Sonbaharın gelmesiyle birlikte alerji belirtileri de kendini göstermeye başladı. Pandeminin de olması nedeniyle alerjisi olan kişiler alerji belirtisi mi ya da koronavirüs belirtisi mi yaşadıkları konusunda kafa karışıklığı yaşıyor.

Gözleriniz kaşınıyor, sulanıyor ve boğazınız kaşınıyorsa; burnunuz akıyor, tıkanıyor ve yüzünüzde baskı hissediyorsanız alerjiniz olabilir. Bu belirtiler yaz sonunda veya sonbaharda ortaya çıkarsa, sonbahar alerjileri ile mücadele ediyor olabilirsiniz.

Yine de COVID-19 pandemisi sırasında, sonbahar alerjisi semptomları mı yoksa koronavirüs semptomları mı yaşadığınızı anlamanız biraz zor olabilir. Belirtilerden bazıları hem COVID 19 hem de sonbahar alerjilerinin belirtileri ile benzemektedir. Yakup otu, küf veya diğer alerjenler gibi sonbahar polenlerine karşı mevsimsel alerjilerinizi anlayarak ve yöneterek bu alışılmadık sonbahar alerjisi mevsiminde gezinmeniz size yardımcı olacaktır.

Sonbahar alerjisi semptomları COVID-19 semptomlarıyla nasıl karşılaştırılır?

Öksürük ve nefes darlığı gibi bazı COVID-19 ve sonbahar alerjisi semptomları benzemektedir. Ancak COVID-19’un birincil belirtisi yüksek ateştir ve ateş alerji belirtisi değildir. COVID-19 ve alerjiler arasındaki bir diğer temel fark yayılmadır. Alerjiler bulaşıcı olmasa da COVID-19 kişiden kişiye yayılabilir.  Aşağıda yer alan COVID 19 ve alerji belirtilerini inceleyebilirsiniz:

COVID-19 belirtileri:

  • Kişiden kişiye yayılma,
  • Ateş,
  • Öksürük,
  • Nefes darlığı,
  • Titreme (bazen sallayarak),
  • Boğaz ağrısı,
  • Tıkanıklık veya burun akıntısı,
  • Kas veya vücut ağrıları,
  • Tükenmişlik,
  • Baş ağrısı,
  • Tat veya koku kaybı,
  • Bulantı, kusma veya ishal.

Alerji belirtileri:

  • Kaşıntılı, burun akıntısı, hapşırma,
  • Öksürme,
  • Kaşıntılı sulu gözler, kızarıklık,
  • Kaşıntılı, hassas cilt, kızarıklık veya kurdeşen,
  • Nefes darlığı, öksürük,
  • Hırıltı, göğüste sıkışma.

Belirtilerinizin sonbahar alerjisi mi yoksa COVID-19 mu olduğundan emin değilseniz, doktorunuzla iletişime geçmeniz yararlı olacaktır.

COVID-19’a yakalanırsam, sonbahar alerjileri COVID-19’a yakalanma veya daha şiddetli semptomlar yaşama riskimi artırır mı?

CDC’ye göre mevsimsel alerjilerin sizi COVID-19 alma veya COVID-19’a yakalanırsanız daha şiddetli semptomlar yaşama riskine daha fazla maruz bırakıp bırakmadığı henüz bilinmiyor. Astım veya zayıf bağışıklık sistemi gibi altta yatan ciddi tıbbi durumları olan kişiler, COVID-19’a yakalanmaları durumunda daha ciddi komplikasyonlar açısından daha yüksek risk altında olabilir.

Yüz maskesi takmak beni COVID-19’dan korumanın yanı sıra alerjilerimi kontrol etmeye de yardımcı olur mu?

Ağzınızı ve burnunuzu kapatan bir yüz maskesi takmak, kişiden kişiye COVID-19 bulaşmasına karşı koruma sağlar. Bir yüz maskesi ayrıca alerjilere karşı bir miktar koruma sağlayabilir. Maskeler büyük alerjen parçacıklarının solunmasını önleyebilir. Bununla birlikte, daha küçük alerjen parçacıkları yine de geçebilir.

Maske üzerinde birikebilecek polen parçacıklarını gidermek için her kullanımdan sonra maskenizi yenilemek önemlidir.

Sonbahar alerjilerinin etkisini nasıl en aza indirebilirim?

Polenlerden kaçının. Yaz sonu ve sonbahar başında, seviyeler sabahları en yüksek seviyededir. Polen ayrıca rüzgarlı, sıcak günlerde ve fırtına veya yağmurdan sonra da dalgalanabilir. Polen sayısı yüksek olduğunda dışarıda geçirdiğiniz zamanı sınırlayın.

Düşen yapraklardan kaçının. Çocuklar arka bahçedeki yaprak yığınlarına sıçramayı sevebilir, ancak sadece eğlenceli bir tekme bile milyonlarca küf sporunu havaya ve solunum yollarınıza salabilir. Sonbahar alerjenleri ciğerlerinizi hırıltılı hale getirir.

Dışarıdan içeri girerken kıyafetlerinizi değiştirin.

Yaprakları tırmıklarken ve açık hava etkinlikleri yaparken maske takın.

Dışarıda vakit geçirdikten sonra duş alın, saçınızı yıkayın ve kıyafetlerinizi değiştirin.

Çamaşırları dışarıda çamaşır ipinde değil, içeride kurutun.

Evinizin yüksek nemli alanlarına sonbahar temizliği yapın. Bunlara banyo, çamaşır odası ve mutfak dahildir. Gizli küflerden kurtulmak için duş başlıklarını çıkarın ve ev yapımı sirke solüsyonuna batırın ve sızdıran musluk ve boruları onarın. Yeniden boyamanız veya duvar kağıdı yapmanız gerekirse, tüm duvarların temiz ve küf içermediğinden emin olun.

Evinizi dumansız bir ortam haline getirin. Havalar soğudukça, sigara içenler için içeride sigara içmek cazip gelebilir ancak içerde sigaraya izin vermeyin.

Yazlık çarşafları kışlık çarşaflarla değiştirirken, gelecek yıl için taze ve temiz olmaları için onları fermuarlı, plastik torbalara koyun. Toz akarları için mükemmel yerler olan yıkanamayan, ağır battaniyeleri birkaç kat nefes alabilen, makinede yıkanabilir kumaşlarla değiştirin. Yastıklarınızı ve şiltelerinizi toz akarlarına karşı dayanıklı örtülerle kapladığınızdan emin olun.

Döşemeli mobilyaları, halıları ve kalabalık dolapları haftalık olarak süpürerek toz ve toz akarlarının birikmesini önleyin.