Alerjik egzama (Atopik Dermatit), genellikle bebeklik döneminde ortaya çıkan, kaşıntılı, düzelme ve alevlenmelerle seyreden kronik bir cilt hastalığıdır. Genetik (kalıtım) ve çevresel etkenlerin etkileşimi ile ortaya çıkar.

Alerjik Egzama Belirtileri Nelerdir?

En önemli belirtisi kaşıntı, ciltte kuruluk ve egzama olarak adlandırılan kızarıklıklardır. Yaşa göre ciltte tutulan yerler değişir. Bebeklikte yanaklarda ve boyunda görülürken daha ileri ki yaşlarda gövde, diz ve dirsek iç kısımlarında görülmektedir. Bulgular hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterir.

Alerjik Egzama Tanısı Nasıl Konulmaktadır?

Tanı öykü ve muayene bulguları ile konulmaktadır. Alerjik egzama tanısı koydurtan bir laboratuvar tetkiki yoktur. Hastaların büyük kısmında total IgE yüksek saptanır. Özellikle ilk 2 yaşta ve ağır egzamalı çocuklarda daha yüksek olmak üzere hastaların yarısına yakınında besin alerjileri görülür. Bu besinler sıklıkla inek sütü, yumurta, buğday, yer fıstığı ve balık ve kabuklu deniz ürünleridir. Ev tozu akarları, evcil hayvan alerjenleri ve polenler gibi solunum yolu ile alınan alerjenler de atopik dermatit hastalarında alerjiye neden olabilmektedir.

Bu alerjenler kandan ve deriden alerji testleri yapılarak saptanabilmektedir. Ayrıca alerjik egzama ile karışan hastalıkların ayırıcı tanısı için bazı testler yapılabilmektedir.

Alerjik Egzama Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Bugün için alerjik egzamayı ortadan kaldıran bir tedavi olmamakla birlikte; alınan önlemler ve uygulanan ilaçlarla hastalığın alevlenmeleri önlenip kontrol altında tutulabilmektedir.

En önemlisi bir besin alerjisi saptanmışsa bundan uzak durulmasıdır. Sık banyo yapılması ve nemlendirici sürülmesi ile cildin nemli tutulması gerekmektedir. Hastalığın alevlenmemesi için; kaşıntıyı ve döküntüyü artırıcı çevresel uyaranlardan kaçınılması (uygun giysi, odanın sıcaklığının ayarlanması gibi) ve koruyucu önlemlerle kontrol altına alınamayan durumlarda; hem cilde uygulanan hem de ağızdan alınan ilaçlarla bulguların yatıştırılması ve kontrol altında tutulması sağlanmalıdır.

Sonuç Olarak;

Alerjik egzamalı çocukların büyük bir kısmı ilerleyen yaşlarda düzelir. Çocukların %60 kadarı 5-6 yaş civarında iyileşir. Hastaların ancak %5 kadarı yetişkinlik döneminde devam eder. Erken yaşlarda başlayan, şiddetli seyreden ve ailede alerjik hastalığı olan çocuklarda düzelme oranı daha düşüktür. Testlerde alerji saptanmasının hastalığın iyileşmesini etkilememektedir.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı