Alerjisi olan kişilerin bu hastalığın tedavisi için yetişkin alerji uzmanı olduğu konusunda ya bilgisi yok yok ya da çok az bilgisi var. Yetişkin alerji uzmanları, iç hastalıkları, dermatoloji ve göğüs hastalıkları uzmanlığı sonrası 3 yıl alerji bölümünde eğitim alan uzmanlardır. Peki siz alerjileriniz için yetişkin alerji uzmanı‘na mı gittiniz? Yetişkin alerji uzmanlarının kimler olduğunu bu yazımızda sizlere anlattık.

Alerji Hastalıkları Her Yaşta Karşımıza Çıkabilir

Hayatımızın herhangi bir döneminde ortaya çıkan alerjik hastalıklar çocukluk döneminde karşımıza çıkabileceği gibi yetişkin yaşlarda da ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde görülen alerjik hastalıklar çoğu kez tedavi edilmediğinde hasta için daha büyük sorunlara dönüşür. Yetişkin yaşlarda ortaya çıkan alerjik hastalık için çözüm bulamadıysanız yanlış yere gitmiş olabilirsiniz. Günümüzde bir çok yetişkin ileri düzeyde kötü kontrol edilemeyen astım, alerjik nezle, alerjik öksürük, arı, ilaç, besin alerjisi hastalığı nedeniyle tedavi olmak için doktor aramaktadır.

Yetişkinlerde Alerjiyi Tanıyalım

Alerji doğuştan itibaren genetik yatkınlığı olan bazı kişilerin çevremizde bulunan alerjen olarak adlandırılan normalde zararsız olan madde ya da maddelere karşı vücudun aşırı derecede abartılı ve zararlı savunma tepkisi göstermesidir.

Yetişkin Alerjik Hastalıkları Bilimi, vücudumuzun alerjenler ve bunlara alerji gelişmesiyle ile ilgili sorunları ve hastalıkları ile uğraşan tıp bilim dalıdır. Yetişkin yaşlarda görülen alerjik sorunlar erken tedavi edilmezlerse daha sonraki yıllarda ciddi olumsuzluklara, bazen ölüme kadar gidebilecek reaksiyonlara neden olabilir. Yetişkinlerde ortaya çıkan alerjik problemlerin mutlaka bir Yetişkin Alerji Uzmanı tarafından takip ve tedavi edilmesi gerekir. Yetişkin alerji uzmanları üniversite hastanelerinde yetişkin alerji bölümlerinde çalışırlar.

Yetişkin Alerji Uzmanı Kimdir?

 Yetişkin alerji uzmanları, iç hastalıkları, dermatoloji ve göğüs hastalıkları uzmanı olduktan sonra alerji üst ihtisas sınavını kazanmasıyla 3 yıl süreyle iç hastalıkları ana branşının üzerinde yan dal olan alerji bölümünde eğitim alan uzmanlardır. Yetişkin Alerji Hastalıklar Uzmanı veya tıp diliyle Alerji Uzmanı 18 yaşından büyük olan yetişkinlerde görülen alerjik sorunların tanı, tedavi ve izlemleri ile ilgilenir. Bu alerjik sorunlar ise şunlardır:

  • Astım,
  • Alerjik nezle,
  • Kronik öksürük,
  • Egzema (Atopik Dermatit),
  • Ürtiker (Kurdeşen),
  • Kontakt dermatit (Temasa bağı alerji),
  • Metal alerjileri,
  • Göz Alerjisi,
  • Gıda Alerjisi,
  • İlaç Alerjileri,
  • Böcek Alerjileri,
  • Mesleki Alerjiler,
  • Anaflaksi (Alerjik Şok),
  • Herditer Anjioödem.

Yetişkin Alerji Uzmanlığı Eğitimi Nasıl Bir Eğitimdir?

 Yetişkin alerji uzmanlık eğitiminde, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları ve deri ve zührevi hastalıkları uzamanı olan doktorlar alerji bölümünde 3 yıl süreyle yetişkinlerde alerjik hastalıkların gelişme mekanizması, teşhis ve tedavisi konusunda eğitim alınır. Bu eğitimde, alerji testleri tekniği, solunum fonksiyon testleri ve çeşitli testler konusunda eğitim alınır. Yetişkin alerji hastalarının tedavi ve takibi , alerji aşıları ve alerjiye özel tedavi metotları öğrenilir. Bağışıklık yetmezliği hastalıkları takip edilir. Tedavi ve teşhis konusunda en son gelişmeler öğrenilir. Araştırmalar yapılır. Bu süre sonucunda bitirme sınavına girilir. 2 yıl devlet hizmet yükümlülüğü yapılır. Sonrasında yetişkin alerji uzmanı olunur.

Yetişkin alerji uzmanlarının ismi 2012 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından değiştirilerek İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Alerji uzmanları alerji testleri, alerji aşı tedavisi konusunda eğitim almış olan ve alerjiye özel eğitim almış uzmanladır. Uzmanlık belgeleri olan bu uzmanların kaşelerinde de uzmanlık alanları ve diploma tescil numaraları yazmaktadır.

İç Hastalıkları Uzmanı Alerji Uzmanı Mıdır?

İç hastalıkları uzmanları alerji uzmanı değillerdir. Yetişkin alerji uzmanları astım, alerjik nezle, egzama gibi alerjik hastalıkların teşhis ve tedavisi konusunda eğitim almış ve bu eğitimleri sonrasında uzmanlık belgesi almış uzmanlardır. İç Hastalıkları Uzmanları Alerji Uzmanı olmaları için yan dal uzmanlık alanı için sınavda başarılı olup alerji alanında 3 yıl ihtisas yapmaları ve 2 yıl devlet hizmet yükümlülüğü yapmaları gerekmektedir.

 Göğüs Hastalıkları Uzmanı Alerji Uzmanı Mıdır?

Göğüs Hastalıkları Uzmanları, alerji uzmanı  değillerdir. Yetişkin alerji uzmanları astım, alerjik nezle, egzama gibi alerjik hastalıkların teşhis ve tedavisi konusunda eğitim almış ve bu eğitimleri sonrasında uzmanlık belgesi almış uzmanlardır. Göğüs Hastalıkları Uzmanlarının, alerji uzmanı olmaları için yan dal uzmanlık alanı için sınavda başarılı olup alerji alanında 3 yıl ihtisas yapmaları ve 2 yıl devlet hizmet yükümlülüğü yapmaları gerekmektedir.

Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanları Alerji Uzmanı Mıdır?

Dermatoloji uzmanları alerji uzmanı  değillerdir. Yetişkin alerji uzmanları astım, alerjik nezle, egzama gibi alerjik hastalıkların teşhis ve tedavisi konusunda eğitim almış ve bu eğitimleri sonrasında uzmanlık belgesi almış uzmanlardır. Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanları olan uzmanlar, uzmanlık eğitimi sonrası İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanlık alanında üst ihtisas yaparak yetişkin alerji uzmanı olabilirler. Alerji uzmanı olan dermatoloji uzmanı sayısı Türkiye’de çok az sayıda vardır. Günümüzde dermatoloji uzmanları kozmetik ve estetik konularında ilgilenmeye daha çok eğilimlidirler.

Kulak Burun Boğaz Uzmanları Alerji Uzmanı Mıdır?

Kulak burun boğaz uzmanları, alerji uzmanı değillerdir. Yetişkin alerji uzmanları astım, alerjik nezle, egzama gibi alerjik hastalıkların teşhis ve tedavisi konusunda eğitim almış ve bu eğitimleri sonrasında uzmanlık belgesi almış uzmanlardır. Kulak burun boğaz uzmanlarının alerji uzmanlığı yapmaları Türkiye’de mümkün değildir. Kulak burun boğaz uzmanları alerji uzmanı olamaz.

Hangi Hastalık Belirtilerinde Yetişkin Alerji Uzmanına Gitmeliyim?

Hayatınızın ileri yıllarında yetişkin dönemde karşınıza çıkabilen; astım, alerjik nezle, besin alerjileri, kurdeşen, ürtiker, kronik ürtiker, egzama, ilaç alerjileri, arı ve böcek alerjileri, metal alerjileri, evcil hayvan alerjileri, herediter anjioödem gibi alerji hastalıkları belirtileri gördüğünüzde bu konuda deneyimli olan ve alerji hastalıkları üzerine uzmanlık belgeleri olan yetişkin alerji uzmanlarına gitmelisiniz.

Yetişkin Alerji Uzmanına Gitmem Neden Önemlidir?

Astım ve diğer alerjik hastalıklar kısa süreli bir hastalık olmadığı için astım ve alerjik hastalıkların belirtileri olan hastaların başlangıçta kesin teşhisin konulması ve sonrasında en az ilaçla en doğru ilacın verilebilmesi için mutlaka yetişkin alerji uzmanı tarafından görülmesi gerekir.

Yetişkin alerji uzmanı teşhisi alerjik hastalık teşhisi koyduktan sonra artık yetişkin alerji doktorları tarafından takip edilmesi uygun zaman aralıkları arasında yeniden görülmesi uygun olur.

Alerji Uzmanının Önemi

İç hastalıkları ve alerjik hastalıklar uzmanı tarafından tedavi edilmenin bir önemi de hastalıklar birlikte veya bir çok organı etkileyebilir. Örneğin anemisi olan bir hasta kaşıntısının olması nedeniyle yanlışlıkla kaşıntı için bir çok doktora gidebilir. Halbuki bütün hastalıklar sistemik olarak bütün olarak değerlendirilmelidir. Bu yüzden iç hastalıkları ve alerjik hastalıklar uzmanı tarafından değerlendirilmiş hastalar alerjisi çıkmamışsa bile diğer hastalıklar açısından değerlendirilmelidir. Ve gerekli olmadıkça tekrar alerji testleri istenmemelidir.

Alerjik hastalıkların teşhisi doğru konulmadığı taktirde gereksiz yere uzun süre astım veya alerji ilaçlarının kullanılmasıyla karşı karşıya kalabiliriz. Alerji aşılarının da yetişkin alerji uzmanları dışında hekimler tarafından başlanması son derece yanlıştır. Yetişkinlerde istenmeyen önemli sorunlara neden olabilir.

Yetişkin Alerji Uzmanı Hakkında Önemli Noktalar

  • Yetişkin alerji uzmanları iç hastalıkları, göğüs hastalıkları ve dermatoloji uzmanlarından alerji uzmanlığı için üst ihtisas yaparak yetişkinlerde görülen astım ve alerjik hastalıkların teşhis, tedavisi konusunda uzmanlık diploması almış olan doktorlardır.
  • Yetişkinlerde astım ve alerjik hastalıkların doğru teşhisi çok önemlidir. Yanlış teşhis nedeniyle uzun süre gereksiz ilaç kullanılabileceği gibi teşhisin atlanması da hastalığın ilerlemesine neden olabilmektedir.
  • Yetişkinlerde astım ve alerji hastalık belirtileri varsa uzun süreli tedaviye başlamadan önce bir yetişkin alerji uzmanı tarafından görülmesinde fayda vardır.
  • Yetişkin alerji uzmanına gitmeye karar verdikten sonra öncelikle hekimin mutlaka alerji uzmanı olup olmadığını teyit edin.

Randevu ve Bilgi Formu