Alerjilerin neden olduğu pek çok belirti vardır. Öksürük de bu belirtilerden biridir yani alerjiler öksürüğe neden olabilir. Alerji öksürükleri tipik olarak hava yollarının şişmesi veya tahrişinden kaynaklanır. Vücudunuz polen veya küf gibi bir maddeyi zararlı bir istilacı olarak gördüğünde, onu dışarı atmak için yoğun bir tepki verir. Bu işlem sırasında hücreleriniz, alerjik reaksiyonu tetikleyen histamin ve diğer kimyasalları serbest bırakır. Boğaz ağrısı, burun akıntısı veya tıkanıklığı, hapşırma ve öksürme gibi alerji belirtileri ortaya çıkabilir. 

Neden Alerjilerden Öksürürsünüz?

Alerji öksürüğü, bağışıklık sisteminizin bir maddeye (alerjen) aşırı tepki vermesinden kaynaklanır. Öksürük, soğuk algınlığı veya grip olduğunuzda olduğu gibi bir enfeksiyondan kaynaklanmaz. Aksine, mevsimsel alerjilerin ve alerjik rinitin yaygın bir belirtisidir. Bir alerjene maruz kaldığınızda, bağışıklık sisteminiz immünoglobulin E (IgE) yapar. Bu madde, bağışıklık hücrelerinin parçalanarak histamin kimyasalını kan dolaşımına salmasıyla başlayan bir zincirleme reaksiyon başlatır. Histamin, alerji semptomlarının ana nedenidir. Küçük kan damarlarının genişlemesine ve yakındaki dokulara sıvı sızmasına neden olur. Bu durum burunda ve sinüslerde meydana geldiğinde tıkanıklığa ve burun akıntısına neden olabilir. Alerjiye bağlı bir öksürük, bu mukus burnunuzdan ve boğazınızın arkasından aşağı aktığında (geniz akıntısı) meydana gelir. Drenaj boğazınızı kaşındırabilir veya gıdıklayabilir, bu da öksürüğü tetikler. 

Alerjik Öksürüğün Belirtileri

Alerji öksürüğü, boğazın arkasında kalıcı bir gıdıklanma veya tahriş gibi hissedilebilir. Genellikle aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer alerji semptomları bu duruma eşlik eder:

  • Burun akması,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Hapşırma,
  • Tükenmişlik,
  • Sinüs baş ağrısı.

Genel olarak, alerjiye bağlı bir öksürük mukus veya balgam çıkarmaz. Bazı kişilerde öksürük kronikleşebilir ve birkaç hafta sürebilir.

Alerji Mi Yoksa Başka Bir Şey Mi?

Alerji öksürüklerini bazen astım veya üst solunum yolu enfeksiyonu gibi durumlardan ayırt etmek zor olabilir. Alerji ayrıca öksürüğe ve nefes almada güçlüklere neden olabilen astımı tetikleyebilir. Bu durumda, solunum yollarınızın daralmasından kaynaklanan göğüste sıkışma, nefes darlığı ve hırıltı olabilir. Grip veya diğer enfeksiyonlarda, öksürüğün yanı sıra ateş, üşüme ve vücut veya kas ağrıları gibi başka belirtilere sahip olma olasılığınız daha yüksektir.

Öksürüğünüzün Alerjiden Kaynaklanıp Kaynaklanmadığını Nasıl Anlarsınız?

Ara sıra öksürmek tamamen normaldir. Bazı insanlar belirli ortamlarda veya belirli mevsimlerde öksürüğün daha sık meydana geldiğini fark edebilir. Bu, öksürüğün alerjik bir reaksiyonun belirtisi olduğu anlamına gelebilir. Bu nedenle öksürüğünüzü neyin tetiklediğini belirlemeye çalışın. Alerjik öksürük genellikle kuru öksürüğe neden olur. Öksürükle beraber soğuk algınlığı ya da grip belirtileriniz varsa öksürüğünüz muhtemelen alerjik değildir. 

Alerjik Öksürük Tetikleyicileri

Alerji, kişinin bağışıklık sisteminin genellikle zararsız olan bir şeye aşırı tepki gösterdiği bir durumdur. Alerjisi olan bir kişi, bir gıda maddesine, polene veya böcek sokmasına karşı hassas olabilir. Alerjinin bir belirtisi öksürüktür. Bu genellikle, bir alerjene karşı bağışıklık tepkisinin bir parçası olarak gelişen hava yollarındaki tahriş ve iltihaplanmanın sonucudur. Alerji öksürüğüne neden olabilecek yaygın tetikleyicilerden bazıları şunlardır:

  • Mevsimsel polen,
  • Küf sporları,
  • Hayvan kepeği, idrar veya tükürük,
  • Toz akarları,
  • Hamamböceği.

Alerjik öksürük, üst solunum sistemi, alt solunum sistemi veya her ikisindeki bir reaksiyondan kaynaklanabilir.

Üst solunum sistemi

Alerjik rinit olarak da bilinen saman nezlesi, üst solunum sisteminde öksürüğe neden olabilen yaygın bir alerjik durumdur. Bir kişi sürekli olarak bir alerji tetikleyicisine maruz kalırsa, geniz akıntısı gelişebilir. Bunun nedeni, alerjenlere tepki olarak burun geçişinde oluşan ekstra mukustur. Bu mukus boğaza aktığı için kuru öksürüğün gelişmesine neden olabilir.

Alt solunum sistemi

Alt solunum sisteminde, alerjenler astım semptomlarını tetiklediğinde alerjik astım oluşur. Astımın en yaygın şeklidir. Astımın belirtileri şunlardır:

  • Öksürme,
  • Göğüste sıkışma,
  • Hırıltı,
  • Nefes darlığı,
  • Hızlı nefes alma.

Astım belirtilerinden herhangi birini yaşıyorsanız ya da astımınız olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka bir alerji uzmanına görünmeniz gerekir. Astım kronik bir rahatsızlıktır ve doğru bir tedavi planı ile yönetilmesi gerekir. 

Alerjik Öksürük Nasıl Önlenir?

Alerjik öksürüğünüz varsa öncelikle bir alerji uzmanına görünmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, öksürüğünüze neden olan alerjen maddeyi belirlemek için bazı testler yapabilir. Alerjiniz teşhis edildikten sonra bir tedavi planı oluşturulacaktır. Alerjiden kaynaklanan öksürüğünüzü önlemek için şunları yapabilirsiniz:

İlaçlarınızı düzenli kullanın: Antihistaminikler, burun spreyleri ve dekonjestanlar gibi alerji ilaçları, öksürüğe yol açabilen iltihabı ve mukus üretimini azaltmaya yardımcı olabilir. Burun spreyleri ve antihistaminikler, üst solunum yollarını etkileyen alerjik öksürüğü hafifletmeye yardımcı olabilir. Alt solunum yollarını etkileyen alerjik öksürüğü tedavi etmek için genellikle inhalatörlere ihtiyaç duyulur. Alerji uzmanınız, mevcut durumunuza uygun olan ilaçları size reçete edecektir. 

Alerjenden kaçının: Alerjen maddeden kaçınmak, alerjinizi en iyi şekilde yönetmenizi sağlar. Mümkün olduğunca alerjinize neden olan maddeden kaçının. Bunun için öncelikle tetikleyicinizi belirleyin ve bu konu hakkında tüm ayrıntıları öğrenin. Örneğin alerjinize neden olan polense, hava raporlarını takip edin ve polen sayısının yüksek olduğu zamanlarda camları kapalı tutun, dışarı çıkmaktan kaçının. 

Nemlendirici kullanın: Nemlendiriciler tıkanıklığı gidermeye ve boğaz tahrişini yatıştırmaya yardımcı olabilir.

Hava temizleyici kullanma: Yüksek kaliteli bir hava temizleyici, bir kişinin ev veya ofis alanındaki havadaki alerjenlerin ve tahriş edici maddelerin sayısını azaltmaya yardımcı olabilir.