Alerjilerin, hızlı bir şekilde artış göstermesi ve artmaya da devam etmesi tedavi yöntemleri ve alerji ilaçları ile ilgili pek çok soruyu da beraberinde getiriyor. Alerji ilaçları; haplar, sıvılar, inhalerler, burun spreyleri, göz damlaları, cilt kremleri ve iğneler şeklinde mevcuttur. Bunlardan bazıları reçeteli satılırken bazıları da reçetesiz satılır. Alerjik reaksiyonlarda kullanılan bazı ilaçları sizin için derledik. 

Antihistaminikler

Antihistaminikler, alerjik bir reaksiyon sırasında bağışıklık sisteminiz tarafından salınan belirtilere neden olan bir kimyasal olan histamini bloke eder.

Haplar ve sıvılar

Oral antihistaminikler reçetesiz olarak ve reçeteyle satılabilir. Burun akıntısı, kaşıntılı veya sulu gözler, kurdeşen, şişme ve diğer alerji belirtilerini hafifletirler. Bu ilaçlardan bazıları uykulu ve yorgun hissetmenize neden olabileceğinden, bu ilaçları kullanırken son derece dikkatli olmanız gerekir. 

Burun spreyleri

Antihistaminik burun spreyleri hapşırma, kaşıntı veya burun akıntısı, sinüs tıkanıklığı ve geniz akıntısını hafifletmeye yardımcı olur. Antihistaminik burun spreylerinin yan etkileri arasında acı bir tat, uyuşukluk veya yorgunluk hissi sayılabilir. 

Göz damlaları

Reçetesiz olarak veya reçeteyle satılan antihistaminik göz damlaları kaşıntılı, kırmızı, şişmiş gözleri hafifletebilir. Bu damlalar, antihistaminikler ve diğer ilaçların bir kombinasyonuna sahip olabilir. Yan etkiler baş ağrısı ve kuru gözleri içerebilir. 

Dekonjestanlar

Dekonjestanlar, burun ve sinüs tıkanıklığının hızlı ve geçici olarak giderilmesi için kullanılır. Uyuma güçlüğü, baş ağrısı, kan basıncının artması ve asabiyete neden olabilirler. Yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalık, glokom veya hipertiroidizmi olan kişiler için tavsiye edilmezler. Oral dekonjestanlar, saman nezlesinin (alerjik rinit) neden olduğu burun ve sinüs tıkanıklığını giderir. 

Nazal dekonjestan spreyler ve damlalar, sadece kısa bir süre kullanıldığında burun ve sinüs tıkanıklığını giderir. Bu ilaçların art arda üç günden fazla kullanılması, tıkanıklığın tekrar ettiği veya kötüleştiği bir döngü ile sonuçlanabilir. 

Kortikosteroid spreyler

Tıkanıklığı, hapşırmayı ve burun akıntısını önler ve rahatlatır. Yan etkiler arasında hoş olmayan bir tat, burun tahrişi ve burun kanaması sayılabilir. 

Solunan kortikosteroidler

Havadaki alerji tetikleyicilerine (alerjenler) reaksiyonların neden olduğu veya komplike hale getiren astım tedavisinin bir parçası olarak genellikle günlük olarak kullanılır.

Kortikosteroid göz damlaları

Diğer müdahaleler etkili olmadığında inatçı kaşıntılı, kırmızı veya sulu gözleri rahatlatmak için kullanılır. 

Oral kortikosteroidler

Her türlü alerjik reaksiyonun neden olduğu şiddetli semptomları tedavi etmek için kullanılır. Uzun süreli kullanım çocuklarda katarakt, osteoporoz, kas güçsüzlüğü, mide ülseri, kan şekerinin (glukoz) artması ve büyümenin gecikmesine neden olabilir. 

Cilt Kremleri

Kortikosteroid kremler, kaşıntı, kızarıklık veya pullanma gibi alerjik cilt reaksiyonlarını hafifletir. Yan etkiler arasında cilt renginin bozulması ve tahriş olabilir. Özellikle daha güçlü reçeteli kortikosteroidlerin uzun süreli kullanımı cildin incelmesine ve anormal hormon seviyelerine neden olabilir. 

Mast hücre stabilizatörleri

Mast hücresi stabilizatörleri, bağışıklık sistemindeki alerjik reaksiyonlara katkıda bulunan kimyasalların salınmasını engeller. Bu ilaçlar genellikle güvenlidir, ancak tam etkiyi yaratmak için genellikle birkaç gün kullanılmaları gerekir. Genellikle antihistaminikler işe yaramadığında veya iyi tolere edilmediğinde kullanılırlar.

Alerjen immünoterapi

Bu tedavideki amaç, vücudun bağışıklık sistemini bu alerjenlere tepki vermemesi için eğitmektir. Diğer tedaviler etkili olmadığında veya tolere edilmediğinde immünoterapi kullanılabilir. Bazı hastalarda astım semptomlarının azaltılmasında da yardımcı olur. İmmünoterapi, genellikle haftada bir veya iki kez bir dizi enjeksiyon şeklinde verilebilir. Doz, hastanın toleransına göre haftada bir veya iki haftada bir artırılabilir. Tolere edilen maksimum dozun enjeksiyonları daha sonra her iki ila dört haftada bir yıl boyunca verilebilir. Yan etkiler, enjeksiyon yerinde tahriş ve hapşırma, tıkanıklık veya kurdeşen gibi alerji belirtilerini içerebilir.