Yaklaşık 18 aylıkken çocuklarda gözlemlenen davranış ve duygu değişiklikleri 2 yaş sendromu olarak adlandırılmaktadır. Bu dönem içerisinde çocukların bağımsızlık arayışları artış göstermekte, davranış ve duygu yansıtma şekilleri değişiklik göstermektedir. Genellikle duygusal patlamalar yaşanır ve ebeveynlerin çocuklarını yetiştirirken en çok zorluk yaşadığı dönemlerden bir tanesi olarak bilinir. 

2 Yaş Sendromu Belirtileri

2 yaş sendromu genellikle çocukların beklenmedik davranışlar göstermesi ile kendini belli eder. Bu dönem ebeveynleri kontrol sürecinde çok fazla zorlasa da çocukların bağımsızlık kazanma ve bireysel gelişim sürecinde doğal bir parçadır. 2 yaş sendromu yaşayan çocuklarda meydana gelen değişiklikler bu şekildedir:

Bağımsızlık arayışı

Bu dönemde çocuklar her şeyi kendi başlarına yapma eğilimi gösterebilmektedir. Yolda el tutmadan yürümek, kendi kendilerine yemek yemek, giyecekleri kıyafeti kendileri seçmek isteyebilirler. 

Hayır demek

Çocuklar bu dönemde ebeveynlerin talep ettiği birçok şeye ısrarla hayır cevabını verebilirler. Bu da bağımsızlık arayışlarının bir parçasıdır. Hayır dedikten sonra ısrar edildiğinde çocuklar daha fazla inatlaşabilir. Bu sebeple ılımlı yaklaşmakta, orta yolu bulmaya çalışmakta fayda vardır. 

Duygu patlamaları

2 yaş sendromunun en sık rastlanan belirtilerinden bir tanesi de ani duygu patlamalarıdır. Çocuklar bu dönemde sıklıkla her şeye ağlayabilirler. Aynı zamanda öfke patlamaları, çevreye zarar verme gibi belirtiler de gözlemlenebilir. 

2 Yaş Sendromu Ne Zaman Başlar?

2 yaş sendromu genellikle 18 ila 30 ay arasında belirti göstermektedir. Her çocukta farklı ay aralığında gözlemlenebileceği gibi, farklı belirtilerle ortaya çıkabilmektedir. Bu dönemde çocuklar kendilerini daha bağımsız hissetmeye başladıkları için davranışları büyük ölçüde değişiklik gösterebilir. 

2 Yaş Sendromu Yaşayan Çocuğa Nasıl Davranmak Gerekir?

Bu dönem çocuk gelişiminde ebeveynlerin hassasiyet göstermesi gereken dönemlerden bir tanesidir. 2 yaş sendromu belirtileri yaklaşık 3-3,5 yaş sonrasında, çocukların sosyalleşmelerinin artması ile birlikte yok olmaktadır. Ancak çocuklar bu dönemdeki davranış ve alışkanlıklarını ileriki dönemlere de taşıyabilmektedirler. Bu sebeple ebeveynlerin 2 yaş sendromu ile karşılaştıklarında dikkat etmeleri gereken bazı noktalar vardır. 

Doğal bir süreç olduğunu kabul edin

Öncelikle bu dönemin doğal bir süreç olduğunu kabul etmelisiniz. Çocuklar bu dönemde bağımsızlık arayışı içerisindeler ve bu sebeple de koyduğunuz her kurala uymak zorunda olmadıklarını düşünüyorlar. 

Anlamaya çalışın

2 yaş sendromunun en belirgin belirtilerinden biri olan duygusal patlamalar bir ihtiyaç sonucunda ortaya çıkıyor olabilir. Bu dönemde çocukları anlamaya çalışmak, neye ihtiyaç duyduklarını tespit etmek önemlidir. 

Karar vermelerine destek olun

Bu dönemde çocuklar birçok şeye hayır diyebilirler ve kendi kararlarını kendileri verme isteği içinde olabilirler. Doğru kararlar vermelerine destek olmak için onlara seçenek sunabilirsiniz. “Bu iki yemekten hangisini yemek istersin? Bu iki kıyafetten hangisini giymek istersin?” gibi seçeneklerle yaklaşarak çocukların kontrol hissi kazanmasına destek olabilirsiniz. 

Sosyalleşmeleri için ortam sağlayın

Gün içerisinde bol bol dışarı çıkarabilir, yaşıtları ile sosyalleşmelerini sağlayabilirsiniz. Bu dönemde çocukların iletişim becerileri de gelişmeye devam etmektedir. Aynı zamanda sosyalleşmeleri, yaşıtları ile oyun oynamaları enerjilerini atmaları konusunda da destek olacaktır. 

Her istediklerine hayır demeyin

Bu dönemde çocuklar her şeyi reddetme eğilimindeler ve hayır sözcüğünü sıklıkla kullanabilirler. İnatlaşmak çocuğunuzun daha hırçın davranışlar sergilemesine sebebiyet verebilir. Bu sebeple yapılması imkansız olmayan şeylere hayır dememeniz yararlı olacaktır. 

2 Yaş Sendromu İle Nasıl Baş Edilir?

2 yaş sendromu çocukların gelişim aşamasında doğal bir süreçtir. Bu süreç içerisinde çocuklar olduğundan farklı davranışlar gösterebilmektedir. Dolayısıyla, ebeveynlerin bu dönemde çocuklara sakin ve anlayışlı bir yaklaşım göstermesi önemlidir. Geçici bir dönem olduğu unutulmamalı, pozitif yaklaşım sergilenmelidir. Bu dönemde ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır:

  • Beklenmedik davranışlar karşısında sakin kalıp, çocuklara güven aşılamak yararlı olacaktır. 
  • Olumlu davranışlar karşısında övgü ve ödül yöntemine başvurmak, çocukları bu davranışlara teşvik eder. 
  • Tutarlı sınırlar koymak ve bunları sakince anlatmak önemlidir. Böylelikle çocuklar olaylara karşı nasıl tepki vermelerini gerektiğini daha kolay öğrenecektir.
  • Kızmak, bağırmak, engellemeye çalışmak gibi yaklaşımlar 2 yaş sendromu yaşayan çocuklarda ters etki yaratmaktadır. Bu sebeple inatlaşmak ya da kızmak yerine neden olmayacağını çocukların anlayacakları şekilde anlatmak gereklidir. 
  • Birlikte daha fazla vakit geçirmek, sosyal aktivitelere katılmak çocukların gelişimi ve 2 yaş sendromu belirtilerinin hafifletilmesi için faydalıdır. 

Bu dönemde her çocuk farklı davranış sergileyebileceği gibi her ebeveynin yaklaşım stili de farklı olabilir. Bu özel süreçte gerek duyulduğunda uzman desteği almak için çekinilmemelidir.