Biontech aşısının ülkemizde yapılmaya başlamasıyla birlikte çoğu kişinin kafasında bazı soru işaretleri oluştu. Çeşitli ülkelerde uygulanan Biontech aşısı olduktan sonra alerjik reaksiyon yaşayan vakaların bildirilmesi alerjisi olan kişilerde endişelere neden olan bir durum. Alerjik nezlesi olanlar Biontech aşısı yaptırabilir mi sorusunu sizler için yanıtladık.
Biontech Aşısı Nedir?
Biontech aşısı, koronavirüse karşı kanıtlanmış, mRNA tabanlı bir aşıdır. mRNA kavramı şu şekilde açıklanabilir: Messenger ribonükleik asit (mRNA) aşıları, vücudun kendi bağışıklık tepkisini uyaran yeni bir teknolojidir. Bu aşılar, belirli bir virüs özelliğinin (virüs antijeni) “planı” veya kodu dahil olmak üzere haberci RNA’dan bilgi içerir. Bilgi, vücudun bu antijeni kendi başına üretmesini sağlar: mRNA, antijenin üretimi için bilgiyi proteinleri yapan hücre makinemize aktarır. Vücudumuzdaki hücreler daha sonra antijeni yüzeylerinde sunar ve böylece istenen spesifik bağışıklık tepkisini tetikler. Vücut virüsle temas ettiğinde, bağışıklık sistemi spesifik antijeni tanır ve virüsle ve dolayısıyla enfeksiyonla hızlı ve hedefli bir şekilde savaşabilir.
Biontech Aşısının Etkinlik Oranı Nedir?
Aşılarla ilgili merak edilen bir diğer konu da aşıların etkinlik oranlarıyla ilgili. Ülkemizde yapılan ilk korona aşısı olan Coronavac aşısının etkinlik konusu uzun süre konuşulan konulardan biri oldu. Coronavac aşısı için Türkiye’deki veriler etkinlik oranını %83 olarak bildirilmiştir. Biontech aşısı için ise firmanın aktardığı etkinlik oranı %91.3’tür.
Alerjik Nezlesi Olanlar BioNTech Aşısı Yapılabilir Mi?
Alerjik nezlesi olanlar Biontech aşısı yaptırabilir. BioNTech aşısı yaptırmanızda sakınca olmaz. Alerjik nezlenizin olması aşı yaptırmanızda sakıncaya neden olmaz. Gerek BioNTech gerekse Çin aşısı Sinovac aşısı yapılabilir.
Biontech Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?
Her aşıda olduğu gibi Biontech aşısında da yan etki olması muhtemel bir durumdur. Aşıda görülen yan etkiler sık görülme sırasına göre firma tarafından sıralanmıştır. Sıklık sırasına göre Biontech aşısının yan etkileri şunlardır:
- Aşı uygulanan bölgede ağrı ve şişlik,
- Yorgunluk,
- Baş ağrısı,
- Kas ağrıları,
- Titreme,
- Eklem ağrısı ve ateş.
Aşının Alerji Yan Etkisi Var Mı?
Biontech aşısı ile ilgili merak edilen konulardan biri de aşıdan sonra alerjik reaksiyon gelişip gelişmeyeceği konusu. Aşılara karşı gelişen alerjiler genel olarak aktif bileşenden ziyade katkı maddeleri, aşıdaki koruyucular ve antibiyotikler gibi bileşenlere bağlıdır. Biontech aşısı için milyon doz aşı başına yaklaşık 11 vakada şiddetli alerjik reaksiyon gözlemlenmiştir. Bu vakaların çoğunda alerjik reaksiyon ilk 15 dakika içinde meydana gelmiştir. Gelişen alerjik reaksiyonlar bir alerji veya alerjik reaksiyon öyküsü olan kişilerde meydana gelmiştir. Biontech aşısına karşı gelişen reaksiyonların aşının içinde bulunan polietilen glikol (PEG) maddesine karşı olduğu düşünülmektedir. PEG, aşıdaki mRNA’nın bozulmasını engellemek, suda çözünmesini sağlamak için kullanılmıştır. İlaç alerjisi olanlar ve besin katkı maddesine alerjisi bulunanlar için Biontech aşısına karşı alerji riski olabilir. Ancak alerjik nezlesi olan kişilerin bu aşıya karşı alerjik reaksiyon geliştirme olasılığı çok düşüktür. Alerjik nezlesi olan kişiler hem Biontech hem de Coronavac aşısını yaptırabilirler.
Aşıya Bağlı Alerjik Şok Geliştiği Nasıl Anlaşılır?
Alerjik şok, hayati risk oluşturan şiddetli bir alerjik reaksiyondur. Alerjik şok; kalp, deri, solunum sistemi ve dolaşım sistemini etkileyen bir durumdur. Alerjik şokun bazı belirtileri şunlardır:
- Deride döküntü, kaşıntı,
- Nefes almada güçlük,
- Ses kısıklığı,
- Astım tablosu,
- Kan basıncında düşüş,
- Hızlı kalp ritmi,
- Kusma, kramplar, karın ağrısı,
- Bayılma.
Deri bulguları alerjik şok durumunda sık görülen durumlardandır. Ancak deri bulgusu olmadan da alerjik şok gelişebileceği akılda tutulması gereken bir konudur. Aşı olduktan sonra alerjik şokun erken belirtilerine karşı dikkatli olmak gerekir. Öksürük, hapşırma, nezle, baş dönmesi gibi belirtiler yaşamanız durumunda sağlık personeline bilgi vermelisiniz.