Yiyecek, koku ve yanlış kıyafetler astımı tetikler mi?
Çocukları mevsimsel alerjilerden nasıl koruyabiliriz?
Çocuk hastalıkları ve alerji uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay alerjiler hakkındaki bütün sorularınızı yanıtlıyor.
YAYIN AKIŞI
Ece Erken: Hoşgeldiniz efendim
Ahmet Akçay: Hoşbulduk efendim
Ece Erken: Nasılsınız?
Ahmet Akçay: Teşekkür ediyorum efendim siz nasılsınız?
Ece Erken: Sağolun. Yani benim öksürük geçti hocam siz geldiniz niye geç geldiniz ki?
Ahmet Akçay: Ben siz öksürüyorsunuz diye gelmiştim ama demek geçti.
Ece Erken: Hocam dün doktora gittim bana bunu da verdi.
Ahmet Akçay: Evet.
Ece Erken: Hatta kullanımı da ilk önce ne yapıyorduk bu aslında normalde astımlılar için.
Ahmet Akçay: Astımlılar için.
Ece Erken: Evet. Astımlılarda kullanılan ama artık öksürükte de veriyorlar mı hocam?
Ahmet Akçay: Her öksürük de vermiyoruz bunları. Eğer astımdan da şüpheleniyorsak o zaman vermemiz gerekiyor. Bunun için de bir astımın teşhisinin konulması gerekiyor.
Ece Erken: Bana bunu verdiler ama.
Ahmet Akçay: Evet bir değerlendirelim.
Ece Erken: Hocam bunun kullanımı şimdi bana dediler ki doğru mu diye soracağım. Mutlaka kullanan izleyicilerimiz de vardır. İlk önce nefes veriyorum sonra böyle fıs fısı sıkarken…
Ahmet Akçay: On saniye nefesimizi tutuyoruz. Burada nerede hata yaptık? Bir hatamız var burada.
Ece Erken: Ay ne yaptım hocam?
Ahmet Akçay: Bakın ilk önce bu spreyi kullanırken önce çalkalıyoruz bu bir
Ece Erken: Evet. Bakın yanlış örnek olarak ne güzel örnek oluyorum
Ahmet Akçay: İkincisi inanın ki kapağını çıkarmadan kullananlar var. Kapağını çıkarıyoruz. Daha sonra altı üste gelecek şekilde tutuyoruz. Bu şekilde değil bu şekilde tutuyoruz. Ondan sonra nefesimizi verebildiğimiz kadar veriyoruz. Daha sonra nefes alırken almayla birlikte sıkıyoruz içimize kuvvetli ve derin bir şekilde çekiyoruz. Daha sonra on saniye tutuyoruz sonra ise burnumuzdan veriyoruz ve yaptıktan sonra da önemli bir nokta ağzımızı su ile çalkalıyoruz neden mi?
Ece Erken: Neden?
Ahmet Akçay: Bir kere ağızda eğer su ile çalkalamazsak aft yapar, mantar yapar, ses kısıklığı yapar burada Ece Erkenlik yapamayız.
Ece Erken: Doğru. Bir dakika ben bir su içeyim hocam demek ki böyle kullanacağız.
Ahmet Akçay: Evet. Üstten sıkacağız ve dediğim gibi derin ve kuvvetli şekilde nefesimizi alıp tutacağız.
Ece Erken: Sonra da su içeceğiz üzerine.
Ahmet Akçay: Ya su içeceğiz ya ağzımızı su ile çalkalayacağız veya dişlerimizi fırçalayacağız bu önemli.
Ece Erken: Allah korusun hemen içeyim hocam korkuttunuz beni.
Ahmet Akçay: Yani ses kısıklığı yapabilir, öksürtebilir ve ağzımızda aft yapabilir. Onun için bu önlemleri almak önemlidir.
Ece Erken: Hocam öksürükte bir alerji belirtisi mi?
Ahmet Akçay: Hangi öksürük alerji belirtisidir? Eğer öksürük gece uykudan uyandırıyorsa, sabah kalkınca öksürük oluyorsa, sık sık öksürük oluyorsak koştuktan sonra, merdiven çıktıktan sonra, egzersiz yaptıktan sonra öksürüğümüz artıyorsa her gribal enfeksiyondan sonra öksürük oluyorsa ve iki haftadan uzun sürüyor ve her gribimiz ağır geçiyorsak o zaman astım hastalığından şüpheleneceğiz ve inceleneceğiz.
