Çocuklarda görülen ilaç alerjisi, bağışıklık sisteminin bir ilacı yabancı ve zararlı bir madde olarak algılayıp, vücudu bu ilaca karşı korumak için gösterdiği reaksiyon sonucu meydana gelir. Çocuklarda İlaç alerjisi teşhisi, hastalığın kötüye gitmemesi ve başka alerjik hastalıklar meydana getirmemesi için oldukça önemlidir. Sizleri ilaç alerjisi teşhisinin nasıl konulduğu hakkında bilgilendirmek için bu makaleyi yazdık.
İlaç Alerjisi Teşhisi Nasıl Konulmalıdır?
İlaç alerjisine kesin ve eksiksiz bir teşhis koyabilmek için detaylı bir muayene ve teşhis için gereken testler olmazsa olmazdır. İlaç alerjisine deneyimsiz bir doktor tarafından yanlış teşhis konulduğunda, bu durum hastanın gereksiz veya çok pahalı ilaç kullanmasına neden olmaktadır.
Teşhis için ilk evrede alerji uzmanınızın fiziksel muayenesi gelir. Doktorunuz, çocuğunuzun belirtilerini dinler, sorularınızı yanıtlar, belirtilerden yolara çıkarak bazı çıkarımlar yapar ve ardından fiziksel muayenede vücutta görülen kabartı kızarıklık gibi durumları inceler. Bunlar doktorunuzun iyi gözlemlemesi halinde, teşhis için iyi ipuçları olacaktır.
İlaç Alerjisi Teşhisinde Deri Prick Testi
İlaç alerjisi teşhisinde uygulanan deri prick testi, alerjik olunan ilacı bulmaya yardımcıdır. Bu testin doğru sonuç vermesi için, deneyimli bir alerji uzmanı veya alerji hemşiresi tarafından yapılması gerekir, çünkü testin yapımı kadar sonucunu gözlemleyip yorumlamak da önemlidir.
Deri prick testinde çocuğunuzun alerjisi olduğundan şüphelenilen ilaçların konsantre edilmiş özü, koluna veya sırtına damlalar şeklinde uygulanır. Ardından sivri bir cisim yardımıyla damlaların cilde işlemesi sağlanır. Damlalar çocuğunuzun vücudunda bir süre bekletildikten sonra damla uygulanan yerler kabarıp kızarıyorsa, bu alerji olduğunu gösterir.
Deri prick testi, doktorun deneyimine göre değişmekle birlikte genellikle en doğru sonucu vermektedir. Çünkü alerjene karşı vücudun direkt olarak verdiği reaksiyon görülür.
Çocuklarda İlaç Alerjisi Teşhisi İçin Kandan Alerji Testi
Alerji uzmanınız çocukta alerjik belirtilere neden olan ilaçları ortaya çıkarmak için, kan testi yapılmasını uygun görebilir. Ancak kandan yapılan alerji testleri çok kısıtlı sayıda ilaç için uygulanır ve testin sonucu kanı incelemede kullanılan cihazların kalitesine göre değişmektedir.
Bu nedenle teşhiste en güvenilir yöntem genellikle deri prick testleridir.