Pilor stenozu, besinlerin ince bağırsağa girmesini engelleyen, bebeklerde nadir görülen bir durumdur. Normalde mide ve ince bağırsak arasındaki kaslı kapakçık (pilor), yiyecekleri sindirim sürecinin bir sonraki aşamasına hazır olana kadar midede tutar. Bu durum meydana geldiğinde, pilor kasları kalınlaşır ve anormal şekilde büyür, bu da yiyeceklerin ince bağırsağa ulaşmasını engeller. Pilor stenozu belirtileri arasında şiddetli kusma, dehidrasyon ve kilo kaybı da bulunabilir.  

Pilor Stenozu Belirtileri Nelerdir?

Pilor stenozu belirtileri genellikle doğumdan sonra üç ila beş hafta içinde ortaya çıkar. 3 aydan büyük bebeklerde nadir olarak görülür ve tipik belirtiler şunları içerir: 

Beslendikten sonra kusma: Bebek, anne sütünü veya formülü birkaç metre uzağa atarak (mermi kusması) kuvvetli bir şekilde kusabilir. Kusma ilk başta hafif olabilir ve pilor açıklığı daraldıkça giderek daha şiddetli hale gelebilir. Kusma bazen kan içerebilir.

Kalıcı açlık: Bu duruma sahip olan bebekler genellikle kustuktan hemen sonra yemek yemek isterler.

Mide kasılmaları: Beslendikten hemen sonra, ancak kusmadan önce bebeğinizin üst karnında dalgalanan dalga benzeri kasılmalar (peristalsis) fark edebilirsiniz. Bu, mide kaslarının daralmış pilordan yiyecekleri zorlamaya çalışmasından kaynaklanır.

Dehidrasyon: Bebeğiniz gözyaşları olmadan ağlayabilir veya uyuşuk hale gelebilir. Bezini daha az ıslatabilir.

Bağırsak hareketlerinde değişiklikler: Bu durum, yiyeceklerin bağırsaklara ulaşmasını engellediğinden, bu durumdaki bebekler kabız olabilir.

Kilo problemleri: Bebeğinizin kilo almasını engelleyebilir ve bazen kilo kaybına neden olabilir.

Pilor Stenozu Nedenleri

Pilor stenozu nedenleri bilinmemektedir, ancak genetik ve çevresel faktörlerin bu durumun gelişiminde rol oynadığı belirtilmektedir. Bu durum genel olarak doğumdan sonra gelişir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Pilor stenozu için risk faktörleri şunları içerir:

Cinsiyet: Erkeklerde, özellikle yeni doğan çocuklarda, kızlara göre daha sık görülür.

Erken doğum: Zamanında doğan bebeklere göre erken doğan bebeklerde daha yaygındır.

Aile öyküsü: Ailede bu durumun olması bebekte de olma olasılığını artırır. 

Hamilelik sırasında sigara içmek: Bu davranış riski neredeyse ikiye katlayabilir.

Erken antibiyotik kullanımı: Yaşamlarının ilk haftalarında belirli antibiyotikler verilen bebeklerde artmış pilor stenozu riski vardır. Ek olarak, hamileliğin sonlarında belirli antibiyotikler alan annelerden doğan bebeklerde bu durum risk oluşturabilir. 

Pilor Stenozunun Teşhisi

Tam bir tıbbi öykü ve fizik muayeneye ek olarak pilor stenozu için doktorunuz şunları yapabilir: 

Kan testleri: Bu testler dehidrasyon ve mineral dengesizliklerini değerlendirir.

Karın röntgeni: Film üzerinde iç dokuların, kemiklerin ve organların görüntülerini üretmek için görünmez elektromanyetik enerji ışınlarını kullanan bir tanı testi.

Karın ultrasonu: Kan damarlarının, dokuların ve organların görüntülerini oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgaları ve bir bilgisayar kullanan bir tanısal görüntüleme tekniği. Ultrasonlar, iç organları çalışırken görmek ve çeşitli damarlardan kan akışını değerlendirmek için kullanılır.

Baryum yutmak/üst GI serisi: Sindirim sisteminin üst kısmındaki organları inceleyen bir tanı testi.

Pilor Stenozu Tedavisi Nedir?

Pilor stenozu için özel tedavi, bebeğinizin doktoru tarafından aşağıdakilere dayalı olarak belirlenecektir:

Bebeğinizin yaşı, genel sağlığı ve tıbbi geçmişi,

Sorunun kapsamı,

Bebeğinizin belirli ilaçlara, prosedürlere veya terapilere karşı toleransı,

Sorunun seyri.

Pilor stenozu ameliyatla tedavi edilmelidir. Bununla birlikte, doktorların önce bebeğinizin dehidrasyonunu ve mineral dengesizliklerini tedavi etmesi gerekebilir. Su ve mineraller intravenöz (IV) sıvı ile değiştirilebilir. Bu işlemden sonra ameliyat yapılabilir. Anestezi altında göbek deliğinin üzerinde küçük bir kesi yapılır ve gergin pilor kası onarılır.