta olmak üzere atopi, alerjik rinit ve nasal polip olabilir. Eosinofilllerin eşlik ettiği bu tabloda en sık görülen belirtiler hafif ateş, gece terlemesi ve orta derecede kilo kaybı ile birlikte önce kuru öksürük sonrasında balgamlı öksürüktür.

Hipersensitivite pnömonisi

Birçok farklı inhalen alerjene karşı akciğerlerin verdiği hücresel tip immün yanıt neticesinde oluşan hipersensitivite pnömonisinde klinik oldukça değişkendir. Diğer adıyla ekstrensek alerjik alveolit antijenlerin tekrarlayan inhalasyonu sonucunda oluşan ve tekrarlayan bir akciğer hastalığıdır.

Samanla uğraşan çiftçilerde ilk kez saptanan çiftçi akciğeri olarak da adlandırılan bu hastalığın oluşmasına yol açan birçok neden saptanmıştır. Bunlar içerisinde mantarlar, küfler, hayvansal proteinler, kuş gübresi veya hayvan tüyleri, bitkisel ürünler ve kimyasal maddeler sayılabilir. Hipersensitivite pnömonisinin ortaya çıkmasında birçok neden vardır. Kişinin bağışıklık sistemi ve çevresel maruziyet neticesinde oluşur. Hümoral ve hücresel immün yanıt birlikteliği neticesinde oluşan reaksiyonlara bağlı şikayetler ortaya çıkar.

Alerjik bronkoplumuner aspergillosiz (ABPA)

ABPA mantarların inhalasyonu sonucunda hava yollarında oluşan harabiyete bağlı olarak astım, öksürük, ateş, pulmoner infiltrasyon ve santral bronşektazi ile karakterize antijene spesifik hipersensitivite reaksiyonudur.  Aspergillus fumigatus gibi çürümüş yiyecek ve nemli yüzeylerde yaşayan bir mantar türü en sık saptanan ajandır.  Total IgE’nin 1000’ lerin üzerine çıktığı deri prick testinde aspergillus pozitifliği görülen immün sistemin birçok farklı yönden uyarıldığı bir hastalıktır.

Bağışıklık sistemi üzerinde farklı mekanizmalarla ortaya çıkan hastalıklar farklı hastalıklar olarak adlandırılabilir ama temelde alerjik reaksiyonlar neticesinde oluşur.

IgE aracılı veya IgE aracılığı ile oluşmayan alerjik reaksiyonların tanısı için farklı testlere gerek olabilir. Tanı ile birlikte tedavisinin yapılması gerekir. Bu yüzden alerjik hastalıkların tanısı ve tedavisinin alerji uzmanları tarafından yapılması gerekir.  Solunum Sistemi Hastalıkları