Hem alerji hem de sinüs enfeksiyonları benzer belirtileri paylaşabilir. Ancak iki durum aynı şey değildir; alerjiler ve sinüs enfeksiyonunun farkları vardır. Alerjiler, bağışıklık sisteminin genel olarak zararsız maddeleri zararlı olarak algılaması ve bu maddelere aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıkan durumlardır. Alerjiye neden olan yaygın alerjenler, polenler, ev tozu akarları, evcil hayvan tüyleri gibi maddelerdir.

Sinüs enfeksiyonu; burun geçişleriniz enfeksiyon kaptığında meydana gelen bir durumdur. Alerjiler ve sinüs enfeksiyonları bazı ortak belirtileri paylaşabilirler. Her iki durumda da burun tıkanıklığı ile birlikte burun iltihabı olabilir. Ancak alerjiler ve sinüs enfeksiyonları temelde birbirinden farklı durumlardır.

Alerjiler ve Sinüs Enfeksiyonu

Alerjik hastalıklar, genel olarak çocukluk döneminde ortaya çıkar. Ancak yetişkinlik döneminde de alerji geliştirmek mümkündür. Bu sebeple alerjiler, her yaştan kişiyi etkileyen durumlardır. Alerjik reaksiyon, alerjen bir maddeye verilen olumsuz bir tepkiden kaynaklanır. Bağışıklık sistemi, alerjenlerle savaşmak için histamin gibi kimyasallar salgılar ve histamin, alerjik reaksiyon belirtilerine neden olur. Baş ağrısı, hapşırma, burun tıkanıklığı gibi belirtiler meydana gelir. Şiddetli alerjiler, alerjik rinit adı verilen soğuk algınlığına benzer bir duruma yol açabilir. Alerjik rinit; burun tıkanıklığı, baş ağrısı, hapşırma gibi belirtilerin yanı sıra gözlerde kaşınmaya da neden olabilir. Kaşıntı, alerjiler ve sinüzit arasındaki önemli farklardan biridir.

Öte yandan, burun geçişleriniz iltihaplandığında bir sinüs enfeksiyonu ortaya çıkar. Sinüzit çoğunlukla virüslerden kaynaklanır. Burun boşluğu iltihaplandığında, mukus birikir ve sıkışarak sorunu daha da şiddetlendirir. Burun tıkanıklığı ve baş ağrısının yanı sıra sinüzit, yanaklarınızda ve gözlerinizde ağrıya neden olur. Sinüs enfeksiyonları ayrıca kalın, renksiz mukusa ve ağız kokusuna da neden olur.

Tedavi Yöntemleri

Alerjilerin ve sinüs enfeksiyonun tedavileri, benzer ve farklı özellikleri paylaşabilir. Örneğin şiddetli bir burun tıkanıklığınız varsa dekonjestan gibi ilaçlar kullanabilirsiniz. Bu gruptaki ilaçlar burun tıkanıklığını hızlı bir şekilde açar ancak bu ilacın uzun süre kullanılması olumsuz etki bırakır. Antihistaminik ilaçlar da alerjilerin tedavisinde kullanılır. Bu ilaçlar, histaminin etkisini bloke ederek çalışan ilaçlardır.

Alerji ilaçları sinüs enfeksiyonlarını tedavi edemez. Sinüs enfeksiyonları için hastalığınızın türüne göre ilaçlar kullanmanız gerekir. Örneğin bakteri kaynaklı bir durumsa doktorunuz antibiyotik reçete edecektir.

Önleme Yolları

Sinüs enfeksiyonlarını önlemek için bazı adımlar atabilirsiniz. Dinlenme, bol miktarda sıvı tüketme ve bağışıklık sisteminizi güçlendirme, enfeksiyonlara karşı önlem olabilir.

Alerjileri tamamen önlemek mümkün değildir. Ancak tetikleyicilerden kaçınmak, belirtilerinizin azalmasına yardımcı olacaktır. Örneğin, polene karşı mevsimsel alerjiniz varsa, polen sayılarının en yüksek olduğu zamanlarda dışarı çıkmayın. Ayrıca dışarı çıktıktan sonra eve girdiğinizde duş almak ve polen sayılarının yüksek olduğu zamanlarda pencereleri kapalı tutmak da yararlı olacaktır. Alerji belirtilerinizi erken tedavi etmek, alerjinizin kontrolden çıkmasını önlemeye de yardımcı olabilir. Bu sebeple alerji uzmanınızla birlikte hareket etmeniz sizin için faydalı olacaktır. Polene alerjiniz olduğunu ve polen mevsiminin yaklaştığını biliyorsanız, antihistamininizi vaktinden önce almaya başlayın.

Özetlemek Gerekirse;

Alerjiler ve sinüs enfeksiyonları benzer belirtilere sahip olabilir. En önemli farklardan biri, alerjilerle ortaya çıkabilen gözlerinizin ve cildinizin kaşınmasının yanı sıra sinüzitte belirgin olan kalın, sarı veya yeşil burun akıntısıdır. Diğer bir fark, zaman çizelgesidir. Alerjiler, uzun süreli ya da mevsimsel olabilirken bir sinüs enfeksiyonunun iyileşmesi ise birkaç gün sürebilir. Ancak bazen ilaçlara gereksinim duyabilirsiniz. Kullanılacak ilaç, enfeksiyonun şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Bu temel farklılıklardan bazılarını göz önünde bulundurarak, alerji mi yoksa sinüzit ile mi uğraştığınızı anlayabilir ve daha iyi hissetmeye başlamak için gerekli adımları atabilirsiniz.

Randevu ve Bilgi Formu