İlaç alerjisi, bağışıklık sisteminin bir ilacı yabancı ve zararlı bir madde olarak algılayıp, vücudu bu ilaca karşı korumak için gösterdiği reaksiyon sonucu meydana gelir. İlaç alerjisi tedavisi, hastalığın kötüye gitmemesi ve başka alerjik hastalıklar meydana getirmemesi için oldukça önemlidir. Sizleri çocuklarda ilaç alerjisi tedavisi ile ilgili bilgilendirmek için bu makaleyi yazdık.

İlaç Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda ilaç alerjisi tedavisi için gereken tedavi biçimleri 2 genel stratejiye ayrılır;

  • Çocukta görülen mevcut alerji belirtileri için tedavi,
  • Çocuğun alerjik olduğu ilacı tıbbi açıdan kullanmak zorundaysa, ilacı kullanmasını sağlayacak tedavi.

Mevcut Alerji Belirtileri İçin Uygulanan İlaç Alerjisi Tedavisi

Aşağıda açıklanan tıbbi müdahale yöntemleri, çocuğunuzda bir ilaca karşı gelişen reaksiyonları azaltarak, çocuğu rahatlatmak amacıyla tedavi etmek için kullanılabilir.

  • İlacı Bırakma: Eğer görüştüğünüz alerji uzmanınız çocuğunuzda ilaç alerjisi olduğunu kesinleştirirse, kullandığı bu ilacı bırakmak tedavideki ilk adımdır. Bazen eğer alerji çok ciddi boyutlarda değilse, ağır olmayan durumlarda bu yöntem gereken tek yöntem olabilir.
  • Antihistaminler: Alerji uzmanınız çocuğunuz için bir antihistamin (alerji ve kaşıntıyı önleyen ilaçların genel ismi) kullanmanızı önerebilir. Bu antihistaminler alerjik reaksiyon sırasında bağışıklık sisteminiz tarafından  kimyasalların aktifleştirilmesini engeller.
  • Kortikosteroidler: Ağız yoluyla alınan ya da enjeksiyon olarak çocuğunuzun tedavi için kullandığı kortikosteroidler, daha ciddi durumlar için yani iltihaplanmayı tedavi etmede kullanılmaktadır.
  • Anafilaksi tedavisi: Anafilaksi tedavisi, acil epinefrin enjeksiyonu gerektirmektedir. Ayrıca, anafilaksi ciddi ve hayati risk taşıyan bir durum olduğu için, bunun yanında kan basıncını dengede tutmak ve solunumu desteklemek için hastanede gözetim altında kalmayı da gerektirmektedir.

Alerjiye Neden Olan İlacı Kullanmak

Eğer kesin teşhisi konmuş çocuğunuzda bir ilaç alerjisi varsa, alerji uzmanınız gerekli olmadıkça o ilacı kullanmanızı önermez. Ancak alerji uzmanınız, ilaç alerjisinin teşhisinin kesin olmadığı veya alternatif bir tedavinin olmadığı bazı durumlarda, şüphelenilen ilacı kullanmak için 2 stratejiden birini uygulayabilir.

Her iki stratejide de, doktorunuz olumsuz bir reaksiyonu tedavi etmek için ve olası şartlara karşı hazırlıklı olmak için, iyi bir gözetim ve destekleyici bir bakım servisi sağlamalıdır.

Bu müdahaleler genellikle, nadir görülen ilacın çok şiddetli reaksiyonlara ya da geçmişte hayati risk taşıyan krizlere neden olduğu durumlarda kullanılmaktadır.

Aşamalı İlaç Yükleme

Eğer çocuğunuzdaki ilaç alerjisi teşhisi kesin konulamamışsa ve alerji uzmanınız alerjiyi muhtemel bulmuyorsa, kademeli ilaç yüklemesini önerebilir. İlaç alerjisi tedavisinde uygulanan bu aşamalı ilaç yükleme yönteminde, en küçük dozdan başlayıp, istenilen doza kadar ilacı alarak 4-5 dozla çocuğunuza yükleme yaparsınız. Eğer tedavi edici doza gelindiğinde çocukta her hangi bir reaksiyon görülmemişse, doktorunuz o ilaca karşı alerji olmadığını kesinleştirir. Daha sonra reçeteli bir şekilde bu ilacı kullanabilirsiniz.

İlaç Hassasiyetini Giderme

Bazı durumlarda çocuğunuzda bağışıklık sistemi tarafından bu ilaca karşı alerji oluşmuş olsa da, hastalık açısından bu ilacı kullanmaya mecbur olabilir. Alerjik reaksiyona neden olan ilacı kullanmanız böyle zorunlu bir durumsa, alerji uzmanınız ilaç hassasiyetini giderme olarak adlandırılan bu tedavi yöntemini uygulamayı önerebilir. Bu tedaviyle çocuğunuz bir kaç saat veya gün içerisinde her 15 ila 30 dakikada bir en küçük dozla başlayıp giderek artan dozlarda ilaç alır. Eğer çocuğun kullanması gereken doza her hangi bir reaksiyon oluşmadan ulaşabilirseniz, bu tedaviye devam edebilirsiniz.