Birçok kişi sedef hastalığı ve egzama diğer bilinen adıyla atopik dermatiti birbirine karıştırıyor ve aradaki farkları tam anlamıyla bilmiyor. İltihaplı, kırmızı veya soyulmuş bir deri parçasını bu koşullardan biri olarak tanımak, onu nasıl tedavi edeceğinizi belirleyecektir. Bu yazımızda sedef hastalığı ve egzama arasındaki farkları sizin için anlattık.

Sedef hastalığı

Kalın bir beyaz pul yaması, sedef hastalığının karakteristiğidir. Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin aşırı üretimine neden olan kronik bir otoimmün durumdur. Ölü hücreler gümüşi beyaz pullar halinde birikir. Cilt iltihaplanır ve kızarır, bu durum ciddi kaşıntıya neden olur. Şu anda sedef hastalığının tedavisi yoktur. Ancak bazı topikal, ışığa dayalı ve sistemik farmasötik tedaviler durumu hafifletebilir. Sedef hastalığı bulaşıcı değildir.

Egzama

Egzama veya atopik dermatit cildi etkileyen uzun vadeli bir durum olabilir. Aşırı duyarlılık reaksiyonu nedeniyle oluşur. Egzamada tahriş edici maddeler de önemli etkenlerden biridir. Örneğin, kimyasallar, boyalar, sabunlar gibi tahriş edici maddelere maruz kalmak egzamayı tetikleyebilir.  Bebeklerde egzama çok yaygındır. Çoğu insan aşırı duyarlılığı çocukluk veya erken yetişkinlik döneminde aşar. Cilt kırmızı, iltihaplı, soyulmuş, çatlamış, kabarmış veya irin dolu görünebilir. Genellikle pullu ölü deri ile kaplı değildir. Sedef hastalığında olduğu gibi, egzama da vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkabilir. Egzama, yoğun kaşıntıya neden olabilen bir durumdur. Çoğu egzama topikal tedavi ile temizlenebilir.

Yüzde Egzama ve Sedef Hastalığı

Yüzdeki sedef hastalığı

Sedef hastalığı en sık dizlerde ve dirseklerde görülmesine rağmen, yüz, boyun ve kafa derisinde de ortaya çıkabilir. Tedavi ile yüzdeki ve kafa derisindeki sedef hastalığı genellikle düzelir, ancak tekrarlayabilir. Çoğu durumda, kafa derisi sedef hastalığı alın, kulak veya boyuna uzanır. Özellikle saçlar araya girdiğinde tedavisi zor olabilir.

Yüzdeki egzama

Yüzde görülen egzamada, yamalar çok kaşıntılı olabilir ve cildin daha fazla bozulmasına neden olabilir. Kaşıntı, deride kanamaya veya enfeksiyona izin veren kırılmalara neden olabilir. Egzama genellikle irin dolu kabarcıkları içerir. Kaşıma, cildin irin sızmasına ve kabuklu lekeler oluşturmasına neden olabilir. Yüzdeki egzama genellikle kremlerle tedavi edilebilir. Ancak egzamanın şiddetli olduğu durumlarda daha sistemik ilaçlar gerekli olabilir.

Ellerde Sedef Hastalığı ve Egzama

Ellerde sedef hastalığı

Birçok insanın ellerinin ve parmak eklemlerinin arkasında sedef hastalığı olmasına rağmen, bazı kişilerin ise avuçlarında daha yaygındır. Ellerdeki yoğun soyulma ve kuru cilt, elleri yıkamak veya bir çantayı almak gibi basit eylemleri bile çok acı verici ve rahatsız edici hale getirebilir. Ellerde görülen sedef hastalığı tırnak sedef hastalığını da içerebilir. Bu, tırnakların rengini değiştiren ve hatta düşmelerine neden olan bir mantar enfeksiyonu gibi görünebilir.

Ellerde egzama

Ellerde egzama çok sık görülür. Bunun nedeni, ellerin sıklıkla sabunlar, losyonlar, kumaşlar, hayvanlar ve diğer alerjenler veya tahriş edici maddelerle temas etmesidir. Ellerin sık sık yıkanması egzamalı kişilerin cildini daha da kurutabilir. Su ve diğer tahriş edici maddelerle sürekli temas nedeniyle ellerdeki egzamanın tedavisi zor olabilir.

Kuru cilt ve sedef hastalığı

Tüm sedef hastalığı yamaları kuru veya pullu görünmez. Bazen, büyük kırmızı lekelerin görünür bir ölçüsü olmayabilir. Bununla birlikte, sedef hastalığının yamaları, ölü deri hücrelerinden ölçeklenme ve soyulma noktasına kadar birikebilir. Büyük ölçekler, kalkması için zorlanmamalıdır. Nazikçe çıkarmak cildin kırılmasını ve kanamayı önleyecektir. Bazı sedef hastalığı yamaları, pul dökülmeden önce çok kalın, beyaz bir ölü hücre tabakası oluşturabilir.

Kuru cilt ve egzama

Egzama sıklıkla çok kuru cilt lekelerini içerir. Bunlar cildi çok kırılgan hale getirerek çok kolay çatlayabilir. Egzamanın soyulması güneş yanığına veya nasıra benzeyebilir.

Şiddetli ve yaygın sedef hastalığı

Çoğu cilt rahatsızlığı gibi sedef hastalığı da yaygınlaşabilir ve çok rahatsız edici hale gelebilir. Örneğin plak tipi sedef hastalığı vücudun hemen hemen tüm yüzeyini kaplayabilir. Aşırı durumlarda, iltihaplanma o kadar şiddetli hale gelebilir ki yanık gibi görünür ve hissedilir. Yaygın, oldukça ağrılı, yanık benzeri sedef hastalığı yaşamı tehdit edebilir.

Şiddetli ve yaygın egzama

Egzama da çok ciddi hale gelebilir ve cilt yüzeyinin çoğunu kaplayabilir. Egzamadan etkilenen cilt miktarı şunlara bağlı olacaktır:

  • Kişinin cildinin hassasiyeti,
  • Cildin tahriş edici maddelere maruz kalması,
  • Tedavilerin türü ve etkinliği.

Şiddetli egzama vakalarında şiddetli çatlama, sızıntı ve kanama tehlikeli hale gelebilir. Yaygın egzama, kırık cilt olasılığının artması nedeniyle enfeksiyon olasılığını da artırır.

Sedef hastalığının tedavisi

Tipik olarak, tedaviye topikal kortikosteroid kremlerle başlanabilir. Bu kremler yeterli değilse, doktorunuz bir ışık tedavisi önerecektir.

Bunların hiçbiri sedef lekelerini iyileştirmezse, doktorunuz oral, enjekte edilebilir veya intravenöz bir ilaç reçete edebilir. Bu ilaçlar, çoğu tedavi planındaki son adımlardır.

Egzama tedavisi

Egzama genellikle topikal bir kortikosteroid krem ​​ile de tedavi edilir. Diğer egzama vakaları antibiyotik kremler veya reçeteli oral ilaçlar gerektirebilir. Bazı bariyer kremler, cildi tahriş edici maddelerden ve enfeksiyonlardan korumak için de yararlı olabilir ve iyileşmesine izin verir. Egzamanın tedavisinde alerji uzmanınız, egzamanıza neden olan tetikleyici maddeyi bularak o maddeden kaçınmanızı kolaylaştırabilir.