Ece Erken: Beni inceleyin hocam. Çünkü bende bütün belirtiler var.
Ahmet Akçay: Evet. Bu ilaçları da böyle hemen astım olmadan sırf öksürüyor diye de kullanmakta sakıncalı. Çünkü o zaman boşu boşuna ilaç almış oluyorsunuz bu ilaçlar böyle çok da basit ilaçlar değil. Onun için uzun süreli kullanmak gerekiyor. Etkisi iki hafta da kendini göstermeye başlıyor onun için iki aydan sonra tam net belirtiler ortaya çıkıyor ondan dolayı uzun süreli kullanılması gerektiği için öncelikle kesin teşhisinin konulması ondan sonra bu tedavilerin verilmesi daha doğru olur
Ece Erken: O zaman ben sirkeye devam edeyim hocam diye bağlayayım. Hocam astımın belirtileri nedir. Biz bu arada masamıza geçelim mi? Orada bir sürü malzemeler var neler alerjiye sebep olur da konuşacağımız çok şey var. Astımın belirtileriyle başlayalım hocam ama ayımız sizi kapamasın.
Ahmet Akçay: Evet. Astımın en önemli belirtileri sık sık öksürük, nefeste sıkışma bunun dışında akciğerde hırlama, egzersizden sonra öksürük, nefeste sıkışma oluyorsa o zaman astım hastalığından şüphelenmek gerekiyor ve bunun incelenip değerlendirmeler sonucunda da astım teşhisinin konulması gerekiyor
Ece Erken: Hocam astımdaki öksürük hangisi oluyor? Kuru mu oluyor balgamlı mı oluyor?
Ahmet Akçay: Genelde kuru oluyor alerjik bir öksürük kuru oluyor ama üzerine bir enfeksiyon eklenmişse balgamlı hale geliyor.
Ece Erken: Peki alerji testi mesela ben çok yaptırmak istiyordum hakikaten hatta size de program öncesinde konuşurken yapalım diye. Kaç yaşından itibaren yaptırabiliyoruz alerji testini?
Ahmet Akçay: Alerji testi her yaşta yapılabilinir. Genelde herkes der ki beş yaştan önce yapılmaz yok şu yaştan önce yapılmaz her yaşta yapılabilinir
Ece Erken: Mesela bizde bir yaşındaki çocuğumuza yaptırabilir miyiz?
Ahmet Akçay: Şimdi bunun ayrımı şu; besin alerjisinden şüpheleniyorsak yani bir çocukta egzama varsa, kaşıntı varsa bir besin alerjisi şüphemiz varsa bir iki aylıktan itibaren yapılabilinir çünkü bu gıda alerjisi hastalıkları küçük yaşın hastalıkları. Üç yaşından sonra besin alerjileri zaten pek görülmüyor ondan sonra test yapmanın bir anlamı kalmıyor ancak astım ve alerjik nezle belirtileri için bunun testleri için ise genelde iki, üç yaşından sonra yapmayı tercih ediyoruz eğer belirtiler çok fazla ise iki yaşından sonra belirtiler çok fazla değilse üç yaşından sonra yapıyoruz.
Ece Erken: Alerji testi ney aslında hocam? Ne yapıyorsunuz kan mı alıyorsunuz neye bakıyorsunuz?
Ahmet Akçay: Şimdi alerji testini ciltten yapıyoruz ve ciltten en doğru sonuç veriyor.
Kandan da yapılabiliyor fakat ciltten yapılan daha doğru sonuç veriyor çünkü kandan yapılanı makine çalışıyor makinenin kalitesine göre değişiyor ama ciltten yapılan zaten biz o kişinin alerjisini değerlendiriyoruz. O kişinin çalışıp çalışmaması gibi bir şey söz konusu değil onun için ciltten daha doğru sonuç veriyor ve ne yapıyoruz alerjenleri damlatıyoruz önce kola ev tozu miteları damlatıyoruz.
Ece Erken: Ay hocam keşke getirseydiniz şimdi yapardık hepsini.
Ahmet Akçay: Yani yapabilirdim tabi ki. Kediyi köpeği damlatıyoruz her alerjeni damlatıyoruz.
Ece Erken: Hocam evde çıkan toza bile alerjisi olanlar var
Ahmet Akçay: Evet. İstanbul’da deniz kenarında olan şehirlerde en çok alerji nedeni ev tozu içindeki mitelar.
Ece Erken: Peki astımdan hocam kendimizi çocuklarımızı nasıl koruyacağız?
Ahmet Akçay: Şimdi nasıl koruyalım? Bir kere korumak için en önemli şey tabi ki genetik. Annemizi babamızı değiştiremeyiz. Onun için biz çevresel nedenleri korumamız lazım. Çocuğun kaldığı odada mümkün olduğu kadar tekstil ürünlerini azaltmamız gerekiyor. Özellikle aile de anne veya babada alerjik bir durum varsa çocukta da alerji olma eğilimi fazla olduğu için çocuğun odasında mümkün olduğu kadar halı, kilim bulundurmayacağız.
Ece Erken: Halı, kilim olmayacak.
Ahmet Akçay: Evet. Bunun dışında oyun matı olabilir
Ece Erken: Oyun matı bende çok kullanıyorum.
Ahmet Akçay: Evet. Bunun dışında çocuğun eğer alerjisini saptamışsak ev tozuna karşı mitelara karşı saptamışsak bir kere çocuğun odasında yatağı, yastığı, yorganı antialerjik kılıfla kılıflayacağız. Neden? Çünkü çocuğun yattığı yatakta özellikle deniz kenarında yaşayan şehirlerdeki yaşayan çocukların yattığı yatakta beş on milyon mite var. Mitelarla yatarken nasıl düzelelim? Nasıl iyileşelim değil mi?
Ece Erken: Şuan mesela bunda kaç tane mite vardır hocam?
Ahmet Akçay: Bunda bir, iki milyon mite vardır
Ece Erken: Bunda bir, iki milyon mite var şuan
Ahmet Akçay: Bu mitelarla şimdi yatarken ev tozuna karşı mitea karşı alerjimiz varsa ne yapalım? Şimdi bunları ne yapmamız gerekiyor? Antialerjik kılıfla geçirip antialerjik kılıfta geçirdikten sonra da normal nevresimi geçirip normal nevresimi geçirdikten sonra bu normal nevresimi haftada bir 60 derecede yıkayıp ütülüyoruz.
Ece Erken: Benim alerjim var galiba. Hapşırmak üzereydim.
Ahmet Akçay: Bakın hemen yaklaştınız.
Ece Erken: Ay vallahi billahi bir milyon mite var diyorsunuz bu mitelar mutlaka yapar bir şey.
Ahmet Akçay: İşte bu miteları öldüren tabi ki spreylerde var onların spreyleyip miteları öldürüp alerjik özelliği de kaybedebiliyoruz.
Ece Erken: Peki aşı var mı hocam alerji aşısı?
Ahmet Akçay: Alerji aşısı var. Beş yaşından sonra uygulanıyor. Alerji aşısını kimlere uyguluyoruz? Bir alerjik astımı varsa iki alerjik nezle varsa, göz alerjisi varsa uygulayabiliyoruz. Bir de arılara karşı ciddi alerjisi olanlarda uyguluyoruz. Çünkü bazen arı öldürebiliyor.
Ece Erken: Polen?
Ahmet Akçay: Astımın, alerjik nezlenin nedenlerinden bir tanesi polenlere karşı da alerji aşısı var. Alerji aşısı da artık gün geçtikçe yeni gelişmelerde yeni aşılar çıktı. Artık dil altına uygulanan polenlere karşı tablet aşılar var.
Ece Erken: Ay ne güzel.
Ahmet Akçay: Dilin altına koyuyorsunuz iki dakika içinde eriyor her sabah uygulanıyor ve bu alerjik nezle faydası bayağı oluyor.
Ece Erken: Kaç yaşından itibaren?
Ahmet Akçay: Beş yaşından itibaren uygulanıyor.
Ece Erken: Hocam pelüş oyuncaklar?
Ahmet Akçay: Bunlarda miteların kaynağı Bunlarda ne yapmak gerekiyor? Genelde çocuğun odasından eğer alerjisi varsa şimdi herkesin de yani onu alma, bunu alma, bunu koyma diye bir şeyimiz de yok alerji eğilimi varsa.
