Solunum sıkıntınız bir yiyeceğe, evcil hayvana veya havadaki bir şeye alerjiden kaynaklanıyor olabilir. Bağışıklık sisteminiz, vücudun mikroplara karşı savunması, bunlara savaşılması gereken yabancı bir istilacı gibi davranır. Nefes darlığı ile birlikte şu belirtilere de sahip olabilirsiniz:

  • Kusma,
  • Kurdeşen veya kızarıklık,
  • Öksürme, hapşırma veya burun akıntısı,
  • Sulu gözler,
  • Boğazda gerginlik,
  • Dilinizin şişmesi,
  • Baş dönmesi,
  • Yorgunluk.

Bazı insanların alerjik olduğu bazı yaygın yiyecekler yumurta, süt, fındık, kabuklu deniz ürünleri ve buğdaydır. Havada alerjinizi tetikleyebilecek şeyler toz, polen ve evcil hayvan tüyleridir. Tüm bu etmenler nefes darlığı yaşamanıza neden olabilir. 

Bu yazımızda, alerji nefes darlığı yapar mı? Alerjinin yol açabileceği şeyleri, alerjilere neyin yol açtığını, alerji belirtilerinin farkına varılmasına ve rahatlamaya yardımcı olabilecek çarelere değineceğiz.

Alerjiye ne sebep olur?

Alerjiler, bağışıklık sistemi polen, evcil hayvan tüyü veya yiyecek gibi vücuda giren zararsız bir maddeye “koruma” olarak antikorlar üreterek tepki verdiğinde ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin tepkisi, kişinin sinüslerinde, solunum yollarında, sindirim sisteminde veya cildinde iltihaplanmaya yol açabilir.

Nefes darlığına katkıda bulunabilecek farklı alerji türleri vardır. Alerjik astım bir türdür ve genellikle çevredeki tetikleyicilerden (kedilere, köpeklere veya diğer hayvanlara alerjik reaksiyona neden olan) kepek, toz akarları, hamamböcekleri, küf ve polen gibi alerjenlerden etkilenir. Küf ve polen gibi alerjenler genellikle mevsimsel alerjilere neden olurken, evcil hayvan tüyleri veya toz akarları alerjilerinizi yıl boyunca başlatabilir. Tipik olarak, alerji tetikleyicileri aşağıdaki kategorilere ayrılabilir:

Havadaki alerjenler: Polen, toz akarları, hayvan tüyleri ve küf.

Yiyecekler: Yer fıstığı, fıstık, soya, buğday, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri ve süt ürünleri.

Böcek sokmaları: Arı veya yaban arısı sokmaları.

İlaçlar: Penisilin veya penisilin bazlı antibiyotikler.

Alerjiler nefes darlığına nasıl neden olabilir?

Çevresel bir alerji, solunum yolunuzu iki farklı şekilde etkileyebilir ve potansiyel olarak nefes darlığına neden olabilir.

*Saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit burnunuzu ve sinüslerinizi etkiler. Hapşırmaya, tıkanıklığa, burun kaşıntısına ve gözlerde kaşıntıya neden olabilir. Özellikle tıkanıklık yaşıyorsanız, burundan nefes almakta zorlanabilirsiniz.

*Alerjik astım öncelikle akciğerleri etkiler ve astım teşhisi konmuş kişilerde gelişebilir. Öksürük, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma ve nefes darlığı veya hızlı nefes almaya neden olabilir. Alerjik astım durumunda bu semptomlar aynı anda gelişebilir.

Alerjiler için neler yapabilirim?

Alerjinizle mücadele etmek için atabileceğiniz en iyi adımlardan biri, sizin için iyi sonuç veren tedavi seçeneklerini önerebilecekleri için bir alerji uzmanına danışmaktır. İzleyebileceğiniz bazı yollar ise şunlardır:

Dışarı çıktıktan sonra kıyafetlerinizi yıkayın ve duş alın

Dışarıda yürüyüş veya başka bir sebeple bulunduysanız, polenler saçınıza veya giysinize sızmış olabilir. Yani eve döndüğünüzde, saçınızdaki ve cildinizdeki polen parçacıklarını yıkamak için duş alın. Ayrıca dışarı çıktıktan sonra giysilerinizi temizlemeyi düşünün. Giysilerinizde kalan polen parçacıkları, önlenebilir çim alerjisi semptomlarına neden olabilir. Hem polen hem de böcekler çamaşır ipine asılırken çamaşırlarınıza yapışabilir. Polen mevsiminde mevsimsel alerji veya alerjiden muzdaripseniz, kuruması için açık havada asılı çamaşırlardan uzak durun.

İçeride kalın

Kuru ve rüzgarlı günlerde açık hava maruziyetinizi sınırlandırmaya çalışın. Herhangi bir aktivite için dışarı çıkmanın en iyi zamanı her zaman yağmur sonrasıdır ve bu da havadaki polenlerin temizlenmesine yardımcı olur.

İç temizlik ipuçları

Polen ve evcil hayvan tüylerine yardımcı olmak için portatif, yüksek verimli bir partikül hava filtresi (HEPA filtresi olarak da bilinir) ve HEPA filtreli bir elektrikli süpürge satın alın. Ayrıca, evcil hayvan veya toza alerjiniz varsa yastık kılıfları, perdeler ve evcil hayvan yatakları gibi eşyaları sık sık yıkayın (ve evcil hayvanlarınızı da düzenli olarak yıkamayı unutmayın). Burun tıkanıklığı gibi burun belirtileriyle uyanırsanız çarşaflarınızı yıkamanın zamanı gelmiş olabilir.