Koronavirüs salgınının etkisi dünya üzerinde hala devam ederken Hindistan’da 10 yaşlarında bir bireyin Nipah Virüsü sebebiyle hayatını kaybettiği haberi tüm dünyanın gündemine oturdu. Yapılan çalışmalar sonucu ölümcül boyutlara sahip virüsler arasında bulunduğu saptanan Nipah virüsü, uzun kuluçka özelliğiyle hastalığın hızla yayılması için uygun ortamı hazırlamaya devam ediyor.

Nipah virüsünün tedavisi noktasında henüz bir aşı ya da ilaç bulunamadığını belirten Çocuk Alerji, Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Besin Alerjisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay: “Daha makro bir mercekle baktığımızda; kentleşme, iklimsel değişiklikler, habitat tahribatı, çevre kirliliği gibi sebepler, potansiyel bir pandemi alarmını ve yeni virüslerin ortaya çıkma olanağını arttırmaktadır. Nipah virüsünden kaynaklanan ölüm oranına baktığımızda %75’leri görüyoruz. Yapılan araştırmaların incelenmesiyle Güneydoğu Asya bölgesinde yer aldığı saptanan Nipah virüsünün ileriki senelerde global yeni bir salgın yaratma potansiyeli mevcuttur” ifadelerini kullandı.

Nipah Virüsünün Kaynağı

Koronavirüs etkilerinin en derin hissedildiği Hindistan’da yarasalar üzerinde ölümcül Nipah virüsü belirtilerinin olması durumunun büyük endişeye yol açmasının yanı sıra meyve yarasalarının Nipah virüsünün doğal konağı olduğu yapılan çalışmalarda belirtilmiştir. İlk defa Malezya’nın Nipah bölgesinde bir salgın ile başlayan ve bulaş gösteren bu virüsün Bangladeş, Singapur ve Hindistan bölgelerinde meyve yarasaları aracılığıyla taşındığını açıklayan Prof. Dr. Ahmet Akçay, Nipah virüsünün halk sağlığı odağından acil durumlara yol açabilecek, yayılım gösterebilecek hastalıklar arasında, ilk 10’da bulunduğunun altını çizdi.

Nipah Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

Birey üzerinde gözlemlenen enfeksiyonlar; hafif ya da şiddetli akut solunum yolu enfeksiyonu, asemptomatik enfeksiyon ve ölümcül ensefalitten olarak temelde üç başlık altında isimlendirilebilir. Prof. Dr. Ahmet Akçay uyuşukluk, akut ensefaliti içeren bazı nörolojik işaretler ve bilinç kaybı semptomlarının da Nipah virüsünün işaretleri arasında yer aldığını açıkladı. Ve ekledi: “Bazı bireylerde akut solunum problemi de dahil olmak üzere ciddi solunum sorunlarının görülmesi olağandır. Ağır vakalarda ensefalit ve nöbetler gözlemlenebilir, 24 ila 48 saat içerisinde koma ihtimali yüksektir”.

Nipah Virüsü Nasıl Bulaşıyor?

Singapur ve Malezya’da gözlemlenen ilk salgınlar esnasında birçok insan enfeksiyonun, kontamine olmuş dokularla ya da hasta domuzlar aracılığıyla birincil yoldan temastan kaynaklanması durumu, altı çizilen bulgular arasındadır. Nipah virüsü bireylere domuzlar ve yarasalar aracılığıyla bulaşmaktadır ve bunun yanı sıra insandan insana da bulaş gösterebilmektedir. Nipah virüsünün vücuttaki semptomlarının soğuk algınlığı, solunumda güçlük, kusma, boğaz ağrısı, grip, uykusuzluk, öksürük ve mide bulantısı gibi başka solunum yolu rahatsızlıklarına benzediğini belirten Prof. Dr. Ahmet Akçay, Nipah virüsünün domuzlar üzerinde son derece bulaşıcı ve asemptomatik etkiye sahip olduğunun altını çizdi.

Hurma Yerken Dikkat!

Prof. Dr. Akçay: “Nipah virüsü Hindistan ve Bangladeş salgınları esnasında, konak görevini üstlenen meyve yarasasından gelen tükürük ya da idrar aracılığıyla kontamine olmuş meyve ya da hurma benzeri ürünlerin tüketilmesiyle eş zamanlı olarak en muhtemel enfeksiyon kaynağı halini almıştır. Daha spesifik olmak gerekirse hurma ve hurma özünden şurup benzeri ürünlerde Nipah virüsünün bulunma olasılığı yüksektir. Bu virüs, hurmaya meyve yarasaları aracılığıyla geçmiştir. Son derece dikkatli olunmalıdır” ifadelerini kullandı.

Nipah Virüsüne Karşı Önlem

Prof. Dr. Ahmet Akçay, Nipah virüsünü önleyici tedbirler odağından insanların ellerini sık sık yıkamasını ve öteki viral enfeksiyonlar için alınması gereken tüm önlemlere uymasını tavsiye ederken; Nipah virüsüne karşı alınması gereken en temel önlem olarak yarasaların istila ettiği bölgelerde bulunulmamasının elzem olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra Prof. Dr. Akçay, bireylerin Nipah virüsüne karşı nasıl tedbirler alabileceklerini ve korunma yollarını maddeler halinde açıkladı:

  • Nipah virüsü, endemik bölgelerde hasta yarasa ve domuz maruziyetine karşı önlemlerin sağlanmasıyla ve ham hurma sularının tüketilmemesiyle giderilebilir.
  • Virüsün insanlar arasında gerçekleştirdiği bulaş yolu ve ulaşım koşulları düşünüldüğünde; Nipah virüsünün yaygın olduğu bölgeler dışında da dikkatli ve özenli olmakta fayda vardır. Bunun yanı sıra Nipah virüsüne karşı maruziyeti azaltmak adına alınabilecek önlemler hakkında toplum, uzmanlar tarafından bilinçlendirilmelidir.
  • Bu konuda gerçekleştirilecek derin inceleme ve araştırmalar sayesinde, hastalık teşhisinin konulması ve salgınların önlenebilmesi adına güncel aşıların ve tedavilerin keşfedilmesi sağlanabilir.
  • Nipah virüsünün insanlar veya hayvanlar odağından herhangi bir tedavisi veya aşısı hali hazırda yoktur. Toplum için birincil tedavi önlem ve bakımdır.