Süt alerjisi bağışıklık sisteminin sütteki proteini bir tehdit olarak algılayıp vücudun anormal bir reaksiyon gösterdiği bir alerji türüdür. Süt alerjisinde beslenme, son derece önemli ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Süt Alerjisinde Beslenme Nasıl Olmalı?

Herhangi bir ürünü satın almadan ve tüketmeden önce tüm ürün etiketini dikkatlice okuyun. Paketlenmiş gıda ürünleri ve özellikleri uyarı olmadan değişebilir, bu sebeple açıklama kısmını bu ürünü her alışınızda dikkatli bir şekilde okuyun. Eğer herhangi bir sorunuz olursa, üretici firma ile iletişime geçin.

Çocuğunuzun süte alerjisi olduğunu başkalarının da bilmesine izin verin . Çocuğunuza ‘’ Ben süt içemem,  hastalanırım ‘’ demeyi öğretin. Süt alerjisi olduğunu gösteren bileklik veya kolye takmanız faydalı olabilir.

Bulaşıkları ve mutfak eşyalarının üzerinde süt veya sütle teması olan herhangi bir  madde kalmadığından emin olun.

Yemek için dışarıya çıktığınızda, yenilen gıdalarda süt olmadığını veya içerisinde süt bulunan herhangi bir madde ile teması olmadığından emin olmak için şefle veya bir yönetici ile konuşun.

KAÇINILMASI GEREKEN YİYECEKLER VE İÇERİKLER 

SÜT ÇEŞITLERI İnek sütü, keçi sütü, manda sütü ve diğer hayvanların sütleri
SÜT FORMLARI Tam yağlı süt, yarım yağlı ve yağsız süt, süt tozu, kahve beyazlatıcıları, laktozsuz süt, normal mamalar (aminoasit bazlı mamalar hariç)
SÜT ÜRÜNLERI Yoğurt, yogurt çeşitleri, ayran, tüm peynir çeşitleri (beyaz peynir, kaşar peynir, labne, lor peyniri, süzme peynir, tulum peyniri, krema ve ekşi krema), peynir altı suyu, kesilmiş süt (çökelek), kefir, kremalar, kaymaklar, süt tozu, kahve kreması, milkshake
İÇECEKLER Boza, kefir, ayran, sahlep
YAĞLAR,SOSLAR, MAYONEZLER Tereyağ, margarin, hayvansal yağ, ghee yağı (arındırılmış tereyağı), mayonez, mayonezli salatalar, soslar, beşamel sos
EKMEKLER,

BİSKÜVİLER

Krakerler, bisküviler,  gofretler, kekler, hazır pastane ve market ürünleri, poğaça, tostlar, simit, erişte (süt içeren), bazı pirinç unları, bazı galetalar, şehriye karışımları, krema, muffin, pizza ekmekleri, hamburger ekmekleri, tost ekmekleri
ÇORBALAR Kremalı çorbalar, yoğurtlu çorbalar, tarhana çorbası, sütlü çorbalar, tüm hazır çorbalar, süt veya süt ürünü içeren çorbalar
ETLER Dana eti, süt ve süt ürünü (kazein) içeren sosis ve salam türleri,  hamburgerler, tereyağda kızartılmış etler, dana etinden yapılan köfteler, konserve balık, sütle terbiye edilen etler
TATLILAR Sütten yapılan muhallebi, dondurma, krema, ekşi krema, puding, pastalar, çukulata, krem karamel, helva, çukulata, waffle, kekler,kurabiyeler, profiterol, sütlaç, kazandibi, keşkül, supangle, güllaç, krem şanti, şerbetli sütlü tatlılar, bileşiminde süt, margarin ve tereyağ bulunan tatlı ve şeker türleri, nugat, tatlandırıcılar
MEYVALAR Süt, terayağı ve krema ile servis edilen meyvalar
SEBZELER Krema veya tereyağı ile hazırlanmış sebzeler, soslu sebzeler, salata sosu
TİCARİ GIDALAR İçeriğinde kazein, kazeinat, kazein hidrolizat, whey protein (peyniraltı suyu), peyniraltı suyu protein hidrolizatı, süt protein hidrolizatı, laktalbumin, laktalbumin fosfat, laktoglobulin, laktalbumin fosfat, laktoz, galaktoz, laktulaz, laktitol monohidrat, laktoferrin, diasetil, rekaldent, rennet kazein, tagatoz içeren ticari gıdalar
BAZI GIDALAR

İÇEREBİLİR

Pizzalar, gözlemeler, patetes kızartması, çerezler, yüksek proteinli gıdalar

Sütün Yerini Alabilecek Gıdalar :

Tariflerde sütü eşit miktarda su, meyve suyu , zenginleştirilmiş soya , pirinç , badem veya kenevir ile değiştirin. Tereyağı yerine sütsüz margarin kullanın. Süt içermeyen soya yoğurdu ve soya peyniri deneyin. Bazı vegan yoğurtlar ve peynirler iyi seçenek olabilirler.

 Not: İstanbul Alerji’nin izni olmadan kopyalanamaz. Tüm hakkı İstanbul Alerjiye aittir.