Ece Erken: Bu pelüş oyuncakları birçok doktorumuz da gerçekten önermiyor. Mikrop çok birikiyor diyorlar. Mesela bunun temizlenmesi için bile işte Erkan Şamcı geliyor bize ekolojik yaşam uzmanı sarın diyor işte buzluğa koyun diyor ertesi gün açın çocuğa verin diyor.
Ahmet Akçay: Ne yapalım? En güzeli deniz kenarında ki şehirlerde yaşayanlar da genelde pelüş oyuncakları tercih etmesin ama Konya’ da Mardin’ de ev tozlarının yaşamaşı mümkün değil, çünkü nem yok. Çünkü bu mitelar nemli ortamları seviyor ondan dolayı oda ısısının arttığı ortamları seviyorlar. Onun için de kış dönemlerinde genelde çok fazlalaşıyor. Deniz kenarındaysa İstanbul’ daysa peluş oyuncakları pek tercih etmeyelim. Eğer çocuk vazgeçemiyorsa ne yapalım? Ya deep freeze de tutalım bir gün ondan sonra sudan geçirelim çünkü öldürdük, öldürdükten sonra yine burada ki o mitelar duruyor o miteları da su ile temizlememiz gerekiyor veya 60 derece de hafta da bir yıkayalım mitelarından kurtulalım.
Ece Erken: Peki hocam şimdi bu burada ki mite dolu kutumuzu buraya koyuyorum. Şimdi geçelim hocam mesela çileğe alerjisi olan var mı hocam?
Ahmet Akçay: Evet. Çileğe alerjisi olanlar var. Şimdi bu kiviye alerji besinlere alerji de çok sık görülen hastalılardan bir tanesidir. Özellikle kivi tükettik veya kavun, karpuz tükettik baktık ki ağız etrafında kızarıklıklar oluyor, bu kişide de polen alerjisi olabilir.
Ece Erken: Nerede kızarıklar oluyor?
Ahmet Akçay: Dudak etrafında kızarıklıklar, ağızda şişlikler olabiliyor yedikten sonra. Eğer biz kivi yemişsek, elmayı tüketmişsek yemişsek kavun, karpuz veya portakal yemişsek ve ağız etrafında da her seferinde kızarıklık, şişlik oluyorsa o zaman yine polen alerjisi aklımıza gelmesi lazım. Neden? Çünkü polen alerjisi olanlarda bu çapraz reaksiyonlardan dolayı bir sendrom diyoruz biz buna ağız alerji sendromu ağız polen sendromu diye bir durum var o olabiliyor. Onun için polen alerjisi açısından değerlendirmek gerekiyor. Polen mevsiminde hapşırmaları, burunda kaşınmaları, nezleleri geniz akıntısı oluyor mu olmuyor mu diye sorgulamamız lazım.
Ece Erken: Peki hocam hiç tedavi ettirmedik kendimizi alerjimizde var işte mesela astımımızda var hiç tedavi ettirmedik nedir bunun sonucu?
Ahmet Akçay: O zaman çocuklarımızda niye derslerinde başarısızsın demeye hakkımız yok o zaman.
Ece Erken: O kadar etkiliyor yani?
Ahmet Akçay: Neden? Çünkü burunu tıkalı ondan sonra nezlesi var çocuk gece uyuyamamış sabah kalkmış uyku sersemi, okula gitmiş uyumuş, dersleri dinleyememiş o zaman da neden zayıf aldın demeye hakkımız var mı? Çünkü bu okul başarısını da etkiliyor. Burun tıkalıyken çocuk dersleri, testleri nasıl çözsün? Çocuk sınava giriyor burun tıkalı durmadan akıyor, durmadan geniz akıntısı gece uyumamış zaten..
Ece Erken: Doğru doğru hocam
Ahmet Akçay: Yani. Ne oluyor? Bunun dışında akciğerlerde sık sık zatüre olur, enfeksiyon olur ve akciğerlerde kalıcı harabiyet olur. Bu seferde ömür boyu da hadi bakalım öksür dur.
Ece Erken: Ömür boyu da öksürüyor.
Ahmet Akçay: Yani ondan sonra balgam bir taraftan öksürük bir taraftan.
