Mevsimlik yemekler sadece tabaklarımızda harika durmaz, aynı zamanda gezegen için de iyidir. Mevsimine göre meyve ve sebzeler tüketmek dengeli beslenme açısından önemlidir. Hangi meyve veya sebzenin mevsiminde olduğunu bilmek yemeklerinizi daha lezzetli hale getirmenin yanı sıra daha sağlıklı bir şekilde beslenmenizi de sağlar. Bu yazımızda hangi aylarda hangi sebzelerin tüketilmesi gerektiğini sizler için yazdık. 

Ocak Ayı Sebzeleri ve Meyveleri

  • Elma,
  • Mandalina,
  • Limon,
  • Portakal,
  • Çarkıfelek,
  • Armut,
  • Nar,
  • Pancar,
  • Brüksel lahanası,
  • Karnabahar,
  • Kereviz,
  • Lahana,
  • Pırasa,
  • Mantarlar (yabani),
  • Yaban Havuçları,
  • Patates,
  • Arpacık,
  • Şalgam.

Şubat Ayı Sebze ve Meyveleri 

Şubat ayında sadece en dayanıklı sebzeler bulunur: 

  • Brüksel lahanası (sezon sonu),
  • Karnabahar,
  • Kereviz,
  • Lahana,
  • Pırasa,
  • Mantarlar (yabani) (sezon sonu),
  • Yaban havucu (sezon sonu),
  • Mor filizlenen brokoli,
  • Arpacık,
  • Şalgam (sezon sonu).

Mart Ayı Sebzeleri ve Meyveleri 

  • Kivi,
  • Limonlar,
  • Portakal, 
  • Nar (sezon sonu),
  • Karnabahar,
  • Kereviz (sezon sonu),
  • Pırasa (sezon sonu),
  • Biberler (mevsim geliyor),
  • Mor filizlenen brokoli,
  • Arpacık (sezon sonu),
  • Ispanak,
  • Taze soğan.

Nisan Ayı Sebzeleri ve Meyveleri 

  • Kayısı,
  • Kivi,
  • Kuşkonmaz,
  • Karnabahar (sezon sonu),
  • Biberler,
  • Mor filizlenen brokoli (sezon sonu),
  • Ispanak,
  • Taze soğan.

Mayıs Ayı Sebze ve Meyveleri

  • Kayısı,
  • Kiraz,
  • Kivi,
  • Kuşkonmaz,
  • Patlıcan,
  • Havuç,
  • Bezelye,
  • Biberler,
  • Ispanak,
  • Taze soğan,
  • Su teresi.

Haziran Ayı Sebze ve Meyveleri 

  • Kayısı,
  • Yaban mersini,
  • Kirazlar,
  • Kivi,
  • Ahududu,
  • Çilek, 
  • Domates, 
  • Enginar,
  • Kuşkonmaz,
  • Patlıcan,
  • Bakla,
  • Havuçlar,
  • Kabak, 
  • Rezene, 
  • Bezelye,
  • Biberler,
  • Ispanak,
  • Taze soğan,
  • Şalgam,
  • Su teresi.

Temmuz Ayı Sebze ve Meyveleri

  • Kayısı,
  • Böğürtlen, 
  • Yaban mersini,
  • Kirazlar,
  • Kivi, 
  • Kavun,
  • Şeftali, 
  • Ahududu,
  • Çilekler,
  • Domates,
  • Enginar, 
  • Kuşkonmaz (sezon sonu),
  • Patlıcan,
  • Pancar,
  • Bakla,
  • Brokoli, 
  • Havuçlar,
  • Kabak,
  • Salatalık, 
  • Rezene,
  • Bezelye,
  • Biberler,
  • Taze soğan (sezon sonu),
  • Tatlı mısır (mevsim geliyor),
  • Şalgam (yaz mevsimi mahsulü),
  • Su teresi.

Ağustos Ayı Sebze ve Meyveleri

  • Kayısı,
  • Böğürtlenler,
  • Yaban mersini,
  • Kiraz (sezon sonu),
  • Kivi meyvesi (sezon sonu),
  • Kavun,
  • Nektarin (mevsim geliyor),
  • Şeftali,
  • Ahududu,
  • Çilek (sezon sonu),
  • Domates,
  • Enginar, 
  • Patlıcan,
  • Pancar kökü,
  • Bakla,
  • Brokoli,
  • Havuçlar,
  • Kereviz (mevsim geliyor),
  • Kabak,
  • Salatalık,
  • Rezene,
  • Bezelye,
  • Biberler,
  • Roket,
  • Şeker mısır,
  • Su teresi.

