Nefes almak, çoğu kişinin hafife aldığı bir şeydir ancak şiddetli astımı olan kişiler durum o kadar da kolay olmayabilir. Astım, ciğerlerinizdeki hava yollarını, nefesinizi tutmanın zor olabileceği noktaya kadar daraltır. Solunan kortikosteroidler ve beta-agonistler gibi bazı ilaçlar, hava yollarınızı açarak daha kolay nefes almanıza yardımcı olur. Yine de şiddetli astımı olan bazı kişiler için bu ilaçlar belirtileri kontrol etmek için yeterli olmayabilir. İlaç tedavinizle birlikte tedavinizi olumlu etkileyecek bir şey arıyorsanız nefes egzersizlerini deneyebilirsiniz. Yeni araştırmalar nefes egzersizlerinin, nefes alıp vermenizi ve yaşam kalitenizi iyileştirmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Mevcut kanıtlara göre, nefes egzersizleri, ilaç tedavisine ve diğer standart astım tedavilerine ek bir terapi olarak değer taşıyabilir. Aşağıdaki nefes egzersizi tekniklerinden bazıları astım belirtilerinizin hafiflemesinde olumlu bir etki bırakabilir.

Diyafragmatik solunum

Diyafram, nefes almanıza yardımcı olan ciğerlerinizin altındaki kubbe şeklindeki kastır. Diyafragmatik solunumda, nefesinizi göğsünüzden değil de diyaframdan almayı öğrenirsiniz. Diyaframdan nefes alma, diyaframınızı güçlendirmeye, nefesinizi yavaşlatmaya ve vücudunuzun oksijen ihtiyacını azaltmaya yardımcı olur.

Diyafragmatik nefes alıştırması yapmak için dizleriniz bükülmüş ve dizlerinizin altında bir yastıkla sırt üstü yatın veya bir sandalyede dik oturun. Bir elinizi göğsünüzün üst kısmına, diğer elinizi de karnınıza yerleştirin. Burnunuzdan yavaşça nefes alın. Karnınızdaki el, göğsünüzdeki sabit dururken hareket etmelidir. Büzülmüş dudaklardan yavaşça nefes verin. Göğsünüz hareket etmeden nefes alıp verene kadar bu tekniği uygulamaya devam edin.

Burundan nefes alma

Yapılan çalışmalarda ağızdan solunum daha şiddetli astım belirtileriyle ilişkilendirilmiştir. Burundan nefes almak, havaya nem ve sıcaklık katar. Bu durum da astım belirtilerini azaltamaya yardımcı olabilir.

Papworth yöntemi

Papworth yöntemi 1960’lardan beri kullanılmaktadır. Çeşitli nefes türlerini gevşeme eğitimi teknikleriyle birleştirir. Diyaframınızdan ve burnunuzdan nasıl yavaş ve istikrarlı bir şekilde nefes alacağınızı öğretir. Ayrıca nefesinizi etkilememesi için stresi nasıl kontrol edeceğinizi de öğrenirsiniz. Araştırmalar, bu tekniğin astımlı kişilerde solunum semptomlarını hafifletmeye ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olduğunu buldu.

Buteyko solunumu

Buteyko nefes, adını 1950’lerde tekniği geliştiren Ukraynalı bir doktor olan yaratıcısı Konstantin Buteyko’dan almıştır. Bunun arkasındaki fikir, insanların gereğinden daha hızlı ve daha derin nefes alma eğiliminde olmalarıdır. Hızlı nefes alma, astımlı kişilerde nefes darlığı gibi semptomları artırabilir.

Buteyko nefesi, size nasıl daha yavaş ve daha derin nefes alacağınızı öğretmek için bir dizi nefes egzersizi kullanır. Buteyko, akciğer fonksiyonunu iyileştirmiyor gibi görünse de astım semptomlarını iyileştirebilir ve ilaç ihtiyacını azaltabilir.

Büzülmüş dudak solunumu

Büzülmüş dudak solunumu, nefes darlığını gidermek için kullanılan bir tekniktir. Pratik yapmak için önce ağzınız kapalıyken burnunuzdan yavaşça nefes alırsınız. Sonra ıslık çalacakmış gibi dudaklarınızı büzmelisiniz.

Yoga nefesi

Yoga, hareketi derin nefesle birleştiren bir egzersiz programıdır. Birkaç küçük çalışma, yogada olduğu gibi aynı tip kontrollü derin nefes almanın astım belirtilerini ve akciğer fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı