Koronavirüs salgını tüm dünyada etkisini hala devam ettirmektedir. Virüs yayıldığından beri çeşitli mutasyonlara uğradı ve bazı mutasyonların bulaşıcılığı önceki mutasyonlara oranla daha yüksektir. Son olarak da yakın zamanda “Omicron varyantı” endişe yaratmaya başladı. Bu yazımızda Omicron mutasyonu ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü’nün paylaştığı son gelişmeleri ve varyantın özelliklerini sizler için yazdık.
Omicron Mutasyonu Nedir?
Omicron varyantı ilk olarak 24 Kasım tarihinde Güney Afrika’dan Dünya Sağlık Örgütü’ne rapor edildi ve Dünya Sağlık Örgütü 26 Kasım’da bu varyantı duyurdu. Varyantın birçok yönünü anlamak için çalışmalar hala devam ediyor. Çalışma sonucunda bulgular ortaya çıktıkça Dünya Sağlık Örgütü tarafından paylaşılmaktadır. İlk olarak Güney Afrika’da görülen mutasyon, kısa sürede bazı ülkelere de yayıldı. Varyantın yayılması ise endişeleri daha çok arttırdı.
Omicron’un Delta dahil diğer varyantlara kıyasla daha bulaşıcı olup olmadığı (örneğin, kişiden kişiye daha kolay yayılıp yayılmadığı) henüz belli değildir. Güney Afrika’da Omicron varyantından etkilenen bölgelerde vaka sayısı artış göstermiştir ancak bu durumun Omicron varyantından kaynaklanıp kaynaklanmadığı ile ilgili henüz net bir veri yok ve araştırmalar devam ediyor.
Omicron Varyantı Daha Mı Şiddetli?
Omicron mutasyonu ile ilgili araştırmalar devam ediyor ve varyantın daha ciddi bir enfeksiyona neden olup olmayacağı henüz belli değil. Ön veriler, Güney Afrika’da hastaneye yatış oranlarının arttığını gösteriyor, ancak bu durum, Omicron ile spesifik bir enfeksiyonun bir sonucu olmaktan ziyade, genel olarak enfekte olan insan sayısının artmasından kaynaklanıyor olabilir. Şu anda Omicron ile ilişkili belirtilerin diğer varyantlardan farklı olduğunu gösteren hiçbir bilgi yoktur.
Dünya çapında baskın olan Delta varyantı da dahil olmak üzere COVID-19’un tüm varyantları, özellikle en savunmasız insanlar için ciddi hastalığa veya ölüme neden olabilir. Bu nedenle kişisel hijyen ve fiziksel mesafe gibi önlemleri sıklaştırmanız yararlı olacaktır.
Omicron Mutasyonunda Aşılar Etkili Mi?
Dünya Sağlık Örgütü, Omicron varyantında aşıların etkili olup olmayacağı konusunda çalışmalarını devam ettiriyor. Ancak aşılar, dolaşımdaki baskın varyant Delta’ya karşı da dahil olmak üzere, ciddi hastalık ve ölümlerin azaltılmasında kritik olmaya devam etmektedir. Mevcut aşılar ciddi hastalık ve ölüme karşı etkili olmaya devam etmektedir.
Omicron Varyantı PCR Testinde Çıkar Mı?
Yaygın olarak kullanılan PCR testleri, diğer varyantlarda da gördüğümüz gibi, Omicron enfeksiyonu da dahil olmak üzere enfeksiyonu tespit etmeye devam ediyor. Hızlı antijen tespit testleri de dahil olmak üzere diğer test türleri üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığını belirlemek için çalışmalar devam etmektedir.
Omicron Varyantı Neden Endişe Verici?
Omicron (B.1.1.529) mutasyonu, genomunun, virüsün konakçı hücreleri enfekte etmek için kullandığı spike proteininin önemli bir bölümünü kodlayan kısmında eşi görülmemiş sayıda mutasyona sahiptir. Bu, Omicron’un, birçoğu orijinal spike proteinine ve geçmiş enfeksiyonlara dayanan aşıların sağladığı bağışıklık korumasının bir kısmından kaçabileceğini düşündürmektedir. Virüsün çok fazla mutasyona uğraması ve bu mutasyonun gerçekleştiği yer bilim insanlarının endişelenmesine neden olmaktadır.