Eylül Ayı Sebze ve Meyveleri 

  • Elmalar, 
  • Kayısı (sezon sonu),
  • Böğürtlenler,
  • Yaban mersini (sezon sonu),
  • Üzüm (kısa sezondan ekime kadar),
  • İncir (mevsim geliyor),
  • Kavun,
  • Nektarin,
  • Şeftali (sezon sonu),
  • Armut (mevsime giriyor),
  • Erikler (mevsim geliyor),
  • Ahududu (sezon sonu),
  • Domates,
  • Enginar,
  • Patlıcan,
  • Pancar kökü,
  • Bakla (sezonunda Eylül başına kadar),
  • Brokoli,
  • Bal kabağı (mevsim geliyor),
  • Havuçlar,
  • Kereviz,
  • Kabak,
  • Salatalık (sezon sonu),
  • Rezene,
  • Lahana (sezona giriyor),
  • Pırasa (mevsim geliyor),
  • Bezelye,
  • Biberler,
  • Patates (ana ürün),
  • Kabak (mevsim geliyor),
  • Şeker mısır,
  • Su teresi.

Ekim Ayı Sebze ve Yemekleri 

  • Elma,
  • Böğürtlen (sezon sonu),
  • Kızılcık (mevsim geliyor),
  • Üzüm (sezon sonu),
  • İncir,
  • Kavun (sezon sonu),
  • Nektarin (sezon sonu),
  • Armut,
  • Erikler (sezon sonu),
  • Domates (sezon sonu),
  • Ekim ayında mevsim sebzeleri,
  • Enginar (küre),
  • Patlıcan (Ekim ortasına kadar),
  • Pancar kökü,
  • Brokoli (sezon sonu),
  • Bal kabağı,
  • Havuç (sezon sonu),
  • Kereviz,
  • Kabak (sezon sonu),
  • Rezene (sezon sonu),
  • Lahana,
  • Pırasa,
  • Mantarlar (yabani),
  • Yaban Havuçları,
  • Bezelye (sezon sonu),
  • Biber (sezon sonu),
  • Patates (ana ürün),
  • Kabak,
  • Arpacık (mevsime giriyor),
  • Tatlı mısır (sezon sonu),
  • Şalgam (kış mahsulü mevsime giriyor),
  • Su teresi.

Kasım Ayı Sebze ve Meyveleri

  • Elma
  • Mandalina,
  • Kızılcık,
  • İncir,
  • Armutlar,
  • Enginar,
  • Pancar kökü,
  • Brüksel lahanası,
  • Bal kabağı,
  • Kereviz,
  • Lahana,
  • Pırasa,
  • Mantarlar (yabani),
  • Yaban Havuçları,
  • Patates,
  • Kabak,
  • Arpacık,
  • Şalgam,
  • Su teresi.

Aralık Ayı Sebze ve Meyveleri 

  • Elma,
  • Mandalina,
  • Kızılcık (sezon sonu),
  • Çarkıfelek,
  • Armut,
  • Nar,
  • Pancar kökü,
  • Brüksel lahanası,
  • Karnabahar,
  • Kereviz,
  • Lahana,
  • Pırasa,
  • Mantarlar (yabani),
  • Yaban Havuçları,
  • Patates (ana ürün),
  • Kabak,
  • Arpacık,
  • Şalgam.

Tüm yiyecekler mevsimsel midir?

Hayır, tüm yiyecekler mevsimlik olarak kabul edilmez. Bu nedenle mevsimine göre meyve sebzeler ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekir. Meyve ve sebzelerin yılın belirli zamanlarında ‘mevsiminde’ olduğu bilinse de mevsimlerden etkilenmeyen başka besin grupları da vardır. Süt ürünleri tüm yıl boyunca mevcuttur ve mevsimlik gıdalar olarak kabul edilmez. Süt, krema, yumurta ve tereyağı bunun bir örneğidir.

Mevsimlik yiyecekleri yemenin birçok avantajı vardır. Kural olarak, meyve ve sebzeler, yakın zamanda hasat edilmiş ve yerel olarak yetiştirilmiş olacakları için mevsiminde daha taze ve lezzetlidir. Mevsimi dışında tedarik edilen ürünler genellikle kontrollü koşullar altında veya dünyanın başka yerlerinde yetiştirilir ve bunları yerel mağazalara taşımak zaman (ve çok fazla mesafe) gerektirir.

Randevu ve Bilgi Formu