Migren atağı için birçok olası tetikleyici vardır. Migren baş ağrılarının yaygın tetikleyicilerinden bazıları; stres, koku, parlak ışıklar, yüksek sesler, menstrüasyon ve çevresel değişikliklerdir. Tetikleyiciler kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bir kişide migren atağını tetikleyebilecek şey başka birini rahatsız etmeyebilir.

Alerjiler

Alerji, vücudun bağışıklık sisteminin yabancı bir maddeye verdiği anormal tepkidir. Alerjik reaksiyona neden olan yabancı maddeye ise alerjen denir. Alerjenler toz, mantar, polenler, besin maddeleri vb. olabilir. Vücudun bağışıklık sistemi belirli bir maddeye çok duyarlı hale geldiğinde, alerjik reaksiyon görülür.

Alerjiler ve Migren Atakları Arasındaki İlişki

Alerjiler baş ağrısına neden olabilir. Bir alerjinin neden olabileceği iki tür baş ağrısı vardır. Bunlar; sinüs baş ağrıları ve migren baş ağrılarıdır. İki baş ağrısı şekli arasında benzerlikler olsa da, aynı değildir.

Alerjiler de migren atağını tetikleyebilir. Alerjisi olan kişilerde migren atağı olasılığı ve sıklığı daha yüksektir. Alerjilerin migren atağını nasıl tetiklediği tam olarak bilinmemektedir. İkisi arasındaki bağlantı karmaşıktır. Birisi migren atağı yaşadığında vücudun yabancı maddelere ve çevresel değişikliklere duyarlılığı önemli ölçüde artar. Vücut, küçük değişikliklere orantısız bir şekilde tepki verebilir.

Buna ek olarak, alerjenler vücuttaki bağışıklık sistemini tetikleyebilir ve belirli kimyasalların serbest bırakılmasına neden olabilir. Bu kimyasallar daha sonra vücudun hızla iltihaplanmasına neden olur ve bu iltihaplanma bir migren atağı başlatabilir.

Bu migren atakları genellikle ‘alerji mevsiminde’ daha sık ve şiddetlidir. Bu mevsimlerde ortamdaki alerjenler genellikle en yüksek seviyededir.

Migren ataklarının tetikleyicisi bir alerji ise, aşağıdaki belirtilerden birini veya birkaçını fark edebilirsiniz.

  • Yanaklarda ve alında ağrı,
  • Yüzün her yerinde ağrı,
  • Genellikle başın bir tarafında nabız gibi atan bir baş ağrısı,
  • Mide bulantısı,
  • Işığa karşı artan hassasiyet.

Alerjisi ve migreni olan kişiler için ‘alerji mevsimi’ gerçekten bir kâbus olabilir. Bu zamanlarda hem alerjilerinizi hem de migreninizi yönetmek için ekstra önlemler almamız gerekebilir.

Alerjiniz varsa migreni nasıl tedavi edebilirsiniz?

Alerjileri yönetmek ilk tedavi hedefiniz olmalıdır. Doktorunuz neye alerjiniz olduğunu ve onu nasıl tedavi edeceğinizi belirlemek için alerji testleri yapabilir. Alerjilerinizi doktorunuzun önerdiği ilaçlarla ve önerilerle yönetebilirsiniz.

Alerji tedavilerine rağmen migreniniz devam edebilir. İki çeşit migren yönetimi yöntemi vardır. Birincisi, belirtileri nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar gibi ilaçlarla, triptanlar veya ergot türevleri gibi reçeteli ilaçlarla tedavi etmektir.

Antidepresanlar, antikonvülzanlar, beta blokerler ve kalsiyum kanal blokerleri dâhil olmak üzere diğer ilaçlar da migren başlangıcını önleyebilir. Alerjileri ve migreni tedavi etmek için birden fazla ilaç kullanırken dikkatli olun. Aynı anda birden fazla ilaç kullanmak komplikasyonlara veya olumsuz yan etkilere neden olabilir.

Alerjiniz varsa migreni nasıl önleyebilirsiniz?

Hem alerji hem de migren, dış ve iç tetikleyicilere maruz kalma ile ilişkili olabilir. Alerjilerinize ve migreninize neyin sebep olduğunu belirleyin ve mümkünse bunlardan kaçının.

Alerjileri tetikleyen maddeler;

  • Bazı yiyecek ve içecekler,
  • Evcil hayvan tüyü,
  • Toz, küf ve polen gibi çevresel alerjenler.
  • Migren tetikleyicileri:
  • Kafein veya alkol içerenler gibi bazı yiyecek ve içecekler,
  • Uyku bozukluğu veya uyku düzeninde değişiklikler,
  • Egzersiz eksikliği.

Sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmak ve alerjilerinizi yönetmek migren başlangıcını azaltabilir.

Alerjiniz varsa migren nasıl teşhis edilir?

Sinüs baş ağrınız veya alerjilerin neden olduğu migreniniz olduğundan şüpheleniyorsanız bir doktora görünün. Durumunuzun doğru teşhisi, belirtilerinizi yönetmenize yardımcı olacaktır.

Özetleyecek olursak;

Alerjiniz varsa migrene daha duyarlı olabilirsiniz. Alerjilerinizi yönetmek, migren oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, hem alerjileri hem de migreni aynı anda tedavi etmek için doktorunuzun önerilerini tamamen uygulamanız gerekebilir.