Ece Erken: Ay Allah korusun valla. Yaşayan bilir bir buçuk aydır öksürüğüm geçmemiş biliyorsunuz. Hocam şimdi neye geçtik süt ve süt ürünleri. Tavuğumuz var burada etimiz var işte konserve gıdalar var bunlarla ilgili neler söylersiniz bize?
Ahmet Akçay: Şimdi çocuklarda alerjilerden besin alerjenleri en sık besin alerjileri süt alerjisi. Bu süt alerjileri olanlar genelde ne yapıyorlar? Gidiyorlar benim süte alerjim var diyorlar inek sütü alerjisi deniliyor genelde ,süt alerjisi denilmiyor inek sütü alerjisi deniliyor gidiyor aile keçi sütü alıyor bak sen şimdi.
Ece Erken: Ama anne sütüne de en yakın keçi sütü diyorlar. O acaba ona alerjisi olmaz mı diyorlar ama oluyor.
Ahmet Akçay: Ama yanlış. Çünkü inek sütüne alerjisi olan bir çocukta %80 %90 keçi sütüne de alerjisi var demektir. Şimdi ve birde biz bazen inek sütüne karşı öyle alerjiler yakalıyoruz ki altıktan beş on dakika içerisinde çocuğun hayatını tehlikeye sokan, ölüme götürebilen ciddi alerjik reaksiyonlar. Yani alerjik şok dediğimiz bir alerji durumuna neden olabiliyor. O durumda siz gidip de süt yerine keçi sütüne sadece dilini dokundursanız bile çocuğun hayatını tehlikeye sokabilirsiniz.
Ece Erken: Ay çok önemli bilgiler veriyorsunuz hocam. Şimdi biz süte alerjisi olduğunu nasıl anlayacağız? İlk belirti nedir?
Ahmet Akçay: Şimdi süt alerjisi genelde küçük bebeklerde yüzünde egzama olarak kendini gösterebiliyor. Genelde yüzünde kızarıklıklar oluyor, eklem yerlerinde kızarıklıklar, vücutta kızarıklıklar oluyor ve genelde de bu ilk yüzde kızarıklıklar olduğu için çocuğun öpmeye bağlı olduğunu genelde söylüyorlar. Çok öptün , sen öptün sen öptün derken bakarlar o öpmemeye başlar ama yine devam eder. Bakar ki sonra kollarına geçer ve eklem yerlerinde olur. Egzama bu besin alerjilerinin önemli belirtilerinden bir tanesi. Bunun dışında süt alımından sonra dudak etrafında kızarıklık, vücutta kızarıklık kurdeşen dediğimiz bir durum ortaya çıkabilir. Süt alımından sonra bebeklerde kakada sümüklenme, kakada kan görülmesi, kusma görülmesi, bunun dışında ishal görülmesi, kabızlık görülmesi bunlarda alerjinin belirtileridir
Ece Erken: Peki hocam süt de alması gerekiyor o besinden de alması gerekiyor peynirden veremiyor muyuz?
Ahmet Akçay: Şimdi süt ürünleri olan her şeyi yasaklıyoruz. Şimdi bakın burada süt alerjisi olan bir annenin eğer sadece anne sütü alıyorsa bir kere annenin de diyet yapması lazım. Çocuk ilk altı ay sadece anne sütü alıyor onun için annenin diyet yapması lazım. Neleri tüketmemesi gerekiyor süt alerjisi olanın? Bir kere peynir, ayran, kefir gibi süt içeren tüm ürünleri yasaklıyoruz. Tereyağ, margarin yasak, dana eti onu da yasaklıyoruz. Çünkü bunlarda çapraz reaksiyon var bunlarda. Yani süte alerjisi olan %10 oranında da dana etine alerjisi olabiliyor. Onun için genelde kuzu eti öneriyoruz. Eğer yumurta alerjisi yoksa tavuk eti tüketebilir. Ama yumurta alerjisi olan kişilerde de yirmi kişiden bir tanesinde tavuğa da alerjsi olabiliyor onun için tavuğu da vermiyoruz yumurta alerjisi olanlarda.
Ece Erken: Ne yiyeceğiz hocam?
