Birçok kişi kulak ağrısını çocukluk çağı sorunu olarak düşünse de yetişkinler de sıklıkla kulak ağrısı yaşar. Kulak ağrısı, pek çok sebeple ortaya çıkabilir; sinüs tıkanıklığı, aşırı kulak kiri, enfeksiyon gibi. Şaşırtıcı olsa da alerjiler de kulak ağrısına alerjenler neden olabilir. 

Alerjik reaksiyon

Bazı insanlar hayvan tüyü ve polen gibi bazı yabancı maddelere karşı aşırı duyarlıdır. Bu aşırı duyarlılık, bağışıklık sistemindeki histamin salgılayan belirli hücreleri içeren vücutta alerjik bir reaksiyonu tetikler. Histamin salınımı kaşıntıya, artan mukus üretimine ve şişmeye neden olabilir.

Alerji kulak ağrısı

Kulak ağrısı, mevsimsel alerjilerin en yaygın belirtisi olmaktan uzak olsa da östaki borusunun zarı, polen gibi bir alerjene iltihaplanarak tepki verebilir. Bu iltihaplanma, sıvı birikmesiyle kulakta basınçta bir dengesizliğe yol açabilir ve bu da tıkalı bir kulak hissine veya kulak ağrısına neden olabilir.

Alerjiden kaynaklanan kulak enfeksiyonu

Mevsimsel alerjiniz varsa, kulak enfeksiyonu riskiniz daha yüksek olabilir. Polen sayısı yüksek olduğunda ve alerjene maruziyetiniz arttığında iltihaplanma ve tıkanıklığa neden olması muhtemeldir. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi duruma neden olabilir:

Baskı hissi

Histaminlerin salınımı, burun boşluklarını ve kulakları kaplayan mukoza zarının iltihaplanmasına neden olabilir. Bu iltihaplanma, kulaklarda sıvı veya mukusun dışarı akmasını önleyen, enfeksiyona zemin hazırlayan ve kulakların içinde biriken basınçtan dolayı kulak ağrısına yol açan bir tıkanıklığa neden olabilir.

Enfeksiyon

Orta kulağınız sıvıyla dolu. Bu sıvı enfekte olursa, kulak zarında (timpanik membran) ağrı, şişme ve kızarıklığa neden olarak birikebilir ve basınç oluşturabilir. Bu kulak enfeksiyonu otitis media olarak adlandırılır.

Ek belirtiler kulaklarda çınlamayı ve baş dönmesini içerebilir. Hatta denge kaybına bile neden olabilir. Şiddetli vakalarda kulak zarı yırtılabilir ve kulaktan irin sızabilir.

İşitme kaybı

Kısa süreli işitme kaybı, östaki tüplerinizin iltihaplanmasına neden olan alerjik bir reaksiyondan da kaynaklanabilir. Bu iletim tipi işitme kaybı, alerjiler azaldığında tipik olarak kendi kendine düzelir.

Ne zaman doktora gitmeliyim?

Kulak ağrısı, mevsimsel alerjilerin en yaygın belirtisi olmasa da, alerjiler doğrudan veya kulak rahatsızlığına ve enfeksiyona yol açabilecek bir ortam yaratarak kulak ağrısına neden olabilir. Bu nedenle alerjik belirtileriniz varsa ya da bildiğiniz bir alerjiniz varsa bir alerji uzmanına gitmeniz yararlı olacaktır. Alerji uzmanınız, bazı teşhise yardımcı olması için kullanacağı bazı testlerle, alerjinize tam olarak neyin sebep olduğunu belirleyecektir. 

Alerji uzmanınız, alerjinizi tedavi etmek için bazı adımlar atacaktır. Kulak ağrınız alerjiden kaynaklanıyorsa durumun tekrarlanmaması için alerjinizi iyi bir şekilde yönetmeniz gerekir. Doktorunuzun reçete edeceği ilaçlar, belirtilerinizin azalmasını sağlayacaktır. Kulağınızda herhangi bir enfeksiyon varsa farklı ilaçlar kullanmanız gerekebilir. 

Alerji kulak ağrısı için neler yapabilirim?

Kulak rahatsızlığını yönetmek için evde atabileceğiniz bazı adımlar vardır:

Orta kulaktaki basıncı azaltmak için uzanmak yerine dik pozisyonda dinlenin.

Ağrıyı azaltmak için dış kulağınıza 20 dakika boyunca soğuk bir paket koyun.

Baskıyı ve ağrıyı hafifletmek için sakız çiğnemeyi deneyin.

Doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanın. 

Tüm bunlara rağmen kulak ağrınız geçmiyorsa doktorunuza bildirin.