PEG (Polietilen Glikoller) alerjisi, yani polietilen glikole karşı bazı kişilerde alerjik reaksiyon görülmektedir. PEG maddesine alerjik reaksiyonlar hafif alerjik reaksiyondan ciddi alerjik şoka kadar değişen şiddette olabilmektedir. PEG için ‘‘gizli alerjen’’ de denilebilir. İlaç içindeki PEG miktarı arttıkça ve molekül ağırlığı arttıkça alerjik reaksiyon geliştirme potansiyeli de artmaktadır.
Polietilen Glikoller (PEG) ya da Makrogol Nedir?
Polietilen glikoller (PEG’ler) veya makrogoller, yiyecekler, kozmetikler ve ilaçlar gibi günlük ürünlerde bulunan hidrofilik polimerlerdir. PEG maddesine bağlı alerjik şok gelişmesi nadir bir durumdur. Polietilen glikoller (PEG’ler) veya makrogoller birçok üründe ve ilaçlarda yaygın olarak kullanılan maddedir. Tıbbi ürünlerde (yara sargıları ve hidrojeller), ev ürünlerinde (deterjanlar ve cilalar), gıda ürünlerinde (örneğin, gıda takviyeleri için koruyucu maddeler) ve suda çözünür özelliklerinden dolayı kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır. İlaçlarda bulunabilen PEG maddeleri alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Çok bilindik ilaçların içinde bile PEG maddesi bulunmaktadır.
PEG (Polietilen Glikoller) Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
PEG alerjisinin belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Bazı kişilerde hafif belirtiler olurken bazı kişilerde ise çok şiddetli ve hayati risk oluşturan belirtiler meydana gelebilir. PEG alerjisi solunum yollarını, mide ve bağırsağı, kalp ve damarları ve cildi etkileyecek reaksiyonlara neden olabilir. PEG alerjisinin belirtileri şunlardır:
-Hırıltılı solunum,
-Boğulma hissi,
-Nefes darlığı,
-Öksürük,
-Nefes alırken tiz ses,
-Mide bulantısı,
-Kusma,
-İshal,
-Karın ağrısı,
-Kaşıntı,
-Kurdeşen,
-Yüz, dudak ve boğazda şişlik,
-Baş dönmesi, bayılma,
-Hızlı kalp atışı.
PEG alerjisinin belirtileri hafif başlayabilir ancak hafif belirtiler de anafilaksi belirtisi olabilir. Anafilaksi, acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Erken müdahale edilmeyen anafilaksi yani alerjik şok komaya hatta ölüme sebep olabilir. Anafilaksi durumunda ilk yapılacak şey adrenalin uygulamasıdır.
PEG (Polietilen Glikoller) Alerjisi Teşhisi ve Tedavisi
PEG alerjisinin teşhisinde deri delme testi kullanılabilir. Deri delme testinde çok az miktarda alerjen cildinizin altına yerleştirilir ve vücudunuzun bu alerjene vereceği tepki gözlemlenir. Bu testin çok dikkatli yapılması gerekir. Çünkü PEG maddesine karşı alerjik şok geçirme olasılığı bulunur. Bu sebeple bu testin bir alerji uzmanı denetiminde, tıbbi ekip ve ekipmanların olduğu bir ortamda yapılması gereklidir. PEG alerjisi içeren ilaçlardan kaçınmak gerekir. Özellikle alerjiye neden olan PEG maddesinin miktarı ve molekül ağırlığı belirlenmeli ve buna göre kaçınılması gereken ilaç listesi belirlenmelidir. Alerjik şok sırasında kullanılan bazı ilaçlarda bile PEG maddesi bulunabildiği için acil müdahalenin PEG içermeyen ilaçlarla yapılması çok önemli olmaktadır. Alerji uzmanınız durumunuza dikkate alarak adrenalin oto enjektör reçete edebilir. Adrenalin oto enjektörün kullanım detayları ile ilgili alerji uzmanınız size anlatacaktır.
PEG Alerjisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
PEG alerjisinde hasta eğitimi oldukça önemlidir. PEG alerjisi olan bir kişinin kullanacağı yeni ilaçların ve mevcut ilaçlarının içeriğine hakim olması gerekir. PEG alerjisi olan kişilerin ilaçlar ve markalar konusunda dikkatli olması ve titiz davranması gereklidir. Hastalar ayrıca kişisel PEG eşik seviyeleri hakkında bilgilendirilmelidir. Çünkü her PEG seviyesi alerji yapmayabilir.
PEG alerjisinin farkındalığının ve bilinirliğinin artması oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçilmesi bakımından oldukça önemlidir. Acil servislerde doktorlar, PEG alerjisi olan kişileri tedavi ederken bu maddenin bulunduğu ilaçları kullanmamalı ve uygulanacak tedaviyi bu çerçevede planlamalıdır.
Genel pratisyen hekimler ve eczacılar, PEG alerjisi olan hastalara ilaç yazmadan veya dağıtmadan önce PEG içeren ilaçların markalarını da kontrol etmelidir.
Elektronik tıbbi kayıt geliştiricilerinin doğru PEG alerji kaydını kolaylaştırmak ve PEG içeren ilaçlardan kaçınmak için yazılımlarını güncellemeleri gerekecektir.
PEG alerjisi saptanan hastalarda PEG alerjisi ayrıntıları elektronik tıbbi kayıtlara eklenmelidir ve hastaya bir kopyası verilmelidir.
Kaçınılması gereken PEG ve molekül ağırlıkları tanımlamalı ve hastanın reaksiyon gösterdiği ilaçları listelemelidir. Akut alerjik reaksiyonları tedavi etmek için kullanılmaması gereken PEG içeren ilaçları, molekül ağırlıklarını ve güvenle kullanılabilecek ilaçların bir listesi de belirlenmelidir. Hastaya alerjisi hakkında detaylı bir bilgi içeren epikriz verilmelidir.