Ahmet Akçay: Çünkü ne yapıyoruz bu gıdaları işte biz süt içermeyen gıdalardan anneye bir diyet öneriyoruz ki süt içeren gıdaları tüketmeyelim. Tereyağ, margarin tüketmeyelim. Tarhana çorbası çok faydalı diye tüketmeyelim çünkü içinde yoğurt var.
Ece Erken: Yaaa. Hocam bir telefonumuzda var hemen alalım. Buyurun efendim hoşgeldiniz İyi Fikir’e
Telefon konuşması: Alo iyi günler.
Ece Erken: İyi günler. Buyurun. Konuğumuzu tekrar söylememe gerek yok. Ama tekrar söyleyeyim. Sayın doktorumuz Ahmet Akçay bizlerle birlikte. Sorunuzu alabiliriz.
Telefon konuşması: Hocama ben şey soracaktım da. Ben beş aylık hamileyim üçüncü bebeğim. Alerjik astımım var. Bebeklerimde de doğunca oluyor. Bunun için şimdi bir şey yapabilir miyim hamileyken.
Ahmet Akçay: Keşke öyle bir şeyimiz olsa imkanımız olsa. Yani hamileyken kendimizi biliyoruz çocuğumuzda da biliyoruz ki alerjik astım veya başka bir alerjik hastalık olma ihtimali %30 ile %50 arasındadır. Eğer eşiniz de varsa bu %80 e kadar çıkıyor. Keşke tabi ki böyle bir önlemle çocuğumuza alerji olmamasını sağlasak .Böyle kesin bir çözüm yok ancak ne yapabiliriz? Çocuk doğduktan sonra doğumdan sonra bir kere çocuğun cildini güzelce nemlendirelim düzenli olarak. Çünkü cilt bariyeri çok önemli . Yattığı yatakta ki çarşafları eğer deniz kenarı olan bir şehirde yaşıyorsanız, nemli bir şehirde yaşıyorsanız muhakkak çarşaflarını en az 60 derece e haftada bir yıkayalım. Çocuğun odasında halı, kilim bulundurmayalım ve pelüş oyuncakları tercih etmeyelim. Genelde de kokusuz ürünler tercih edelim ki çocuk kokudan rahatsız olmasın. Çünkü bunlar alerjiye eğilimi arttırıyor. Eğer İstanbul’ da yaşayan bir kişide çocuğun alerji olması astım olma durumu en çok mitelara bağlı yani ev tozlarına bağlı olabiliyor. Onun için bunlara karşı önlem almak lazım ve çocuklara fazla kilo aldırmamak lazım. Çünkü fazla kilo astıma ve alerjik hastalıklara neden oluyor. Gereksiz antibiyotik kullanmamanız gerekiyor çünkü gereksiz yere kullanılan antibiyotik de alerjik hastalıklara neden oluyor ve doğumunuzu da mümkünse normal doğum tercih edin, sezeryan tercih etmemeye gayret gösterin. Çünkü sezeryan doğumda alerjiyi artırabiliyor.
Ece Erken: Valla doktorlarımıza kızmasınlar ama hocam normal doğum bende sürekli normal doğum normal doğum ama mutlaka bir şey bulunuyor ya. Ya kafası büyük deniliyor. Sezeryana doğru bizi itiyor doktorlarımız da yani.
Ahmet Akçay: On yıl önce %97 normal doğumken şimdi bakıyorsun %97 sezeryan doğum oluyor. Evet maalesef.
Ece Erken: Gerçekten buradan seslenelim de kızmasınlar herkes demiyorum tabi ki ama yani normal doğum adı üzerinde normal ya Allah bizi böyle yaratmış normal doğum yapabiliriz yani ama sezeryan işte çok gerekli durumlarda yapmak lazım hocam. Teşekkür ederim destek verdiğiniz için.
Ahmet Akçay: Ne demek efendim.
Ece Erken: Devam ediyoruz şimdi. Hocam yumurta peki şimdi süte alerjimiz var işte bunları tüketemiyoruz. Yumurta?
Ahmet Akçay: İşte bizim besin alerjileri inanın ki ilk bebeklerde ilk bir yaşındaki bebeklerde en büyük sorunlardan bir tanesi şimdi süt alerjisi çıkıyor birde yanında yumurta alerjisi çıkıyor genelde. Çünkü çocuklarda bebeklerde en sık gıda alerjisine neden olan en önemli sekiz tane gıda var.
