Dünyada polen alerjisi olan milyonlarca insan için ilkbahar ve yaz ayları sıkıntılı dönemlerdir. Değil yeşil alanlara gitmek, evden dışarı çıkmak bile polenlere maruz kalan hastalarda alerjik yakınmaları başlatabilir. Polen alerjisi olanlar, duyarlı oldukları polenlerin havada yoğun olarak bulunduğu haftalarda gözlerde kaşıntı, yaşarma ve kızarıklık, burunda kaşıntı, akıntı, tıkanıklık ve hapşırık gibi şikayetleri olur; sadece polen alerjisi olanlarda polen dönemi geçince şikayetler de ortadan kalkar.

Polen Alerjisi Olanlar Ne Zaman Sokağa Çıkmalı?

Polen sezonu boyunca havadaki polenlerin yoğunluğu aynı değildir; günden güne ve hatta gün içinde değişiklik gösterebilir. Polen alerjisi olan insanların dışarı çıkacakları zamanları buna göre ayarlaması yakınmaların azalmasına yardımcı olacaktır. Genellikle, ortalama bir günde polenlerin havadaki yoğunluğu sabah saatlerinde artmaya başlar, öğleye doğru zirve yapar ve sonra gittikçe azalır. Polenlerin gün içinde en düşük yoğunlukta olduğu saatler ise güneş doğmadan önceki dönem ve akşam saatleridir. Ancak bu değişimin görece olduğu da akılda tutulmalıdır. Polen yoğunluğunun diğer günlere göre çok daha fazla olduğu günlerde, polenlerin gün içinde azaldığı saatlerde bile yoğunluğu ve dolayısıyla alerjisi olanlara etkisi çok olabilir.

Havadaki polen yoğunluğu meteorolojik koşullardan da etkilenir. Rüzgârlı havalarda polenlerin havada kalma süreleri ve yayılma alanları artar; yağmurlu havalarda ise havadaki polen yoğunluğunda çok belirgin düşüşler olur.

Sonuç olarak;

Polen alerjisi olanların imkân varsa yaşadıkları şehirdeki polen ölçümlerini ve uyarıları takip etmeleri önerilir. Günlük işlerini planlarken de, dışarıda olacakları saatleri havadaki polen yoğunluğunun düşük olduğu zamanlara denk getirmeleri önerilir. Aynı şekilde, evlerini havalandıracakları saatleri de bu şekilde seçmeleri uygun olacaktır.