Turkovac aşısının acil kullanım onayı almasıyla birlikte yakın zamanda uygulanmaya başlayacak. İnaktif aşı olarak TURKOVAC aşısını, alerji riski ve alerjik hastalığı olanların yaptırmasında sakınca olup olmadığını sizler için yazdık.

TURKOVAC aşısı nedir?

TURKOVAC aşısı Türkiye’de geliştirilen ve tam virion inaktive edilmiş bir SARS-Cov-2 aşı adayıdır. Sinovac aşısının benzeri olarak düşünebiliriz.

Aşı etkili mi?

Klinik öncesi hayvan modelinde yapılan çalışma verilerine göre aşının SARS-Cov-2 tehdidine karşı tam koruma sağladığı ve güvenli olduğu sonuçları elde edilmiştir. Bu yapılan çalışma bilimsel olarak saygın bir dergi olan Vaccines dergisinde yayınlanmıştır.

Acil kullanım onayı var mı?

25 Kasım 2021’de acil kullanım onayı için başvuru yapılmıştır.  22.12.2021 de aşıya acil kullanım izni verilmiştir. Önümüzdeki hafta uygulanmaya başlayacağı için sevinçliyiz. Uzun yıllardan sonra Türkiye’nin kendi aşısını yeniden yapmaya başlaması sevindiricidir.

Aşının Alerji Riski Var mı?

Turkovac aşısı inaktif bir aşıdır. Sinovac aşısı benzeri bir aşısıdır. BionTech gibi mRNA aşısı değildir. Bu nedenle mRNA aşılarında bulunan polietilen glikol (PEG) maddesi yoktur. Alerji riski PEG maddesi ile ilgili olduğu için alerji riski yüksek değildir. Bu nedenle de aşının alerji riski Sinovac aşısı ile benzerdir. Aşı içindeki maddelerden herhangi birine hassasiyetiniz yoksa Turkovac aşısına alerji riskiniz de düşük olacaktır. Aşının yapılmaya başlamasıyla birlikte aşı içeriği de Sağlık Bakanlığı sitesinden öğrenilebilir. Aşı içeriğinde bulunan maddelere karşı alerjiniz yoksa alerji riskiniz düşüktür. Ancak her aşıda olduğu gibi bu aşı yapıldıktan sonra aşı yapılan hastanede 30 dakika beklenmesi yararlı olacaktır. Aşı sonrası vücutta kaşıntı, kızarıklık, kendinizi kötü hissederseniz sağlık personelinden yardım istemelisiniz

Turkovac Aşısı Alerjik Hastalığı Olanlara Yapılabilir Mi?

Turkovac aşısı inaktif aşıdır ve içinde PEG maddesi yoktur. Bu nedenle astım, alerjik nezle, ilaç alerjisi, egzama, besin alerjisi gibi alerjik hastalığı olanların Turkovac aşısı yaptırmasında sakınca yoktur. Aşı içeriğinde bulunan maddelere alerjiniz yoksa bu aşıyı yaptırabilirsiniz.

İlaç Alerjisi Olanlara Turkovac aşısı yapılabilir mi?

İçinde PEG maddesi olan ilaçlara alerjisi olanlarda mRNA aşısı olan BionTech aşısının alerji riski daha yüksektir. Çünkü BionTech ve diğer mRNA aşılarında PEG maddesi bulunur. Ancak Turkovac aşısında PEG maddesi olmadığı için ilaç alerjisi olanlar da bu aşıyı kullanabilir. İnaktif aşılarda PEG maddesi kullanılmamaktadır. Yakın zamanda Turkovac aşısının içeriğinin açıklanmasıyla birlikte aşı içeriğinde bulunan maddelere alerjisi olmayan ilaç alerjisi olan kişiler de bu aşıyı olmasında sakınca yoktur. Aşıdan sonra 30 dakika hastaneden ayrılmamak faydalı olacaktır.

Alerji Geliştiğini Nasıl Anlarım?

Aşı sonrası 30 dakika içinde kendinizi kötü hissetmeniz, kaşıntı, karın ağrısı, bayılma, tansiyonda düşme, nabızda artma gibi belirtiler gelişmesi alerjik şokun belirtileri olabilir. Bazen de aşırı stresten vazovagal senkop denilen durum ortaya çıkabilir. Bu durumda kaşıntı ve kızarıklık olmamasına rağmen tansiyonda düşme olur. Nabızda ise hızlanma olmamasıyla alerjik şoktan kolaylıkla ayrılabilmektedir. Sonuç olarak aşıya bağlı ciddi alerjiler genelde ilk 30 dakika içinde görüldüğü için aşıdan sonra hastaneden ayrılmamalıdır.

Sonuç olarak

  • Turkovac aşısı inaktif bir aşıdır.
  • Alerji riski Sinovac aşısına benzer olarak düşünülebilir.
  • Alerjik hastalığı olanlar Turkovac aşısını yaptırmalarında sakınca yoktur.
  • Aşı içeriğindeki maddelerden birine alerjiniz yoksa Turkovac aşısı olabilirsiniz. Aşıdan sonra 30 dakika hastaneden ayrılmamanız faydalı olacaktır.