Ece Erken: İlki hangisi?
Ahmet Akçay: En önemlisi süt.
Ece Erken: Sonra yumurta mı geliyor?
Ahmet Akçay: Sonra yumurta geliyor.
Ece Erken: Bal?
Ahmet Akçay: Bal gelmiyor. Ama zaten bir yaşından önce biz bal vermiyoruz.
Ece Erken: Evet. Bala alerjisi olan oluyor mu?
Ahmet Akçay: Bala alerji olan polenle alerji olanlarda bal reaksiyon gösteriyor. Eğer polene alerjimiz varsa o zaman bal zarar veriyorsa bize tüketmememiz gerekiyor. Ama yumurta alerjisi önemli çünkü yumurta alerjisi olan da bazı gıdaları tüketmemesi gerekiyor.
Ece Erken: Mesela?
Ahmet Akçay: Mayonez tüketemez anne. Bunun dışında bisküvi tüketemez, makarna tüketemez, tatlı tüketemez. Çünkü bunlarda da hep yumurta içeren maddeler olduğu için onun için bunları tüketemiyoruz yani tatlı ihtiyacımızı gidermek için bizim tercihimiz genelde kabak tatlısı olabiliyor, ayva tatlısı olabiliyor veya hoşaf olabiliyor ama diğer maalesef tatlıları tüketemiyoruz. Süt alerjimiz var süt tatlılarını tüketemiyoruz. Yumurtaya alerjimiz var diğer tatlıları tüketemiyoruz böyle sorunlarımız var ve yumurtaya alerjisi olan tavuk da tüketemeyecek bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Bazen anneler diyor ki şu kadar tüketsem ne olur? Canım çekti yedim. Olmuyor yani bu oruç tutmaya benziyor.
Ece Erken: Şu kadardan bile hocam küçücük bir parçadan bile sorun oluyor.
Ahmet Akçay: Yani bazen aileler diyor ki niye yediniz diyorum diyor ki canım çekti yedim diyor. Ama ne oluyor? Sonra onun sıkıntısı problem. Çünkü bir parça bile yeseniz onun etkisi bazen bir hafta bile devam ediyor. Onun için biz diyete dikkat ediyoruz ve genelde böyle kutuyla pakette olan konserve gıdaları genelde tükettirmiyoruz bunlara önem veriyoruz.
Ece Erken: Kısa bir aradan sonra devam ediyoruz. Efendim bir aramız var sonrasında tekrar buradayız.
Ece Erken: Efendim yavaş yavaş programımızın sonuna geldik aradan sonra veda ediyoruz normalde ama son bir sorum var Prof. Dr. Ahmet Akçay’ a çocuk alerji uzmanımıza. Şimdi mevsim tabi ki değişiklikleri polen artık çok fazla göreceğiz. Polen alerjisinden korunmak için ne yapmalıyız hocam?
Ahmet Akçay: Evet. Polen alerjisi olanların bir kere özellikle çocukların dışarı çıkarken bir güneş gözlüğü çocuğun sevdiği bir güneş gözlüğünü takmasında fayda var, çünkü polenlerin göze yapışmasını engelleyebiliriz. Bunun dışında hava çok sıcakken özellikle nisan, mayıs aylarında polen alerjisi olan çocukların mümkün olduğu kadar hava sıcakken dışarıda kalmamaları veya sıcakken kalmışsa da eve girince muhakkak kıyafetlerini değiştirip bir duş almalarında fayda var. Çünkü polenler kıyafetlere yapışıyor ve ayakkabıları da evin dışında çıkarmaya adet edinelim.
Ece Erken: Hocam çok teşekkür ediyoruz.
Ahmet Akçay: Biz teşekkür ediyoruz
Ece Erken: Önümüzde ki günlerde yine bekliyoruz efendim arayı lütfen uzatmayalım bu kadar fazla.
Ece Erken: Tabi ki tabi ki efendim
Ahmet Akçay: Efendim hocamız ne güzel yine tane tane gülen yüzüyle çok güzel bilgiler verdi bize kendisine İyi Fikir ailesi olarak teşekkür ediyoruz, yarın saat 09:30’ da yine lütfen ekranda olun, bizler burada sizleri bekliyor olacağız. Hoşçakalın , sevgiyle kalın..