Alerjik reaksiyona neden olabilen pek çok madde vardır. Saç boyası da bunlardan biridir. Alerjisi olan kişilerde saç boyası cildi tahriş edebilir. Saç boyası alerjisi sonucu oluşan kontakt dermatit durumlarının büyük bir kısmına parafenilendiamin (PPD) adı verilen bir bileşen neden olur. PPD, benzin, mürekkepte bulunan bir kimyasaldır. Bu kimyasal kutulu saç boyalarında da bulunur; oksitleyici ile birlikte. Her ikisi birlikte karıştırıldığında, PPD kısmen oksitlenir. Bu, ona duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olması muhtemeldir.
Saç Boyası Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Saç boyası alerjisinin belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir; bazı kişilerde hafif olurken bazı kişilerde ise şiddetli olabilir. Belirtiler kısa sürede ortaya çıkabilirken bazı durumlarda ortaya çıkması 48 saati bulabilir. Saç boyası alerjisinin belirtileri şunları içerir:
- Kafa derisi, yüz veya boyunda batma veya yanma hissi,
- Kabarcıklar veya kurdeşen,
- Kafa derisi ve yüzün kaşınması veya şişmesi,
- Şişmiş göz kapakları, dudaklar, eller veya ayaklar,
- Kırmızı döküntü; vücudun herhangi bir yerinde.
Şiddetli saç boyası alerjilerinde anafilaksi meydana gelebilir. Anafilaksi nadir görülen şiddetli bir reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale edilmesi gerekir. Müdahale edilmeyen anafilaksi ölüme neden olabilir. Anafilaksi belirtileri şunları içerebilir:
- Batma, yanma, şişme ve kızarıklık gibi cilt reaksiyonları,
- Boğaz ve dilin şişmesi,
- Nefes almada zorluk,
- Bayılma,
- Mide bulantısı,
- Kusma.
Saç Boyası Alerjisi İçin evde Neler Yapabilirim?
Belirtilerinizi evde tedavi etmek için deneyebileceğiniz birkaç yöntem vardır. Şu seçeneklerden birini deneyin:
Saçınızı boyadıktan sonra hafif bir reaksiyon gösterirseniz en kısa sürede saçınızı ılık su ve yumuşak bir sabun veya şampuanla yıkayın.
Etkilenen bölgeye bir potasyum permanganat çözeltisi uygulayın. Bu, PPD’nin tamamen oksitlenmesine yardımcı olabilir. PPD, yalnızca kısmen oksitlenmiş durumda olduğunda alerjik reaksiyonlara neden olur.
Saç derinize topikal kortikosteroidler içeren şampuanlar kullanın.
Hidrojen peroksit uygulayın. Bu uygulama, cildi sakinleştirmeye ve tahrişi azaltmaya yardımcı olur.
Belirtileriniz düzelmezse veya kötüleşirse vakit kaybetmeden bir alerji uzmanına görünün.
Reaksiyonlara Neden Olan Saç Boyası Bileşenleri
En fazla PPD içeren saç boyaları, alerjik reaksiyonlara neden olma olasılığı en yüksek olanlardır. Bazılarının kutularında “doğal” veya “bitkisel” gibi kelimeler bulunduğundan, saç boyası marka isimleri aldatıcı olabilir. Gerçekten içinde ne olduğunu bilmenin tek yolu, içindekiler etiketini okumaktır. Etikleri okurken şu terimlere dikkat etmeniz gerekir:
- Fenilendiamin,
- Parafenilendiamin,
- PPD,
- PPDA,
- p-diaminobenzen,
- p-fenilendiamin,
- 4-fenilendiamin,
- 4-aminoanilin,
- 1,4-diaminobenzen,
- 1,4-benzendiamin.
Siyah ve koyu kahverengi boya renkleri en yüksek PPD konsantrasyonunu içerebilir. PPD’ye duyarlı veya alerjiniz varsa bunlardan kaçınmalısınız.
PPD, alerjik reaksiyonlara neden olabilen tek kimyasal değildir. Bazı insanlar ayrıca amonyak, resorsinol ve peroksit gibi bileşenlerden kontakt alerjik dermatit veya başka semptomlar da alırlar.
Alternatif Saç Boyaları
Alerjenden kaçınmak istiyorsanız en doğal saç boyası alternatifi kınadır. Diğerlerinde genellikle PPD eklendiğinden, yalnızca saf kına kullandığınızdan emin olun. Diğer seçenekler arasında indigo ve bitkisel bazlı boyalar ve kimyasal katkı içermediği bağımsız bir laboratuvar tarafından onaylanmış yarı kalıcı boyalar sayılabilir.
Reaksiyonlar nasıl önlenir?
Daha önce kullanmış olsanız bile, herhangi bir zamanda bir ürüne veya maddeye alerjiniz olabilir.
Saç boyasına karşı hafif de olsa alerjik bir reaksiyonunuz varsa ürünü kullanmayı tamamen bırakın. Sisteminiz kimyasala duyarlı hale geldikçe, ilave kullanımla daha şiddetli bir reaksiyon yaşayabilirsiniz.
PPD’ye duyarlı olan kişilerin diğer maddelere de alerjisi olabilir. Bunlara benzokain ve prokain gibi anestezikler dahildir. Bu maddelere karşı da dikkatli olmanız yararlı olacaktır.