Yenidoğanlarda kansızlık, bebeğin vücudunun normalden daha düşük kırmızı kan hücresi sayısına sahip olduğu bir durumdur. Bu, bebeğin prematüre olması, kırmızı kan hücrelerinin çok hızlı parçalanması, vücudun yeterince kırmızı kan hücresi oluşturmaması veya bebeğin çok fazla kan kaybetmesi gibi çeşitli nedenlerle olabilir. Çoğu bebeğin anemi için herhangi bir tedaviye ihtiyacı yoktur. Anemisi olan bebeklerin kırmızı kan hücre sayısı normalden düşüktür. Kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen taşır.

Yenidoğanlarda Anemiye Ne Sebep Olur?

Bir yenidoğan çeşitli nedenlerle anemi geliştirebilir. Bunlar şunları içerebilir:

Bebeğin vücudu yeterince kırmızı kan hücresi üretmiyorsa

Çoğu bebek, yaşamın ilk birkaç ayında bir miktar anemiye sahiptir. Bu fizyolojik anemi olarak bilinir. Bu kansızlığın oluşmasının nedeni, bebeğin vücudunun hızlı büyümesi ve kırmızı kan hücresi üretiminin yetişmesinin zaman almasıdır.

Vücut kırmızı kan hücrelerini çok hızlı parçalıyorsa

Bu sorun, anne ve bebeğin kan grupları uyuşmadığında yaygındır. Buna Rh/ABO uyumsuzluğu denir. Bu bebeklerde genellikle ciltlerinin sararmasına neden olabilen sarılık (hiperbilirübenemi) vardır. Birkaç bebekte anemi, enfeksiyonlar veya genetik (kalıtsal) bozukluklardan da kaynaklanabilir.

Bebek çok fazla kan kaybederse

Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kan kaybı genellikle sağlık hizmeti sağlayıcılarının sık sık kan testi yaptırmaları gerektiğinden oluşur. Bu testler, tıbbi ekibin bebeğinizin durumunu yönetmesine yardımcı olmak için gereklidir. Alınan kan hızlı bir şekilde yerine konmaz, bu da kansızlığa neden olur.

Bebek prematüre doğarsa

Prematüre (erken) doğan bebeklerde daha az sayıda kırmızı kan hücresi bulunur. Bu kırmızı kan hücrelerinin ömrü, zamanında doğan bebeklerin kırmızı kan hücrelerine kıyasla daha kısadır. Buna prematüre anemisi denir.

Diğer nedenler arasında iç kanama ve bebek ile anne arasındaki kanın bebek henüz anne karnındayken transfer edilmesi sayılabilir.

Yenidoğanlarda Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

Anemisi olan birçok bebekte herhangi bir belirti meydana gelmez. Belirtiler ortaya çıktığında da şu durumlar meydana gelebilir: 

  • Soluk bir cilde sahip olmak,
  • Halsiz hissetmek (düşük enerjiye sahip olmak),
  • Yetersiz beslenme veya beslenirken yorulma,
  • Dinlenirken hızlı bir kalp atış hızı ve hızlı nefes alma.

Yenidoğan Bebeklerde Kansızlık Nasıl Teşhis Edilir?

Anemi, sağlık uzmanınız tarafından bir kan testi ile teşhis edilebilir. Anemi teşhisine yardımcı olmak için kullanılan testler aşağıdakilerin ölçümlerini içerir:

Hemoglobin: Kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan protein.

Hematokrit: Kırmızı kan hücrelerinden oluşan kan yüzdesi.

Retikülositler: Kandaki olgunlaşmamış kırmızı kan hücrelerinin yüzdesi. Bu, kaç yeni hücrenin oluşturulduğunun bir ölçüsüdür.

Yenidoğan Bebeklerde Anemi İçin Hangi Tedaviler Kullanılır?

Bebeğinizin doktoru, bebeğiniz için en iyi tedavinin hangisi olduğunu belirleyecektir. Anemili birçok bebeğin herhangi bir tedaviye ihtiyacı yoktur. Bununla birlikte, çok erken doğan bebekler veya çok hasta olan bebekler, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırmak için kan nakline ihtiyaç duyabilir. 

Diğer bebekler, vücutlarının daha fazla kırmızı kan hücresi yapmasına yardımcı olmak için ilaçlarla tedavi edilebilir. Doğru beslenme bebeğinizin kırmızı kan hücresi yapmasına yardımcı olacağından, anemisi olan tüm bebeklerin beslenmeleri kontrol edilmelidir.